Hlavní obsah
Lidé a společnost

Následkem neřešeného stresu a vzteku se snadno stane infarkt, stojí vám to za to?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Engin Akyurt (Pexels)

Tak dlouho se budete rozčilovat, až vás to zabije.

Ano, čtete správně, jelikož neřešený stres může mít opravdu negativní vliv nejen na fyzické, ale i na psychické zdraví člověka. Srdeční infarkt pak může být v nejhorším případě jedním z možných důsledků stresu, který dlouhodobě přehlížíte.

Článek

Pojďme se nejdříve podívat na to, co to vlastně stres je. Stres je psychická a fyzická reakce našeho těla na podněty okolo nás, které vyhodnotíme jako nebezpečné nebo jinak pro nás ohrožující. Tato reakce v nás pak vyvolává různé emoce, jako je například úzkost, strach či frustrace. Většinou se jedná o emoce negativní, i když to nemusí být pravidlem. Rozlišujeme totiž dva typy stresů – eustres a distres.

Prvně zmiňovaný typ je reakcí pozitivní, která nás motivuje k akci, zvyšuje naši výkonost a díky eustresu zažíváme pocit uspokojení a úspěchu. Eustres je často spojován s událostmi, které vnímáme jako určitou výzvu, uveďme si příklad k lepšímu pochopení. Před sportovním výkonem je účastník soutěže či závodu nervózní, pociťuje však pozitivní stres, který mu dopomůže k lepším sportovním výsledkům. Naopak distres je velice škodlivý a pro naše tělo může mít negativní důsledky. Často se jedná o situace, které jsou nám krajně nepříjemné nebo je vnímáme jako ohrožující. Tento typ stresu má negativní dopady, které vedou k psychickým a fyzickým problémům, mezi které mohou patřit problémy se spánkem, s kolísáním váhy, deprese či úzkosti.

Jak poznat, že jsem ve stresu?

To, že právě zažíváte stres, není často jednoduché poznat a každý z nás reaguje na stresové situace různými způsoby. To, co někomu může připadat jako jednoduchý úkol, může druhého člověka přivést do nepříjemných stresových situací. Často však u stresu pociťujeme fyzické symptomy jako je zvýšená srdeční frekvence a zvýšený krevní tlak. Více se také potíme a pociťujeme napětí ve svalech, zejména v oblasti ramenou, šíje a v zádech. Mnoho lidí také trpí silnými bolestmi hlavy nebo zažívacími problémy, jako jsou bolesti žaludku či průjem. Kromě fyzických symptomů můžeme pociťovat i ty emocionální. K těm se pak řadí problémy se spánkem, zvýšená únava, nervozita, napětí, podrážděnost, smutek či zhoršená koncentrace. Zejména pokud na sobě pociťujete dlouhodobý stres, mohou se u vás objevit i behaviorální symptomy, které jsou už opravdu vážným ukazatelem toho, že byste si měli odpočinout. Pozor tedy na výstražné signály jako je zanedbávání svých povinností, sociální izolace, zvýšená agresivita či výrazné změny v chování.

Pokud jednotlivé projevy stresu nebudete řešit, můžete očekávat jeho nepříjemné následky, které se podepíšou na vašem psychickém i fyzickém zdraví. Mezi nejčastější následky stresu patří zvýšené riziko kardiovaskulárního onemocnění, které může bohužel končit i srdečním infarktem. Časté jsou také žaludeční problémy, poruchy spánku, svalové bolesti a napětí a celkové oslabení imunitního systému, kdy je tělo náchylnější k infekcím. Stres se podepíše i na vaší duševní stránce špatnou náladou, která může přerůst až k úzkostem a depresím. Ukazatelem stresu je také zvýšená emoční nestabilita, zvýšená podrážděnost, snížená pracovní produktivita a zhoršené mezilidské vztahy. Bohužel lidé často tyto stavy řeší alkoholem a omamnými látkami, což už je opravdu velký problém.

Přijde vám, že jste v naprosté „pohodě“ a nic vás nemůže vyvést z míry? Stres si často bohužel ani nemusíte uvědomovat vědomě, ale stejně na vás bude mít negativní dopad. Podvědomý stres mohou spustit různé faktory, jako jsou nezpracované emocionální zážitky, traumatické události z minulosti nebo vlivy, kterých si ani nejste vědomi. Pokud ale na sobě pociťujete výše uvedené příznaky, zbystřete!

Jak se stresem bojovat?

Na samý začátek, je velmi důležité připustit si, že v životě nějaký ten stres zažíváte. Každý z nás je také jiný, a proto neexistuje jedno univerzální pravidlo, které by nám pomohlo v boji se stresem. Určitě neuškodí věnovat se psychohygieně a tomu co máte rádi. Pečujte o své tělo tím, že mu dopřejete kvalitní, zdravou a vyváženou stravu, která je bohatá na všechny vitamíny a minerály. I pravidelná fyzická aktivita má prokazatelně pozitivní účinky na lidský organismus. Relaxujte a odpočívejte podle svého „gusta“ a vyvarujte se nadměrné konzumaci kofeinu, alkoholu a kouření. Mluvte se svými blízkými o svých pocitech a nebojte si říct o pomoc.

Pokud si všimnete na sobě nebo na vašich blízkých některých z výše uvedených symptomů, věnujte tomuto tématu zvýšenou pozornost. Nestyďte se hledat pomoc u lidí, kteří jsou vám blízcí či u profesionálů, kteří vám se zvládnutím stresových situací pomohou. A jak to máte se stresem a jeho zvládáním vy?

Zdroje:

1) Risk Factors for Heart Disease: Don't Underestimate Stress

2) Stress Can Increase Your Risk for Heart Disease

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz