Hlavní obsah
Lidé a společnost

Už máte dost Fialy a Pavla? Jeďte do Ruska, říkají vtipálci a lákají na zaplacení cesty i víza

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: vierro (Pexels)

Moskva - můžete tam vyrazit i vy!

Rusko je zločinný režim potlačující svobodu. Přesto se najde řada lidí, kteří se nechali proruskou propagandou nalákat. Proč je Rusko zemí potlačující základní svobody a proč by si zájemci měli pobyt v takových podmínkách rozhodně zkusit?

Článek

Prezident Vladimir Putin označil Rusko jako oázu světové svobody. V návaznosti na tento výrok pak připomněla česká média rozhodnutí ruského nejvyššího soudu, který „mezinárodní společenské hnutí LGBT“ vyhlásil jako extrémistickou organizaci, která je nelegitimní.

Podobných dokladů potlačování lidských práv a svobod v této zemi však existuje široká škála. Namátkou například citujme zprávu z roku 2014, která uvádí, že opoziční aktivista Sergej Mochnatkin byl odsouzen na 4,5 roku vězení za údajné napadení dvou policistů na demonstraci v prosinci roku 2013.

Dalším mediálně známým příkladem likvidace odpůrců vládnoucího režimu se stalo uvěznění Alexeje Navalného. Ruský právník a opoziční politický aktivista byl znám jako kritik korupce v Rusku a také režimu Vladimira Putina. Zemřel ve vězení v únoru 2024. O příčině se dodnes spekuluje, jednat se mohlo o vraždu, hovoří se ale i o následcích mučení.

Silně medializovaným se stal případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Za těmito útoky stála ruská rozvědka. Premiér Petr Fiala celou akci označil jako teroristický útok. Rusko podle jeho slov proti Česku vede hybridní válku.

Podobně i v tuzemsku rezonovaly výsledky ruských prezidentských voleb konaných v březnu 2024. Které se ovšem, jak uvedl šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis, volbami prakticky nazvat ani nedaly. Podle očekávání v nich s 87 % hlasů opět zvítězil Vladimir Putin.

Rusko má v Česku řadu zastánců

Navzdory tomu, že Rusko představuje zločinný režim nemilosrdně potírající základní lidská práva, má v Česku řadu přívrženců. A to dokonce v nejvyšších patrech naší politické scény. K těm nejhlasitějším přívržencům patří především Tomio Okamura, Andrej Babiš a bývalý prezident Miloš Zeman.

Ti se stávají pomyslnou hlásnou troubou ruské propagandy, která pod rouškou neutrality a suverenity usiluje o oslabení České republiky. A to skrze návrhy na vystoupení z NATO a Evropské unie. Radikálním populistickým řešením a zjednodušujícím prohlášením našich politiků, které především útočí na emoce, zejména pak na strach, však mnozí lidé ochotně důvěřují.

Nejedná se přitom jen o důchodce jednoduše zvyklé naslouchat narativu jediné vládnoucí strany. V Česku existuje momentálně poměrně široká skupina lidí, jichž názory jsou objektivně mylné, šíří dezinformace a jejich chování navíc ani neodpovídá mantinelům vystupování ve slušné společnosti.

Mnozí z nich věří, že Rusko je skutečným rájem na zemi. A to i přesto, že reálně se jedná o zaostalou zemi, jejíž systém prakticky systematicky likviduje veškerý potenciál a vypuzuje ty nejschopnější.

Cesta do Ruska je otevřená

Naštěstí onen „zaostalý“ Západ především ctí coby základní hodnotu osobní svobodu a umožňuje všem demokraticky žít tam, kde si přejí. I cesta do Ruska je tak pro každého otevřena. Připustit jednoznačně je nutno, že tato země jednoznačně nabízí jedinečnou přírodu i monumentální pravoslavné chrámy.

Do určité míry lze tak jistě s některými tvrzeními uváděnými projektem „Chci do Ruska“, který vtipálci spustili na adrese https://www.chcidoruska.cz/ a lákají voliče totalitních stran na ruský svět, souhlasit. Řešení otázky LGBT a genderových témat se v tomto státu skutečně dočkat nelze. Vzhledem k výše uvedeným případům lze však s úspěchem pochybovat o tom, že je to z morálního hlediska v pořádku.

Argument o vzkvétající ruské ekonomice taktéž představuje oblíbené tvrzení v rukách vyznavačů ruské agrese. Na pravou míru však tvrzení uvádí například zpravodajský ekonomický deník e15. Podle něj ruská ekonomika v roce 2023 skutečně vzrostla o 3,6 %. Poukazuje však na to, že se do statistik promítá hlavně zbrojení. A vládní nákupy zbraní a důchody zraněným a padlým jednoduše prosperující ekonomiku nevytvářejí. HDP v Rusku navíc ve skutečnosti narůstá na dluh.

Již v roce 2018 také nezávislý komentátorský a analytický web Argument poukazoval na to, že příjmy nejchudších vrstev ruského obyvatelstva se snížily za posledních přibližně 30 let dokonce o 20 %. Sociální rozdíly jsou v zemi podle Vladimira Iljina z Ústavu sociálněekonomického rozvoje území RF Ruské akademie věd, jehož tento zdroj citoval, na úrovni odpovídající roku 1905. Celkem 10 % nejbohatších obyvatel vlastní skoro polovinu veškerého bohatství v zemi.

Ti, kteří deklamují otevřeně, kterak jim nevyhovuje „Fialová drahota“, tak jednoznačně mohou zamířit přímo do země, která se všemi možnými prostředky snaží vytvářet iluzi prosperity. Ne nadarmo má právě v Rusku, konkrétně v éře vojevůdce a diplomata Grigorije Alexandroviče Potěmkina-Tavričeskijského, původ sousloví „Potěmkinova vesnice“.

Zdroje:

1) Zpráva Human Rights Watch z roku 2022

2) Ruské válečné zločiny

3) Kauza Vrbětice

4) Ruské pseudovolby

5) Projekt chcidoruska

6) Ruská ekonomika roste ale vlastně je to jen zadlužení

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz