Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když místo vás vezmou Ukrajince, děláte něco špatně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ukrajinci nemůžou za Vaše potíže.

Pořád čtu na sociálních sítích, jak Ukrajinci berou Čechům práci, jak snižují mzdy a jak jsou vůbec pohromou pro českou ekonomiku a hlavně pro české zaměstnance. Tyto názory jsou občas jak od mimoňů.

Článek

Být dneska nezaměstnaný je umění

Vždycky, když mi někdo říká, že nemá práci, chválím ho za talent, protože být nezaměstnaný je dneska opravdu umění. Lidi chybí všude - od uklízeček až po inženýry. Tvrdit, že si nemůžu najít práci, je podle mě celkem drzost, natož kvůli Ukrajincům. Jak je možné, že si ukrajinští uprchlíci bez znalosti jazyka, často bez pořádného zázemí, a ještě se vzpomínkami, které nikdo mít fakt nechce, si najdou práci hned, zatímco někteří Češi se jí dokážou odhodlaně vyhýbat i několik let?

Zkuste si představit, že odjedete třeba do Holandska. Tam se mluví tak, že to z Česka neumí skoro nikdo. Najdete si tam práci, která vás uživí i bez znalosti jazyka? Zvládli byste to třeba do měsíce a vydrželi v ní, i když by vám místní nadávali, že jim berete práci, případně vás posílali domů a všemožně vám dávali najevo, že jste pro ně méně než hadr na podlahu?

Přesně stejně jsou na tom ti Ukrajinci u nás a zvládnou to. Problém je podle mě v tom, že řada našich spoluobčanů chce dostávat velké peníze, ale pracovat se jim prostě nechce.

České sebevědomí? Spíš trapnost

Mám pocit, že jako národ máme přehnané sebevědomí, že si prostě spousta lidí myslí, že právě na ně všude čekají. Jenže každá firma dneska potřebuje pracovníky, co něco umí, ne co, si to o sobě jen myslí a práci budou dělat napůl a ještě občas blbě. Stejně směšné jsou výkřiky o minimální mzdě. Copak byste někomu platili za práci v hodnotě tisícovky třeba tři? Tak proč má třeba automechanik platit pomocnému dělníkovi, co mu zametá dílnu a myje auta, víc, než on firmě reálně vydělá?

Pokud i Vám přijde divné, když cizinec zvládne fungovat ne našem trhu práce a našinec selhává, oba dobře víme, kde je problém: V lidech, kteří pořádně pracovat nechtěli, nechtějí a bez donucení nikdy nebudou.

Dát práci Ukrajincům je stokrát lepší než podporovat vejtahy, co nic neumí a pořád si stěžují, že mají málo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz