Hlavní obsah
Víra a náboženství

Tall El-Hammam mohl být bájnou Sodomou. Starověké velkoměsto zničila nejspíš přírodní katastrofa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deg777 ( Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International skrze Wikimedia Commons)

Z ptačí perspektivy bychom sotva něco rozpoznali.

Objev v Jordánsku naznačuje, že biblický příběh o zničení dvou měst hněvem božím může být založen na skutečné události. Archeologové objevili v Jordánsku pozůstatky dvou starověkých měst, která by mohla být biblickými Sodomou a Gomorou

Článek

Příběh o zničení měst Sodoma a Gomora je jedním z těch biblických odkazů, které žijí i mimo Bibli a znají jej či používají i ti, kdo tuto knihu nikdy nečetli. Jak dobře víme, sousloví Sodoma a Gomora se používá jako označení něčeho nemravného a veskrze zkaženého. V minulosti se pak také zrodil oficiální právní termín sodomie, který značil homosexuální pohlavní styk, či v širším smyslu jakoukoliv zakázanou sexuální praktiku. Důležité ale je, že pozůstatky těchto měst hledají lidé již dlouho. Povedlo se nyní vědcům skutečně odkrýt tuto významnou biblickou památku?

Příběh Sodomy a Gomory

Podle Bible patřila města Sodoma a Gomora do skupiny pěti velkých měst nacházejících se ve starém Izraeli v oblasti údolí Siddí na březích Mrtvého moře. Šlo o města mocná a bohatá. Právě to však mělo zapříčinit jejich pád. Obyvatelé Sodomy a Gomory žili prostopášným životem. Oddávali se alkoholu i dalším fyzickým radostem. Jejich rozhazovačnost a rozmařilost šla až tak daleko, že z nudy a pocitu vlastní nadřazenosti začali páchat také nejrůznější hříchy spojené právě s fyzickými radovánkami.

Tímto svým životem však rozzuřili samotného Boha, který se rozhodl smést obě města z povrchu zemského. Abrahám, vůdce Izraelitů, který žil nedaleko, však za města orodoval, respektive tvrdil, že všichni lidé v Sodomě s Gomoře nemohou být zkažení. Pokud Bůh města skutečně zničí, zemřou proto i nevinní. Bůh proto Abrahámovi řekl, že od ničení skutečně upustí, pokud se však v Sodomě najde alespoň deset nezkažených lidí. Abrahám se proto vydal do města, kde zjistil, že v Sodomě žijí pouze čtyři nezkažení lidé. Těmito lidmi byli Abrahámův synovec jménem Lot, jeho manželka a jeho dvě dcery.

Dva andělé, které Bůh vyslal, aby Lotovu rodinu z města odvedli, tak skutečně učinili, avšak s jednou podmínkou: za žádných okolností se Lot a jeho rodina nesměli na město ohlédnout. Bůh poté začal dštít na Sodomu a Gomoru oheň a síru. Byla to Lotova žena, která svoji zvědavost neudržela na uzdě a ohlédla se. V tu chvíli se proměnila v nehybný solný sloup. Odtud pramení rčení „stojí jako solný sloup“, v některých jazycích se dokonce používá přímo „stojí jako Lotova žena“.

Historici, archeologové, i odborníci na biblické texty se snažili a snaží přijít na to, zde město Sodoma a Gomora skutečně existovala a pokud ano, zda byla doopravdy zničena. Není bez zajímavosti, že o zničení Sodomy a Gomory nemluví jen Bible, ale tento příběh je také součástí islámské tradice. V historii bylo objeveno několik míst, která by bájnou Sodomou mohla být. Nejnověji se takto mluví o lokalitě Tall el-Hammam, která leží na území dnešního Jordánska.

Je Tall el-Hammam biblickou Sodomou?

Steve Collins, odborník na biblickou archeologii z univerzity v Novém Mexiku, v roce 2015 oznámil objev pozůstatků starověkého města v lokalitě Tall el-Hammam. Podle Collinse byly v tomto městě vysoké věže a zdi, tedy stejně jako v biblickém popisu Sodomy. A co bylo ještě důležitější, Collinsův tým prohlašoval, že město bylo zjevně zničeno katastrofou a opuštěno náhle. Údajně byly nalezeny důkazy o tom, že město zničil neobvykle silný požár. Alespoň tedy podle Collinse.

Collinsův tým publikoval na základě výzkumu svůj článek podle kterého odpovídá zničení města události podobné takzvané tunguzské explozi z roku 1908. O té víme, že byla způsobena výbuchem asteroidu, nebo komety nad odlehlou oblastí Sibiře. Síla exploze se rovnala asi tisícinásobku výbuchu atomové bomby nad japonskou Hirošimou. Tento popis skutečně vypadá jako popis božího hněvu, anebo minimálně událost, kterou si mohli lidé takto vysvětlit.

Článek však vyvolal i velkou vlnu kritiky. Vědci vyzdvihli to, že údajné stopy po tavení keramiky lze snadno vysvětlit historickými výrobními procesy. Větší problém ale spočívá v datování. Nálezy naznačují, že k opuštění města došlo někdy kolem roku 1650 před naším letopočtem. To ovšem podle většiny biblických učenců neodpovídá období, ve kterém mělo dojít ke zničení Sodomy a Gomory. Pokud by šlo skutečně o Sodomu a v roce 1650 př. n. l. došlo k jejímu zničení, bylo by třeba značně upravit Bibli…

Zničení Tall el-Hammam

Vraťme se nyní k teorii o zničení lokality. I přes skeptické hlasy mezi vědci převládá názor, že zde skutečně došlo k přírodní katastrofě. Na zkoumání se jako člen mezinárodního týmu podílel i Günther Kletetschka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jaké byly závěry?

Zdá se, že zničení města v důsledku dopadu vesmírného tělesa je poměrně realistickým vysvětlením nálezů jako jsou zborcené části hradeb, známky působení vysokých teplot na stavebních materiálech i minerály, které zjevně prošly šokovou přeměnou.

Může být tedy biblický příběh o zničení Sodomy a Gomory odrazem kolektivní paměti tehdejších lidí o apokalyptické události v podobě dopadu asteroidu či komety? Anebo šlo skutečně o boží hněv, který na sebe vzal podobu přírodní katastrofy?

Dřívější objevy a omyly

Tall el-Hammam není prvním místem, které kdy bylo považováno za zbytky města Sodoma. V sedmdesátých a osmdesátých letech byly z tohoto pohledu intenzivně zkoumány lokality Numeira a Babedh-dhra. Ani v jejich případě však nebylo možné zasadit zničení města do správného období. Většina historiků i archeologů také zdůrazňuje, že hledání Sodomy a Gomory není ve skutečnosti otázkou pro archeologii, ale jde čistě o teologický problém.

Foto: Ted E. Bunch a kolektiv (CC BY 4.0 skrze Wikimedia Commons)

Ilustrace oblasti kráteru dle vědců.

Na druhou stranu v historii doopravdy došlo k objevům míst, která byla považována za čistě mýtická. Jmenovat můžeme například bájnou Tróju, anebo takzvané lázně Siloam, kde měl Ježíš podle Bible uzdravit slepého žebráka. V roce 2005 bylo toto místo podle všeho odkryto v dnešním Jeruzalémě.

Závěr

Skutečná věda ze své podstaty nemůže říct, že nalezla město Sodoma, které zničil Bůh svým hněvem. Může pouze popsat lokalitu Tall el-Hammam, pokusit se datovat zničení odkrytého města a přijít se zcela racionálními příčinami zničení města. O tom, zda si názor, že Tall el-Hammam je ve skutečnosti biblická Sodoma vybojuje své místo na slunci, rozhodne teprve budoucí polemika. Počkejme si na její výsledek.

Zdroje

1) Ancient City’s Destruction by Exploding Space Rock May Have Inspired Biblical Story of Sodom

2) SODOM DISCOVERED: Meet the archaeologist who discovered the notorious biblical city, the most dramatic find of the 21st century

3) The scientific meltdown over a controversial discovery of ‚biblical Sodom‘

4) Sodoma a Gomora

5) Starověké velkoměsto Tall el Hammam zřejmě zničilo mimozemské těleso

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz