Hlavní obsah
Lidé a společnost

Městská hromadná doprava se musí stát veřejnou službou, ne bičem na chudé a „sockou“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dennis Siqueira (Unsplash)

Moderní městská hromadná doprava je ekologickým způsobem přepravy.

Čím dál větší počet obyvatel ČR se dostává do finanční tísně. Jednou z možností, jak ulehčit potřebným, je ustoupení od poplatků za MHD. Proč bychom totiž měli trestat chudé dalším výběrem peněz za veřejnou službu?

Článek

Socka od slova sociální

Vezměme si to kolem a kolem. Městskou hromadnou dopravu objektivně využívá zejména spodní až střední třída. Spodní třída si logicky nemůže dovolit jezdit denně poloprázdnými auty skrz město a i střední třída se v dnešních dnech v důsledku inflační a energetické krize dostává do úzkých. Ti nejchudší z nás bohužel řeší i životně zásadnější rozhodnutí, za co své poslední peníze dají - jestli na jídlo pro děti nebo nájem. Zakoupení lístků na MHD tak jde logicky stranou. Pro spodní sociální vrstvu je den o dne těžší si zdražující se lístky na MHD pořídit.

Platit, či neplatit

Pokud se v České republice dopustí dítě vraždy nebo krádeže ještě před dovršením patnácti let, nedopadne tak špatně jako v případě jízdy MHD na černo. Pokud je totiž dítě mladší patnácti let a pokutu za něj někdo nezaplatí, vystavuje se riziku jejího vymáhání i po letech, když už bude soběstačné a právně odpovědné. S uplynulými roky se na pokutu nabalují další penále a náklady na soudní výlohy. V dospělosti se tak nejedno dítě u nás dostalo kvůli jízdě na černo do dluhové pasti. Exekutoři se neptají a žaludek na to mají. Není toto ostuda a další důvod se zamyslet nad tím, že bezplatná MHD je ta správná cesta?

Bezplatná MHD je pomocí všem

Bezplatná MHD má mnoho výhod. Mimo ochranu sociálně slabších se s upuštěním od poplatků za jízdné uleví logicky i přírodě. S rostoucím počtem uživatelů MHD lineárně klesá počet aut ve městech a tím množství škodlivých produktů vznikajících při spalování fosilních paliv. Nižší počet dopravních prostředků ve městě uleví dopravní situaci a v práci, nebo doma budeme častěji na čas. Efektivnějším a rychlejším se stane také nastupování a vystupování cestujících do prostředků hromadné dopravy. Nikdo nemusí v panice sahat po peněžence, cvakat lístek a rvát se v rozjetém voze přes spolucestující. I samotná jízda se tak stane příjemnějším a klidnějším zážitkem.

Závěr

Odpověď na otázku zpoplatnění, nebo nezpoplatnění MHD by neměla být diskutována, ale rovnou aplikována. Z MHD zdarma budeme profitovat my všichni.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz