Hlavní obsah
Aktuální dění

Letecká nehoda, nebo atentát: Kdo byl putinův kuchař Jevgenij Prigožin a proč musel zemřít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oficiální foto: Vláda Ruské federace (skrze Wikimedia Commons)

Vladimir Putin na prohlídce Prigožinova potravinářského závodu v roce 2010.

Jevgenij Prigožin je údajně po smrti. Co se stalo a kdo za smrtí mocného ruského muže a hlavy tzv. wagnerovců?

Článek

Prigožin zřejmě zahynul po pádu letadla

Jevgenij Viktorovič Prigožin byl ruský oligarcha, znám jako jedna z  osob blízkých prezidentu Putinovi. Přezdívalo se mu „Putinův šéfkuchař“.

Ač se původně věnoval sportu, nakonec se mu podařilo získat vazby na vlivné ruské osobnosti včetně samotného Vladimira Putina. Ve svém majetku měl mimo jiné i síť restaurací a cateringovou firmu Concord Catering, jejímž prostřednictvím dlouhodobě podporoval ruského prezidenta i tamní ozbrojené síly. Majetek se mu podařilo získat i díky státním zakázkám a žoldnéřským misím jím ovládané Soukromé vojenské společnosti Wagner.

Minulý čas je na místě, ve středu 23. srpna média informovala o pádu soukromého letounu, na jehož palubě se měl Prigožin nacházet, jak potvrdila ruská agentura TASS. Byť úmrtí nebylo dosud oficiálně potvrzeno, zprávu přejala s odkazem na zdroje v Rusku i další média.

Letadlo havarovalo v ruské Tverské oblasti a společně s Prigožinem se na palubě nacházelo celkem deset cestujících, včetně jednoho z velitelů Prigožinových žoldnéřů Dmitrije Utkina. Letadlo mířilo z Moskvy do Petrohradu a nehodu nepřežil dle dostupných zpráv žádný z pasažérů.

Byť oficiálně zatím není známa příčina nehody, prakticky okamžitě se objevily spekulace, že za nehodou stojí samotný Vladimir Putin. K těmto nepotvrzeným tezím nakonec přispěl i americký prezident Biden, jehož média citovala hojně následující den. Ten doslova prohlásil, že „v Rusku se toho mnoho nepřihodí bez vědomí prezidenta Vladimira Putina“.

Putinův šéfkuchař je dalším na seznamu podezřelých úmrtí v Rusku

Ostatně nebyl by to první podobný případ promptního odstranění Putinových odpůrců. Ravil Maganov, předseda představenstva ropné společnosti, vypadl loni z okna Ústřední klinické nemocnice. Později TASS zprávu ale upravila s tím, že šlo sebevraždu.

To ruský oligarcha Pavel Antov na podzim téhož roku údajně skočil ze střechy hotelu v Indii. V této podobě zprávu přinesla indická média, nicméně ruský generální konzul Alexej Idamkin později opět tvrdošíjně trval na vypadnutí z okna.

Zdá se tak, že mezi Putinovými odpůrci se množí podezřele vyhlížející „nehody“. K odstranění Prigožina měl ostatně ruský prezident dobrý důvod.

Jeho někdejší spojenec se letos koncem června pokusil o ozbrojenou vzpouru vůči ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Nejprve obsadil armádní objekty a letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, posléze se kolona obrněnců vydala až téměř k Moskvě. Postup byl ale ještě tentýž den zastaven.

Kreml následně avizoval, že wagnerovci ani jejich šéf nebudou stíháni, ale odejdou do Běloruska. Již tehdy přitom mnozí prorokovali, že to pro Prigožina není dobrá zpráva, jelikož prezident Putin rozhodně neodpouští. A jak se ukázalo, zřejmě se nemýlili.

Zdroje

1) Jevgenij Prigožin na Wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Jevgenij_Prigo%C5%BEin

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz