Hlavní obsah
Internet a technologie

Už jste slyšeli o phubbingu? Možná smartphony zničí i váš vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mahdi Chaghari (Unsplash)

Sluchátko u ucha k phubbingu patří.

Phubbing je relativní novinkou, přesto se s ním setkal téměř každý. Může postihnout kohokoliv a má dopad na osobnost, naše vztahy a často i práci a běžné denní činnosti. Co to vlastně je a v čem se skrývají rizika?

Článek

Phubbing je přehlížení svého okolí kvůli mobilnímu telefonu. Život bez mobilu si dnes už ani neumíme představit, a to, že do něj koukáme stále víc a víc, dalo vzniku tomuhle novotvaru. Při cestě MHD narazíte jen na naprosté minimum lidí, kteří nesledují obrazovku svého telefonu. A je to i celkem logické, krátíme si tak nudný čas v přeplněném dopravním prostředku. Někteří tito lidé ale mají problém telefon po výstupu odložit a nevšímat si ho.

Reklamní agentura McCann Melbourne na jaře roku 2012 svolala vybraný tým spisovatelů, poetiků a lexikografů, kteří dostali za úkol tento jev pojmenovat. Vzniklo tak slovo phubbing, složenina ze slov phone (telefon) a snubbing (ignorování). Phubbing tedy doslova značí upřednostňování telefonu a online světa před realitou, která vás obklopuje. Alex Haigh z této reklamní agentury pak vymyslel antikampaň a rozšířil tak povědomí o phubbingu do světa.

Ohrožuje phubbing i mě?

Propadnout phubbingu je snadné, jelikož na telefonu každý trávíme více času, než je nutné. Zkuste si sami vysledovat, kolik času na něm trávíte právě vy. Pokud se zářivé obrazovce věnujete ve chvílích, kdy jste sami a nemáte co na práci, je to ještě v pořádku. Pokud však telefon neodložíte ani v době, kdy jste s rodinou či přáteli, dejte si pozor. Dnes je naprosto normální, že si lidé vždy a všude pořizují selfie a vše chtějí hned sdílet se světem. Nezapomínejte ale na přítomnost dalších lidí, kteří s vámi sdílejí v ten stejný okamžik třeba stůl v restauraci.

Společné posezení je jeden z nejsnazších znaků toho, zda propadáte phubbingu. Dokážete se věnovat spolusedícím, čile konverzovat a vnímat, co kdo říká? Nebo vám oči stále ujíždějí k displayi a vlastně nevíte, o čem se ostatní baví? Stejně tak můžete pozorovat okolí, kdo se, jak zapojuje nebo kdo je tak trochu mimo dění.

Sledování všeho online

Samozřejmě že nastanou okamžiky, kdy hypnotizujeme telefon a neustále ho kontrolujeme z nějakých logických důvodů. Často to jsou případy, kdy čekáme na nějakou zprávu ohledně dětí, manželka má rodit nebo třeba doufáme v přijetí na nové pracovní místo. Phubbing se vyznačuje spíše tím, že v telefonu scrollujeme stále dokola, aby nám nic neuniklo. A netýká se to jen sociálních sítí, ale i zpráv či různých médií a her. Zvlášť dlouhodobé strategie vás mohou odvádět od jiných povinností.

Phubbing je počátkem a také bývá i v kombinaci s dalšími potížemi, jako je nomophobie, u které se obáváte, že nebudete mít telefon k dispozici, nebo syndrom FOMO (fear of missing out), kdy máte největší strach z toho, že propásnete nějakou novinku ve virtuálním světě. Všechny tyto fobie mají jedno společné. Telefon je v jejich středu, vaší prodlouženou rukou a bez něj prostě nedáte ani ránu.

Zabiják vztahů

Podle studií, které se phubbingem zabývají, přiznává téměř čtvrtina jím stižených lidí, že se jim zhoršily vztahy. Více než polovina párů potom přiznává, že jim phubbing do partnerství pronikl. Váš protějšek je nejlepším znázorněním toho, zda je phubbing mezi vámi. Trávení společného času by rozhodně nemělo probíhat s očima na displayích a se vzájemným nezájmem.

Jeden ze základních kamenů vztahu je komunikace. Phubbing ale spolehlivě zabíjí veškeré konverzace, jelikož když je jednostranná, tak je vlastně o ničem. Není nutné řešit nic zásadního, ale i v běžném hovoru prostě tak nějak automaticky očekáváte odpověď. Phubber odpovídá se zpožděním, neudrží s vámi delší oční kontakt (pokud vůbec nějaký) a v rozhovoru se ztrácí. Nezvládá totiž poslouchat a zároveň sledovat obrazovku, občas něco zachytí a třeba odpoví, ale v závěru nebude vůbec tušit, co jste probírali.

Protějšek phubbera si bude připadat nedůležitý a opomíjený, získává pocit méněcennosti a nejspíš to nespravíte tím, že se milostně vyslovíte. Obzvlášť s očima přilepenýma na telefon. Přicházejí pak chvíle, kdy jste spolu, ale přitom každý sám. Phubber sice sdílí zážitky v online světě, ale nefunguje v realitě. Společně nesdílíte nic než, v lepším případě, stejný gauč.

Foto: ROMAN ODINTSOV (Pexels)

Někteří lidé neodloží telefon ani při sexu.

Phubbing vyvolává mezi lidmi konflikty, v párech jsou pak o to větší. Kromě toho, že je phubberovi vyčítána jeho nevšímavost, tak také zvyšuje riziko podezření z nevěry. Pokud totiž věnujete více času telefonu než partnerovi, bude to vypadat, že si píšete s někým jiným. Vyvrací se to pak velmi těžko, když se od mobilu nehodláte ani tak odpoutat. Kromě nulové komunikace tak dojde i k pochybnostem o tom, zda je vztah upřímný a zda má nějakou budoucnost.

Nejen láska je v ohrožení

Phubbingem jednoho trpí celé okolí nejen partneři. Zasáhne to vaše vztahy s celou rodinou, přáteli i kolegy v práci. Pracovně se můžete potýkat s problémy se soustředěním a udržením pozornosti. To může být potíž například u porady, kterou vede váš šéf. To, že ho nevnímáte dostatečně, mu nemusí uniknout a máte zavařeno na průšvih.

Vliv na psychiku je velký a pocity, které to vše vyvolává ve vašem okolí, nakonec dostihnou hlavně vás samotné. Zvyšují se pocity úzkosti a stresu, trpíte osamělostí. To má za vinu vaše neschopnost zaměřit pozornost na život kolem vás, nedokážete navázat hlubší a smysluplný vztah, v horších případech ani delší hovor s jinými živými osobami. Při déle trvajících obtížích, které phubbing vyvolává, budete mnohem víc náchylní k depresivním stavům a úzkostným poruchám. Pak už bude potřeba pomoc odborná.

Kromě psychických obtíží může phubbing vyvolat i reálné fyzické nemoci. Často jde o bolesti zápěstí, krční páteře nebo očí. Tyto choroby jsou spojovány pod společným jmenovatelem, a to jsou kybernemoci. Navíc phubbingu snadno podlehnou mladí i staří a nevyhýbá se ani dětem. Omezování jejich online světa tedy má jistě smysl a dobu strávenou na telefonu bychom jim měli hlídat o to víc.

Překonat phubbing může být výzva

Rozvoj sociálních sítích napomohl i vzniku různých výzev. Pro boj s phubbingem se dají taky využít. První, co je potřeba, je přiznat si, jak na tom jste. Sebeuvědomění je v tomto případě na prvním místě, teprve poté můžete soudit i ostatní. Zamyslete se, jak moc telefon používáte během živého kontaktu. Sledovat mobil během hovoru či společného jídla není vhodné ani žádoucí. Ve chvíli, kdy budete chtít udělat na někoho dojem a telefon odložíte, budete pak stále nepozorní, budete přemýšlet, co se děje online. Můžete si dokonce určit, kolik času denně nebo týdně na telefonu můžete strávit ve svém volném čase. Dodržujte tento limit poctivě a brzy zjistíte, že vám toho tolik zase neuteče.

Zkuste si doma určit pravidla. Pomozte si vzájemně a kontrolujte se, jak moc visíte na obrazovce. Po příchodu domů telefony odložte na určené místo a nechte je v klidu odpočívat. Povídejte si, zahrajte si nějakou stolní hru nebo společně uvařte večeři. Je dobré vypnout veškerá oznámení nebo zvuk ztlumit alespoň na vibrace. Důležitý hovor tak poznáte, ale nebude vás rušit každé pípnutí, každý nový reel vašich přátel z celého světa.

Komunikaci upřednostňujte spíše osobní, popřípadě telefonním hovorem, i to vám může pomoci od phubbingu. Naslouchejte, do konverzace se aktivně zapojujte. Sníží se tak vaše potřeba být online, zažijete toho daleko více opravdově a zjistíte, že přímo kolem vás se toho děje taky dost.

Phubbing je relativně malý problém, který se dá rychle vyřešit, pokud chcete. Je třeba ho jen nenechat zajít příliš daleko. Jedna z věcí, která proti němu pomáhá je to, že nebudeme slepí vůči sobě a svým blízkým a budeme se snažit se phubbingu vyhnout společně. Čas, který trávíme ve společnosti jiných lidí, hlavně těch nejbližších, vám může utéct mezi prsty rychleji než voda. Neberte své vztahy jako samozřejmost a pečujte o ně. Bez mobilu v ruce.

Zdroje

1) Novodobá závislost na chytrých telefonech

2) Závislost na mobilním telefonu ničí vztahy, přátelství i život

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz