Hlavní obsah
Příroda a ekologie

I my Češi už vidíme změnu klimatu, kdy s ní začneme něco dělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Změny klimatu jsou skutečné a dopadají na všechny oblasti života. V České republice se projevují například extrémními výkyvy počasí, suchem, požáry. Klimatická krize je naším společným problémem a odpovědností. Kdy začneme jednat?

Článek

Češi jako odborníci na vše

Známe to, ať už jsou Češi v období krize instantní ekonomové, nebo epidemiologové za doby covidu, tak mnozí mají jasno i v tom, jak je to se změnou klimatu a globálním oteplováním. Představa, že v naší kotlině se přece nic výrazného neděje a není třeba vyhrnovat nohavice před velkou vodou, začít jí šetřit nebo šetřit i dalšími cennými zdroji je pro Čechy v celku typická. Překvapivě mnoho lidí stále nedohlédne za vlastní práh, a přitom má názor na všechno. Nicméně se zdá, že se veřejná diskuze i u nás snad přece jen otáčí k lepšímu. Přesvědčení, že změny klimatu jsou reálné a můžeme za ně my všichni je čím dál častější.

Mimo hospodské pupkáče, jejichž názor se nepotkává s realitou téměř v ničem, se jako hlavní popírač klimatické krize prosadil náš bývalý prezident Klaus. Svou pózu popírače dovedl za ta léta k dokonalosti a mnoho Čechů tak strhl s sebou. Stal se jednu dobu hlavním ekologickým mluvčím. Ironií je, že právě on. On, který popírá veškeré vědecké poznatky a svojí pózu popírače by držel asi i za náhlé klima krize na našem území. No co, prosperita jednoho končí tam, kde začíná prosperita druhého. Je škoda a zátěž, abychom mysleli jeden na druhého v mezinárodním kontextu. Klaus se tak svezl na naší národní povaze a tom, že rádi praktikujeme heslo ,,kdo nic nedělá, nic nezkazí” a nechali jsme se ukonejšit tím, že je klimatická změna neexistující problém.

Svůj podíl na popírání problému má u nás i fosilní lobby. Propagandistů a tím i odpůrců klimatické změny, kteří jsou placení ropnou lobby ruského státu, bychom našli hned několik. Je samozřejmé, že uhlobaronům jako je pan Tykač a podobným oportunistům se snaha o rozšiřování obnovitelných zdrojů nelíbí a i stávající energetickou krizi elegantně využili pro své bezprecedentní zisky. Problematika využití fosilních paliv má své bohaté podhoubí a jen těžko si lze představit, že nástup obnovitelných zdrojů energie bude hladký a rychlý.

Jaká je realita

Dnes už víme, že nám opravdu všem teče do bot. Klimatická krize není jen problémem těch druhých a není tak daleko, jak se mnohým zdálo. Je všudypřítomná a víc než aktuální. Na krásno se ukazuje, že pravdu měla Greta Thurnberg. Je paradoxem, že jako v pohádce císařovy nové šaty vidí pravdu právě dítě. Kdyby si její zapálení pro věc aspoň z části zosobnili někteří politici, hned by vidina zítřků pro naše potomky nebyla v plamenech.

Důkazem, že problémy přicházejí i k nám jsou do očí bijící. Požáry neobvyklých rozsahů toto léto sužují nejednu oblast Evropy. I když jsou místní požáry v oblastech jako je Turecko, Itálie, nebo Řecko víceméně časté, tak kvůli suchu a vyprahlé krajině bez vody se stávají nezvladatelnými a ničivými. Právě probíhající požáry na Rhodu jsou zlomkem těch, které nás ještě čekají. I přes výstrahy si ale někteří nelení a do ohnivého pekla se jako nevěřící Tomášové hrnou s vidinou all-inclusive. Snad se alespoň přesvědčí na vlastní kůži a budou o klimatické změně uvažovat jinak. Místním důkazem, že je krajina neobvykle vyprahlá je loňský požár v Českém Švýcarsku. No jen si vzpomeňte, jak jsme měli všichni nahnáno.

Někde je vody nedostatek a někde naopak nadbytek, s čímž se reálně potýkají už i některé evropské státy. Růst hladiny oceánů je nevratný a akcelerující více, než se předpokládalo. Znatelný problém je to například pro Benátky. Nebude trvat dlouho a už je nebude suchou nohou možné navštívit ani v létě. Růst hladin oceánů komplikuje život i Nizozemcům a výhledově také Velké Británii. A to se bavíme pouze o evropských rizikových oblastech. Mimo Evropu jsou čím dál častěji pod vodou třeba státy jako Indonésie, Indie nebo Jižní Korea.

Jak z toho ven

Konečně přišla chvíle přestat si dělat do vlastního hnízda a nečekat, že problém někdo vyřeší za nás. Je třeba si uvědomit, že dáváme všanc budoucnost našich dětí a dětí našich dětí. Teda pouze tehdy, jestli ještě stihnou nějaké mít.

Už jsme si všimli, že klimatická změna je skutečnost. Přestaňme házet vinu na druhé a ukazovat prstem, kdo dělá na světě větší bordel a nebo řešit marginálie typu kdo vyhodí do oceánu víc želvy vraždících plastových brček. Je na čase, aby si každý z nás osobně položil otázku: A co můžu pro záchranu planety udělat já? Pak už se stačí jen zvednout a neshnít ve své bublině a zažitých stereotypech všedních dní.

Zdroje

1) Zahraniční data ukazují skutečný rozsah dramatických požárů v Řecku: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-data-ukazuji-skutecny-rozsah-dramatickych-pozaru-v-recku-234833

4) Již v roce 2100 budou Benátky pod vodou: https://www.thetravel.com/is-venice-sinking/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz