Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povodně nejsou náhoda. Příčinou je globální změna klimatu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jaroslav Kral

Povodně v Praze (2024).

V Česku jsme si navykli celosvětovou změnu klimatu spíše ignorovat, příroda si ji ale nenechá líbit a aktuální povodně jsou dalším příkladem, proč děláme chybu. Poučíme se?

Článek

Pražská náplavka pod vodou, starosta Špindlerova mlýna vyhánějící turisty a Luční bouda obklopená vodou - to jsou jen drobné příklady svědčící o tom, že klimatickou změnu nemůžeme nadále ignorovat.

A nemusíme se koukat jen na současné povodně, horka která jim předcházela nebo několik let starý lesní požár v Českosaském Švýcarsku, které proběhly českými médii mají totožnou příčinu - klimatickou změnu, kterou nemůžeme nadále ignorovat.

Na počátku tisíciletí jsme si žili ve sladké ignoraci, skoro jako v pohádce císařovy nové šaty, kdy jsme se ukájeli představou, že všechno je jen náhoda a musely to být až mladí lidé z hnutí Fridays for Future v čele s Gretou Thurnberg, kteří nám ukázali klimatickou změnu, kterou nemůžeme nadále ignorovat.

Jediným řešením klimatické změny je boj, boj s produkcí oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících a řádná dekarbonizace ekonomiky. Buďme při boji s klimatickou změnou odvážní, nezavírejme oči, když nám je příroda nyní otvírá, neboť právě nyní je příležitost změnit tok dějin a zachránit planetu, která nám dala život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz