Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Klimatická žaloba: Vy jste se rozhodli nechat naši planetu shořet, my to tak nenecháme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mika Baumeister (Unsplash)

Možná jsou pro vás klima a globální oteplování sprostá slova. Nedivte se pak ale, že mladí lidé nechtějí na tento svět přivádět děti. Proč taky, aby trávily život bojem s neúnosným horkem a dusily se skleníkovými plyny?

Článek

Klimatická žaloba má smysl, proč vás děsí?

Je to podobné jako s feminismem. Kdo s těmito věci nesouhlasí, buď neví, co to přesně je, nebo je to zkrátka nehumánní monstrum. Kvůli klimatické žalobě nemusíte ihned instalovat na střechy solární panely ani vyměnit auto za pěškobus, jak to někteří odpůrci interpretují.

Pojem klimatická žaloba se (nejen) v Evropě rozšířil po přijetí Pařížské dohody. Cílem této mezinárodní úmluvy je podniknout taková opatření, aby tempo růstu globálního oteplování nebylo tak markantní, ale drželo se ve víceméně udržitelné míře. Očividně se k tomu státy vyjádřily pozitivně jen proto, že to v té době bylo populární. Reálně totiž kroky pro snížení klimatické hrozby nepodnikaly vůbec, nebo v nedostatečné míře. A na to právě klimatická žaloba reaguje. Proč tedy máte strach z něčeho co jen kontroluje, že vlády zemí dodržují to, co nám před lety slíbily?

Prý není důvod se na tom podílet, říkají populisti

Česká republika není jen malá země, která má na klimatickou změnu zanedbatelný vliv. Jen 29 zemí na světě vykazuje vyšší produkci emisí na obyvatele než Česko. Náš stát navíc neumí dostát ani slibu ve věci rozvojové pomoci, čemuž se klimatická žaloba věnuje také. Správně bychom měli 0,33 HND přispívat na rozvojovou pomoc přes tzv. Zelený klimatický fond. Reálně ale příspěvek v takové výši již neodvádíme. V roce 2019 řekl Andrej Babiš že nevidí důvod, proč na toto přispívat. Ale je to vcelku pochopitelné. Na záchranu planety neslyší jeho voliči tak jako na zmrzku a koblížek zdarma.

Kdyby se všichni chovali jako vy, moc nás tady nezbyde

Přestaňte vnímat klimatickou změnu jako výmysl ze Západu, jako diktát EU, Gatesovu kletbu nebo jakkoliv jinak se s tím na sociálních sítích setkáváme. Klimatická změna probíhá a ovlivňuje každého z nás bez ohledu na to, na jaké straně polokoule žijeme. Každý rok je tepleji a tepleji. Na horách ubývá sněhu, mizí ledovce, vysychají řeky, které v horách pramení. Stává se standardem, že pralesy v Jižní Americe a Asii jsou sužovány požáry, o tom ostatně ví své i státy ve Středomoří.

Přitom by stačilo nemyslet chvíli jen na to, kde mají zrovna Braníka v plasťáku v akci. Vyndejte hlavu z písku, vypněte na chvíli ten Facebook, zajděte ven a nadechněte se čistého vzduchu, dokud ještě alespoň nějaký máme.

Zdroje

1) Climate litigation: The impact of the Paris Agreement in national courts, https://shs.hal.science/halshs-03679086/document

2) Klimatické závazky ČR

3) Emise světových regionů přepočtené na osobu, https://faktaoklimatu.cz/infografiky/emise-svet-na-osobu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz