Hlavní obsah

Letní vedra ohrožují seniory: Důležitá je prevence a včasná pomoc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Seniorku bolí hlava, může jít o počátek potíží.

Letní měsíce s sebou přinášejí nejen příjemné slunečné počasí, ale pro mnohé, a to především pro seniory, představují i značné zdravotní riziko. Vysoké teploty pro ně mohou být extrémně nebezpečné a vést k vážným zdravotním komplikacím.

Článek

Senioři jsou z mnoha důvodů obzvlášť náchylní k negativním dopadům horka. Jejich termoregulační systém již nefunguje tak efektivně jako u mladších lidí, a proto se jim hůře daří regulovat tělesnou teplotu. Navíc mnoho seniorů trpí chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, cukrovka nebo dýchací potíže, které je činí ještě náchylnějšími k přehřátí. Dalšími faktory, které zvyšují riziko, jsou omezená mobilita, osamělost a nízký příjem.

Existuje mnoho věcí, které mohou senioři a jejich okolí udělat, aby se před horkem chránili. Nejdůležitější je dodržovat dostatečný pitný režim. Senioři často pociťují menší žízeň, a proto je důležité, aby pili i v případě, že necítí žízeň. Doporučuje se pít alespoň 2 litry tekutin denně, a to ideálně neochucené vody, minerálek nebo bylinkových čajů. Dále je důležité nosit lehké a prodyšné oblečení v světlých barvách a chránit se před přímým slunečním zářením. Ideální je trávit co nejvíce času ve stínu a vyhýbat se fyzické aktivitě v nejteplejších hodinách dne. V případě, že senior musí ven, je důležité, aby si vzdal klobouk a sluneční brýle.

Důležitá je také vzájemná pomoc a solidarita. Je vhodné pravidelně kontrolovat sousedy, žijící osaměle, a v případě potřeby jim s něčím pomoci. V neposlední řadě je důležité vědět, jak poskytnout první pomoc v případě přehřátí.

Příznaky přehřátí zahrnují zvýšenou tělesnou teplotu, nadměrné pocení, bolest hlavy, závratě, nevolnost a zvracení. V závažných případech může dojít ke zmatku, bezvědomí a křečím. Pokud u sebe nebo u někoho jiného zpozorujete tyto příznaky, je důležité okamžitě vyhledat pomoc.

První pomoc při přehřátí:

  • Přesuňte postiženého do chladného a stinného prostředí.
  • Uvolněte mu oblečení a zajistěte mu dostatečný přísun chladného vzduchu.
  • Ochlaďte postiženého studenými obklady na krk, podpaží a třísla.
  • Podávejte mu chladné tekutiny, ideálně neochucenou vodu.
  • V případě, že je postižený v bezvědomí, volejte záchrannou službu na čísle 155.

Městské úřady a neziskové organizace by měly aktivně podporovat seniory v boji proti negativním dopadům letních veder. Mohou to dělat například poskytováním dotací na klimatizaci pro seniory, rozšířením kapacit denních stacionářů nebo organizováním osvětových kampaní. Je důležité si uvědomit, že klimatické změny vedou k častějším a intenzivnějším vlnám horka, a proto je nutné se na ně adaptovat. To zahrnuje jak individuální opatření (např. instalace klimatizace), tak i systémová opatření (např. budování zeleně ve městech, podpora energeticky šetrných budov).

Zdroje

https://www.zzshmp.cz/aktuality/jak-se-chranit-pred-horkem-dodrzujte-pitny-rezim-nepretezujte-se-a-vyhybejte-se-primemu-slunci/

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/dulezita-je-ochrana-pred-sluncem-a-pitny-rezim-odbornici-radi-jak-se-chranit_2407100923_adn

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz