Hlavní obsah
Zdraví

Nadstandardní péče se plíží do českého zdravotnictví: Co to přinese pacientům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: National Cancer Institute (unsplash)

Uprostřed operace snad k probuzení za účelem ověření platby docházet nebude.

České zdravotnictví se skrývá ve smrtelné křeči, inflační růst je všude kolem nás, ale platby za seniory a děti nerostou dostatečně rychle. Peníze chybí a doktoři se začínají sápat po penězích navíc, podaří se udržet současnou kvalitu pro všechny?

Článek

Nadstandard je cesta k řešení problémů

Zastánci bezplatné zdravotní péče argumentují, že v ústavě je zakotveno právo všech lidí na poskytnutí zdravotní péče. A to samozřejmě v rovnocenném slova smyslu.

Nicméně od přijetí ústavy ústavním zákonem č. 1/1993 Sb. a od přijetí Listiny základních práv a svobod ústavním zákonem č. 2/1993 Sb., je rovněž ustanoveno, že to, co zákonem není výslovně zakázáno, je přípustno činit.

Nadstandard ve zdravotnictví je tedy z tohoto pohledu v plné míře obhájitelný. Ostatně znovu „do hry“ vrátil úvahy o podobném řešení i samotný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vláda premiéra Petra Fialy se následně zaměřila na myšlenku připojištění nadstandardů. Což je záležitost dnes úspěšně zavedená většině západních evropských zemí, které se na rozdíl od České republiky mohou chlubit zdravotnictvím mnohem vyspělejším.

Otevřeně svého stranického kolegu podpořila i předsedkyně Válkovy domovské strany strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která jako jednu z priorit uvedla životaschopnost tuzemského zdravotnictví. A ta podle ní primárně souvisí s dnes již jen těžko udržitelným rozpočtem. Podobně se vyjádřil někdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek, který dnes působí jako místopředseda správní rady VZP.

Nadstandardy v péči jsou jednoznačně způsobem, jak do kolabujícího zdravotnictví dostat potřebné finanční prostředky. České zdravotnictví by přitom navíc potřebovalo řádově miliardy korun navíc. Právě nedostatek peněz stojí za odchody kvalifikovaných lékařů za hranice a nechutí čerstvých absolventů ve zdravotnictví vůbec začít pracovat.

Rovnost v českém zdravotnictví nefunguje

Ministr Válek navíc otevřeně připustil, že již v současných podmínkách nelze příliš očekávat, že vysokopříjmové skupině obyvatelstva se dostává shodné péče jako lidem ze slabších sociálních vrstev.

Podle odborníků na medicínské právo tak „přiznání“ nadstandardů povede v zásadě jen a pouze k narovnání podmínek zdravotnické péče. V současné době vládne v této části českého zdravotnictví do značné míry šedá zóna.

Ti odvážnější lékaři po pacientech ostatně platby chtějí už nyní. U gynekologů se běžně vybírají poplatky za jednorázová plastová zrcadla určená k vyšetření a také poplatky vstupní registraci nebo za chod ordinace, což zahrnuje úkony, které lékař dělat nemusí, nicméně pacientům dokážou usnadnit život, jako je třeba zaslání SMS s termínem vyšetření.

Ostatně nadstandardy úspěšně fungují v celé řadě vyspělých evropských zemí. Už v roce 2016 prezident České lékařské komory Milan Kubek upozorňoval na to, že při 7 % HDP, která v Česku putují do sektoru zdravotnictví, jednoduše občané nemohou čekat srovnatelnou kvalitu se západními zeměmi.

Pro srovnání, například Německo vydává 11 % HDP, které je ale nesrovnatelně vyšší. Evropský průměr pak činí téměř 10 % HDP. České zdravotnictví tak i podle ekonomů prakticky kráčí vpřed pouze jistou setrvačností, bez jasné strategie a tento výhled se musí do budoucna změnit.

A co vy, už jste si u doktora připláceli?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz