Hlavní obsah
Zdraví

Nezapomínáte pít? Proč, kolik a co vlastně pít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Kolem je teplé počasí, léto a s ním i potřeba dodržovat pitný režim poctivěji. Jak jste na tom vy? Pijete dostatečně a správně? Poznáte dehydrataci? To vše spolu nyní zjistíme.

Článek

Většina naší země je tvořena vodou, každý živý organismus má v sobě minimálně 50 % vody. Již od mala máme povědomí o koloběhu vody v přírodě, který obdobně probíhá i v našem těle. Bez tekutin lidské tělo přežije jen 2 – 4 dny, nedostatek se projeví daleko dříve. Náš mozek vyšle signál, že máme žízeň při ztrátě 2 % tělesné hmotnosti v tekutinách. Naše výkonnost, a to nejen fyzická, je v tu chvíli nižší o 20 %.

Příjem a výdej tekutin

Jeden z nejdůležitějších nosníků naší životosprávy. Ta je v dnešní době probírána ze všech stran, protože všichni chceme být zdravější a vitálnější. Aby naše buňky v těle a tím pádem naše tělo jako celek fungovalo, potřebujeme právě dostatek tekutin. V létě se nutný příjem zvyšuje, ale i v zimě je nezbytný. Pro správný start je dobré ráno jako první vypít sklenici čisté vody. Zvýší vám krevní tlak a nastartuje vás lépe než pořádné kafe. Pokud z této ranní sklenky uděláte opravdový pravidelný návyk, snadněji potom dodržíte pitný režim během celého dne. Také myslete na to, že pokud vykonáváte náročnější fyzickou aktivitu, váš příjem by měl být vyšší. A to i pokud není zrovna teplo. Přinese vám to nejen nezbytnou hydrataci, zlepší výkon vašeho srdce i celého těla, krev nebude příliš houstnout, regenerace bude probíhat lépe, zlepší se i vaše koncentrace, omezíte riziko přehřátí a symptomů ze zátěže (např. křeče).

Tekutiny do těla přijímáme nejen pitím samotným, ale i třeba polévkami, ovocem a zeleninou. Ty tvoří až z 90 % voda, ale je potřeba je do svého jídelníčku zařazovat pravidelně, nejlépe denně. K pití je nejlepší obyčejná voda. Pokud nemáte zrovna tu nejlepší „kohoutkovou“, filtrační konvice ji vylepší. Minerální vody jsou také dobré, ale pozor na příliš velký příjem minerálů. Je dobré je střídat, nepít pouze jeden druh, abychom se omylem a v dobré víře tím zdravím doslova nepředávkovali. 1× za týden bychom si ji však měli dopřát všichni. Samozřejmě i čaje jsou velmi vhodné, a to zelené, bylinné a ovocné. Džusy pijte, pokud jsou stoprocentní, a řeďte je vodou. Vše, co pijete, by mělo být neslazené. Je třeba myslet na to, jak vyvážená je vaše strava. Když přijímáte třeba hodně vlákniny, pamatujte, že váže vodu a s ní i minerály, které potřebujeme. Je tedy důležité opravdu si dopřávat tekutiny v různých formách. Při cvičení je dobré pít třeba iontové nápoje.

Výdej tekutin probíhá močením, stolicí, pocením a také dýcháním a zbavuje nás škodlivých látek, které naše tělo vyfiltruje jako nepotřebné.

Kolik tekutin mám přijmout?

Otázka k nezaplacení. Příjem závisí na spoustě věcí, jako je věk, tělesná konstituce, strava, teplota a vlhkost prostředí, fyzická zátěž, ale i třeba pohlaví nebo zdravotní stav. Pokud se opravdu chceme dobrat k nějakému číslu, tak počítejme. Na každých 15 kg hmotnosti bychom měli vypít denně 0,5 l tekutin. Také je potřeba pít v průběhu celého dne. Mnoho lidí pije večer více, protože denní starosti jsou již za nimi a dohání příjem tekutin za celý den. Naše ledviny by však měly v noci také odpočívat. Pokud to tak není, tělo nemá čas regenerovat. Místo toho filtruje tekutiny. Také během jídla bychom neměli pít přes míru. Trávení je pro tělo daleko složitější, pokud během něj pijete příliš.

I nadměrné pití se může stát závislostí. Aquaholismus je dokonce nebezpečný. Přetěžuje ledviny, vymývá minerály, které potřebujeme pro správnou funkci nervové soustavy a pro regulaci krevního tlaku.

Dehydratace

Projevy nedostatku tekutin se mohou objevit velmi rychle a mohou vám pořádně znepříjemnit život. Nejjednodušším způsobem, jak ověřit hydrataci svého těla, je zkontrolovat barvu moči. Měla by být světlá.

Příznaky dehydratace mohou být různé a přitom nemusíte ani pociťovat žízeň. Obzvlášť pokud pijete dlouhodobě málo a tělo si takříkajíc zvykne. Projevy však přesto zpozorujete poměrně snadno. Suchá pokožka či rty, nízký tlak, otoky končetin, zadržování vody v těle, malátnost, vyšší spavost, riziko vzniku zácpy, ledvinových a močových kmenů, infekce močových cest. Dehydratace může pomoci i vzniku zánětu slepého střeva. Také můžete trpět celulitidou, vaše póry se rozšíří a vaše pleť bude daleko mastnější a napjatá, ke vzniku akné pak stačí málo. Při jídle se projevuje nepříjemné tlačení okolo žaludku a škytáte.

I dehydrataci lze rozdělit na krátkodobou a dlouhodobou. První jmenovaná se projevuje bolestí hlavy, únavou a zhoršeným soustředěním, druhá stárnutím tkání, potížemi s klouby a páteří.

Pitný režim je tedy opravdu nezbytností a musíme ho dodržovat. Nedostatek tekutin ovlivňuje veškeré procesy v našem těle k horšímu. Všichni dnes chceme žít zdravěji a dodržení pravidelného příjmu tekutin je základem pro zdravý životní styl. A proto NEZAPOMÍNEJME PÍT!

Zdroje

1) Pitný režim: proč, kolik a co vlastně pít: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2010/07/13.pdf

2) Dehydratace nejen u seniorů, pitný režim, návrat k vodě: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2012/06/11.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz