Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pozor na ordinérního fašistu u jídelního stolu: Nenávistné řeči u oběda ohrožují demokracii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vytvořeno umělou inteligencí Bing image generator

Frustrovaný muž v letech vykřikující snadná řešení.

Pamatujete si ty časy, kdy extrémní názory patřily jen na okraj politického spektra? Kdy fašismus a xenofobie byly jasně definované hrozby, proti kterým jsme se společně stavěli? Bohužel, realita dneška je jiná.

Článek

Autoritářské myšlenky si v Česku pomalu hledají své místo u sousedů u plotů, v hospodách na rohu a překvapivě i u rodinných stolů.

Je to k nevíře, ale nenávistné komentáře o imigrantech, zpochybňování svobody médií a obdivování „silných vůdců“ už nejsou výjimkou. Možná máte i vy v rodině strýce, co sdílí konspirační teorie na Facebooku, nebo tetu, která věří, že „dřív bývalo líp,“ i když to „líp“ znamenalo potlačování menšin a omezování svobod.

Jak je to možné? Frustace z globalizace, ekonomická nejistota života v kapitalismu a pocit ztráty kontroly nad vlastními životy - to vše vytváří živnou půdu pro jednoduchá řešení a zdánlivě silné vůdce, kteří slibují rychlé návraty do zlaté éry. Jenže cesta zpět nevede, vede pouze k další nesvobodě a potlačování základních lidských práv.

Nebezpečí není jen v extrémních politických stranách, ale i v postupné normalizaci nenávistných a autoritářských názorů. Proto je důležité se ozvat. A to nejen proti Okamurovým výkřikům, které za fašismus označuje i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek, ale i proti nenávistným kecům u nedělního oběda vašeho dědečka.

  • Mluvte s lidmi kolem sebe. Zeptejte se jich, odkud čerpají informace. Snažte se jim vysvětlit nebezpečí stereotypů a konspirací.
  • Buďte aktivní občané. Choďte k volbám, zajímejte se o dění kolem sebe a podporujte média, která pracují poctivě.
  • Nebojte se ozvat. Mlčení je v tomto případě spoluúčast.

Ubránit demokracii není jen o velkých politických bitvách, ale i o každodenních dialozích s lidmi kolem nás. Fašismus nemusí pochodoval v uniformách, může se tvářit jako hodný soused s „neobvyklými názory“. Pamatujme, že svoboda není nikdy garantovaná, o tu je potřeba neustále pečovat.

Zdroje

1) Bartošek trvá na tom, že hnutí SPD je fašistické

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz