Hlavní obsah
Aktuální dění

Trestní odpovědnost za znásilnění: Járo, vítej zpátky v ČR!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Filipínská policie

Guru Jára po zadržení filipínskou policií

V Česku je zpět muž přezdívaný „guru Jára“. Policie ho eskortovala z Filipín. Co mu nyní v tuzemsku hrozí a jaký trest by podle vás zasloužil?

Článek

Samozvaný „guru“ Jaroslav Dobeš „dokraloval“. Kontroverzní muž je od roku 2014 stíhán pro znásilnění svých klientek společně se svou spolupracovnicí Barborou Pláškovou.

Česká policie hledala Dobeše už od roku 2012. Nyní se kontroverzního muže podařilo dopadnout. Policie ho převezla z Filipín přes Tchaj-pej do pražské věznice. Byť není explicitně řečeno, o koho se má jednat, Novinky s odvoláním na zprávu policejního prezidia uvedly, že se skutečně jedná o „guru Járu“.

Muž byl pravomocně odsouzen 5,5 roku za znásilnění svých klientek, kterým prováděl takzvané „odháčkování“. O tom, zda se do trestu započítá i doba pobytu strávená ve filipínském detenčním zařízení, kde na útěku pobýval, bude následně rozhodovat soud.

„Guru Jára“ sexuální akt na ženách vykonával údajně z terapeutických důvodů. Zakladatel neakreditované esoterické školy Poetrie se měl předmětného skutku dopustit na celkem šesti svých klientkách mezi lety 2004 až 2007.

Ke kontroverznímu rituálu mnohé oběti svolily dobrovolně. Věřily totiž tvrzení, že údajně v tělech mají tzv. háčky po bývalých partnerech, které jim v těle zadržují negativní energii. Dobrovolností u  soudu argumentoval i obhájce Jaroslava Dobeše. Některé ženy proto tvrdily, že „odháčkování“ avizovaný účel naplnilo.

Jiné ale obvinily muže ze znásilnění. Jedna z obětí mimo jiné vypověděla, že byla zmanipulovaná. Ačkoli se jí nicméně jednání nelíbilo, nebránila se.

Bude znásilněním každý nedobrovolný sex?

A právě tento případ přispěl k tomu, že se v České republice stála intenzivněji otevírá téma znásilnění. V současném trestním zákoníku je tento čin definován pouze jako akt, který je vykonán za použití násilí, pod pohrůžkou násilí nebo za zneužití bezbrannosti oběti.

Celá řada subjektů, jako jsou neziskové organizace Konsent nebo Bez trestu, tak nyní usiluje o posílení postavení oběti v tuzemské legislativě. Statistiky spolku Konsent se opírají o argument, že cca 70 % případů není v současné době jakkoli postižitelných, protože se o znásilnění technicky nejedná, jelikož se oběť nedokázala bránit.

Hlavním požadavkem těchto subjektů je to, aby se za znásilnění považoval každý nedobrovolný sexuální styk, tj. takový, u kterého nebude explicitně přítomen souhlas. Tím by zákon „dosahoval“ mimo jiné i na případy nedobrovolného sexu v manželství a řadu dalších činů.

Ač se Česká republika stává trvale terčem kritiky za příliš nízké tresty za tento delikt, ve skutečnosti může být pachatel potrestán odnětím svobody v délce šest měsíců až pět let. Analýza zpracovaná na Právnické fakultě Univerzity Karlovy tak potvrdila výše uvedenou tezi, že problém spočívá především v definici toho, co znásilnění je (a co nikoli).

Sexuální predátoři zneužívají svou moc ve škole i v práci

Ostatně nedávná kauza na Katedře tělesné výchovy a výchovy ke zdraví Masarykovy univerzity měla dohru obdobnou: jedna ze studentek vypověděla, že měla se svým kantorem nedobrovolný sex. Nicméně případ byl vyhodnocen tak, že k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo.

Psychologická manipulace oběti, zneužití dominantního postavení agresora, ať už ve škole, v zaměstnání nebo třeba i v manželství, jsou tak faktory, které by jednoznačně měly být v této situaci zohledněny.

Ostatně „guru Jára“ není jediný predátor, jehož případ intenzivně rezonoval médii a „rozhýbal“ tak veřejné mínění na toto téma. Média se intenzivně zaobírala kauzou doktora Jaroslava Bartáka, který sexuálně zneužíval své asistentky, za což si měl odpykat trest v délce 14 let, z  vězení se však dostal po 11 letech.

Doufejme tedy, že Guru Jára dostane spravedlivý trest. A co si myslíte o potřebě souhlasu v sexu vy?

Zdroje

2) Článek na novinkách o návratu Guru Járy: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-privezli-guru-jaru-40440159

3) Definice znásilnění dle Konsentu: https://konsent.cz/souhlas/

4) Analýza právnické fakulty: https://www.prf.cuni.cz/aktuality/tresty-za-znasilneni-jsou-druhe-nejprisnejsi-po-vrazde

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz