Hlavní obsah

Otevřený vztah může zachránit lásku a přinést dobrodružství, nastavte si však pevná pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vera Arsic (Pexels)

Otevření vztahu bez nastavení pravidel můžete brzy litovat.

Otevřený vztah se mnohým může jevit jako velmi příjemné řešení, pokud nechtějí stávajícího partnera opustit, ale rádi by se sblížili s jinými lidmi. Tento druh vztahu však může přinést řadu problémů, pokud se neuchopí správně.

Článek

Partnerské vztahy pravidelně prochází fázemi, kdy se partneři mírně odcizí a následně zase sblíží. Tyto epizody mívají často utužující charakter a nebývají ničím výjimečným, pokud nedojde k výraznému odcizení, které se přetaví do nevěry (ta může dokonce působit na vztah fatálně). Pokud ovšem partneři žijí dlouhodobě v relativně spokojeném svazku, může se stát, že se začnou postupně nudit, zvláště byli-li dříve zvyklí na rušnější společenský život, který nemohou kvůli dětem nebo jiným důvodům již společně provozovat.

Postupně se tak naučí bavit se samostatně a po čase možná zatouží po tom vyzkoušet si romantický vztah s někým jiným, přestože svého životního partnera stále milují a nechtějí jej opustit. V této konfiguraci se tak jako vyhovující řešení může jevit otevřený vztah. Stejně jako jiná netradiční vztahová uspořádání však i otevřený vztah vyžaduje mnohem náročnější údržbu, aby správně fungoval.

Co se pod pojmem otevřeného vztahu/manželství rozumí

Ačkoliv se v dnešní době stále více uvolňují zažitá vztahová pravidla, mnoho lidí žije na spektru sexuální orientace a nelpí se již tolik na čekání s prvním pohlavím stykem na manželství jako dříve, jako základní společenský vztahový konstrukt je stále vnímán monogamní pár a rodina. Monogamie je preferována nejen jako optimální prostředí pro plné emocionální vyžití, ale chrání partnery také před riziky zdravotními, které mohou z častého střídání partnerů vyplývat. Hlavním znakem otevřeného vztahu, resp. otevřeného manželství je porušení monogamie, tzn. že partneři zůstávají v blízkém vztahu, ale udržují zároveň sexuální vztah s jinými lidmi.

Důležité je v tomto případě specifikovat, že se to děje po vzájemné dohodě obou partnerů, kteří jsou si tohoto uspořádání vztahu vědomi a souhlasí s ním, jinak by se jednalo o klasickou nevěru, nikoli o vztah otevřený. Dalším důležitým aspektem je skutečnost, že s dalšími osobami má alespoň jeden z partnerů vztah sexuální povahy, nejedná se tedy pouze o trávení času s jinými osobami, jakkoli důvěrné.

Jak probíhá otevření vztahu a na co si dát pozor

Dojde-li partnerský vztah do té fáze, že se partneři rozhodnou jej otevřít, nejedná se o proces jednoduchý ani v případě, že jsou této myšlence nakloněni oba. Pokud byl dosavadní vztah relativně spokojený či bezproblémový, v úvodních dnech či týdnech bude i tak navykání na novou konfiguraci náročné a může se stát, že se u partnerů začnou projevovat klasické problémy při nevěře, jako jsou žárlivost nebo smutek.

V zájmu zachování vzájemnosti je tak vhodné si určit pravidla, za jakých bude vztah dále fungovat, čímž se v podstatě určitým způsobem obnoví pouto důvěry, které otevřený vztah naruší (je-li partner ochoten pravidla dodržovat, znamená to, že mu na tom druhém záleží obdobně jako, když je partner ochoten zůstat v monogamním vztahu). Ideální je si pravidla stanovit již na začátku, tedy předtím, než se do otevřeného vztahu pustíte, jelikož si však nemůžete být jisti tím, jak na vás bude emočně působit, je dobré v prvních dnech, týdnech či dokonce měsících o svých pocitech mluvit a pravidla opětovně upravovat, aby vám oběma vyhovovala.

Jaká pravidla si nastavit na začátku otevřeného vztahu

Než svůj vztah otevřete dalším lidem, měli byste se zamyslet nad tím, co všechno pro vás může být nepříjemné, zranitelné nebo dokonce nebezpečné. Z tohoto důvodu se mezi hlavní počáteční pravidla řadí následující.

1.    Přístup k výběru dalších partnerů

Další osoba, která do vašeho otevřeného vztahu vstoupí, může znamenat hned několik rizik. Kromě těch základních, jako jsou bezpečí zdravotní nebo finanční, se jedná také o obecnou ochranu osobních údajů apod. S partnerem byste se tak měli domluvit, na jakých místech bude nové partnery potkávat a do jaké míry by si měl ověřovat jejich totožnost.

2.    Hranice sexuálních praktik

Otevření partnerského vztahu se často děje právě za účelem objevování nových sexuálních potěšení. Pokud ovšem máte vůči nějakým praktikám výhrady a nemyslíte si, že byste s partnerem mohli vést dále normální sexuální život poté, co by některé věci praktikoval, rozhodně to řekněte dopředu. Velmi důležité je v tomto směru řešit také ochranu a antikoncepci.

3.    Emocionální hranice

Otevření vztahu bude mít samozřejmě také vliv na to, co vůči vašemu partnerovi budete cítit, zvláště začnete-li si budovat další emocionálně založený vztah k jiné osobě. Zajde-li nový vztah příliš daleko, může ten hlavní zcela zničit.

4.    Čas a závazek vůči hlavnímu vztah

Kromě charakteru dalších vztahů byste si měli určit pravidla také pro způsob, jakým bude probíhat vztah hlavní, tedy kolik času by si na sebe měli partneři vyčlenit a kdy, jak by se měla vzájemný náklonost projevovat, ale také jakým způsobem budete řešit finance a využívat společný majetek. Vedlejší vztahy jsou totiž náročné nejen časově, ale také finančně.

5.    Udržování komunikace

Zdravý vztah vyžaduje upřímnou a častou komunikaci, což platí také o vztahu otevřeném. Je však potřeba se dopředu domluvit na tom, do jaké míry a jak často se o svých dalších vztazích budete informovat a probírat je. Zároveň je vhodné si určit, jakým způsobem budete novou konfiguraci vašeho vztahu prezentovat svým blízkým a okolí (včetně širší rodiny).

Závěr

Život v otevřeném vztahu může být vzrušující, dobrodružný a neotřelý, velmi snadno však může vztah partnerů zcela zničit. Z tohoto důvodu je nutné si hned na jeho začátku nastavit pravidla, která by měla být alespoň v prvních pár dnech či týdnech neustále upravována podle toho, jakým způsobem nově vztahové uspořádání na partnery působí. Jedná se vždy o pravidla, která budou oba partnery chránit nejen před nespokojeností, ale také riziky vyplývajícími z intimního stýkání s jinými lidmi.

Zdroje

1)    What Does Open Relationship Mean?

2)    6 Rules for a Successful Open Marriage and Relationship

3)    6 Rules For Doing the Whole Open Relationship Thing Right

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz