Hlavní obsah
Aktuální dění

Antisystémová hnutí v ČR: Ty jsi pěkný dezolát, musíme tě sledovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arno Senoner (Unsplash)

Antisystémová hnutí mohou likvidovat celkovou stabilitu státní moci. Nejde však jen o politické strany, které se staví do opozice, ale také o jejich přívržence, jak mohou ohrozit naši demokracii?

Článek

Antisystémové hnutí je vždy proti aktuální politické ideologii. Názor většiny občanů v demokratické zemi je příliš nezajímá, problémy řeší poukazováním na chyby koalice. Populistické vykreslování vládnoucích stran jakožto elity, která jen hrabe do vlastních koryt, je nejoblíbenějším způsobem, jak přivést nové ovce do stáda. Na to totiž slyší každý, neméně tak český volič.

Špioni

Antisystémová hnutí dnes nejsou zdaleka tak neznámá či tajemná, právě naopak. Digitalizace a přesun mnoha aktivit do online světa je všude, a tak i šíření jakkoliv scestných názorů je jednodušší. Zároveň je ale o něco snazší dostat se těmto lidem blíž, infiltrovat se mezi ně a mít tak dostatek informací o tom, co se chystá. I rozvědka zde může pomoci, poskytne také jiný a hlubší úhel pohledu na tato hnutí a problémy s nimi spojené. Je nutné vědět, kam míří jejich činy a jak se jim postavit jako silná a stabilní země.

Pandemie covidu-19, válka na Ukrajině a tím vším i zhoršená ekonomická situace a zdražování vede mnoho lidí k tomu, aby hledali viníky. Politici, kteří jsou na straně opozice tak mají velké možnosti, jak vše pohanit. Stačí jim totiž jen o tom mluvit, zatímco vláda se musí potížím postavit a řešit je doopravdy. Po bitvě každý generál. V nynější době navíc stoupl i věk lidí, kteří se hlásí k antisystémovým hnutím. Ta totiž svými kampaněmi o tom, jak všichni přijdeme na buben, vyděsili obyčejné lidi středního věku, kteří se těšili, že bude lépe. Používat média a sociální sítě k tomu, aby vás volilo více občanů proto, že jsou vyděšení, je zhovadilost.

Od kraje pravice

SPD

Strana Svoboda a přímá demokracie v čele s Tomiem Okamurou se vyznačuje hlavně nacionalismem, odporem k migrantům a obavou z islamizace. SPD trvá na přímé demokracii nejen u prezidenta, ale i u politiků a soudců a také by chtělo ČR dotáhnout k czexitu. Svých cílů se snaží dosáhnout pomocí dezinformací, manipulativními výroky a konspiračními teoriemi, které šíří mezi lidi.

Trikolora

Hnutí Trikolora založil Václav Klaus mladší a je údajně konzervativní, ovšem reálně s mnoha ultrapravicovými prvky. Tabu je zde LGBT komunita a její práva, a dokonce i změny klimatu jsou vinou nejspíš pánaboha, ale ne nás lidí. Sociální dávky jsou navíc podle něj nepotřebné, jelikož lidé pak nemusí nic dělat. Kdo pracuje, dávky podle hnutí nepotřebuje, navíc by zrušili minimální mzdu.

Svobodní

Strana svobodných občanů se otevřeně hlásí k extrémní pravici, rádi by ukončili naše členství v EU a vrhli nás do ruské náruče. Jsou zastánci svobody jednotlivce a trvají na omezení a zeštíhlení státu, tedy počtu úředníků a samotných úřadů a také byrokracie. Sama strana však naprosto nejednotně pořádala sbírku pro Ukrajinu a zároveň se jiní členové účastnili protivládní demonstrace kvůli podpoře Ukrajiny. Zdá se tedy, že kromě fašistů je ve straně i pár liberálních lidí.

I ČR má svého teroristu

Názory, které šíří antisystémová hnutí, mohou mnohdy způsobit i vážné problémy. Jaromír Balda, první český odsouzený terorista, byl právě příznivcem hnutí SPD. Díky neustálým tlakům strany ohledně migrační vlny se také začal obávat muslimů, kteří by mohli zaplavit naši zemi. Poblíž Mladé Boleslavi pokácel stromy na koleje a po okolí rozvěsil letáky s islámskými hesly, aby na ně svedl vinu. Jen náhodou se nikdo nezranil, což Jaromír Balda použil, když tvrdil, že stromy byly na kolejích umístěny tak, aby neohrozily životy lidí ve vlacích. Bylo mu 70 let a ve vězení strávil přes 2,5 roku ze 4, ke kterým byl odsouzen. Po propuštění přiznal, že byl pod silným vlivem informací, které produkovala strana SPD, a proto čin spáchal.

Národní muzeum

Jedno z nejznámějších míst a zvlášť v Praze je národní muzeum a prostor okolo něj. Oblíbené místo demonstrací využili i ti, kterým se nelíbila pomoc Ukrajině a rozhodli se proto strhnout jejich vlajku z historické budovy. Pro důkaz své pravdy byli účastníci ochotni se do budovy Národního muzea vloupat, nehleděli ani na poškození tohoto místa. Jedním z demonstrantů byl i Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE. Ten sice původně tvrdil, že byl na místě náhodou a jen pomáhal zraněnému muži, není ale žádným tajemstvím, že se svými vyhraněnými názory nikdy netajil. VŠE jeho skutky označila za velmi nevhodné a aktuálně probíhá snaha o jeho odvolání z funkce, jelikož je to člověk bez schopnosti sebereflexe.

Hlinkova garda

Historicky je i pro nás velmi známá Hlinkova garda, která sice původně cílila na to, aby se Slovensko osamostatnilo, v závěru se z ní ale stala fašistická strana, která se snažila zavést diktát. I zde je vidět, že čím honosnějšími a čestnějšími cíli se hnutí nosí, tím snáze propadá extremismu.

Trumpovci

Podobně jako v ČR fungují antisystémová hnutí i v jiných zemích. V USA je nejznámější Donald Trump a jeho přívrženci. Trump je známý obstrukcemi a žalobami na každého, kdo může za jeho neúspěch. Hromadění moci pak zástěrkuje údajnou péčí o obyvatelstvo, zatímco jeho skalní fanoušci demonstrují, stávkují a útočí. Můžeme být tedy rádi, že SPD a jejich Balda jsou jen slabým odvarem.

Terorismus a extremismus je bohužel až příliš úzce spjat s krajní pravicí. Jejich dezinformační útoky mohou mít fatální následky, a proto je třeba jim bránit a mít je pod kontrolou. Kriminalistické statistiky ukazují, že xenofobie, neonacismus a další nenávistné projevy jsou časté a objevují se všude. Buďme rádi, že stát v této oblasti funguje a radikály sleduje. Copak chcete, aby měl teroristický útok příštího Baldy lidské oběti?

Zdroje:

1) Extremisty v Česku převálcovala antisystémová hnutí. Kdo je tvoří a proč jsou hrozbou?

2) Část demonstrantů chtěla vniknout do Národního muzea. 20 z nich zadržela policie

3) Antisystémové hnutí zastínilo extremistickou scénu

4) Seznam zprávy, komentář ke kauze Ševčík:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz