Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Pět jazyků lásky: Umí váš partner správně komunikovat, nebo vás zanedbává?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oziel Gómez (Unsplash)

Láska může mít mnoho podob, od společně strávených aktivit, až po fyzické doteky.

Připadá vám, že to ve vašem vztahu poněkud „skřípe“? Nemusí to znamenat, že vaše láska se už nachýlila ke konci. Rádi se můžete mít stále, jen to dáváte odlišně najevo. Co říká pět jazyků lásky?

Článek

Proč se snažit poznat pět jazyků lásky

Gary Chapman je americký autor, baptistický pastor a manželský poradce. Coby autor je podepsán pod hned několika knihami o vztazích. Jeho nejznámějším knižním počinem je právě pět jazyků lásky.

Podstatou knihy je upozornit, že každý z nás používá celkem pět jazyků lásky. To znamená způsoby, jak vyjádřit, že nám na druhém záleží. Protože ale každý z nás má dominantní odlišný styl tohoto vyjadřování, může z toho pramenit neporozumění v partnerských vztazích.

Hlavní problém tkví v tom, že ve skutečnosti tak milovaní jsme, přestože se tak nemusíme v daném okamžiku cítit. A nesnažit se vzájemně si porozumět tak může vést k tomu, že se třeba i ukvapeně s partnerem rozejdeme, abychom v následném dalším vztahu zjistili, že nicméně opět příliš nefunguje.

Jakými jazyky lásky promlouváme

Kniha pět jazyků lásky vyšla již roku 1992, ale její nadčasové myšlenky rezonují dodnes. Podle Garyho Chapmana využíváme konkrétně celkem pět specifických způsobů, jak dát najevo svoje city. Jsou jimi slova ujištění, pozornost, skutky a služby, přijímání darů a fyzický kontakt.

Primární jazyk tak nejprve musíme rozklíčovat u sebe, abychom následně mohli lépe porozumět i svému protějšku.

Někdo tak potřebuje slyšet slova ocenění, jiný ale spíše uvítá, když si na něj partner udělá čas a naslouchá mu. Pak potřebuje pozornost. Některé ženy mohou jako důkaz lásky vnímat to, že partner doma umyje nádobí a dá místo fotbalového zápasu přednost společnému výletu. To jsou skutky. A naopak, pokud kupříkladu žena vyčítá muži, že nemá na ni, potažmo na rodinu čas, snaží se opět jen dobrat pozornosti.

Zejména muži naopak často nehovoří o svých citech skrze dary. A to i přesto, že to nemusí být obří pugét, na důkaz lásky mnohdy stačí i čokoláda. Samostatnou kapitolu tvoří fyzický kontakt, tedy doteky a polibky.

Zdroje

1) Pět jazyků lásky: https://5lovelanguages.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz