Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Antarktida: Ledová bariéra, která nás chrání, taje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tučňáci jsou na chladné prostředí zvyklí, změna klimatu pro ně může znamenat rozsudek smrti.

Antarktidě se přezdívá země věčného ledu a sněhu. Co když ale tak věčný není? Pokud by antarktická ledová přikrývka zmizela, svět se změní k nepoznání a nebude to k lepšímu.

Článek

Antarktida jako největší zásobárna ledu na světě

Kontinent nad Jižním pólem je pokrytý ledem o celkovém objemu 25 400 000 km3. To představuje 90 % veškerého ledu na Zemi a 60 % veškeré sladké vody na Zemi. Již z těchto čísel je zřejmé, že přeměna veškerého tohoto ledu ve vodu by zcela změnila podobu světa. Zprávy klimatologů i dalších vědců přitom ukazují, že antarktický led je skutečně ohrožen.

Nárůst průměrných globálních teplot způsobuje úbytek antarktického ledu v rekordním množství. Od začátku devadesátých let do roku 2017 zmizely z Antarktidy celkem tři biliony tun ledu. Tempo jeho úbytku se přitom neustále zvyšuje. Porovnáme-li množství ledu na Antarktidě s hodnotami, které byly obvyklé v podzimním čase v nedávné (geologické) historii, dojdeme k závěru, že na Antarktidě dnes chybí 1,5 milionu čtverečních kilometrů ledu. Jeho mizení je tedy rozhodně reálné, zkusme si proto nyní představit, že přijdeme o všechen antarktický led.

Zvýšení hladiny moří

V případě, že by Antarktida přišla o všechen svůj led, došlo by ke zvýšení mořské hladiny o 70 metrů. To by znamenalo, že z mapy světa zmizí země jako Dánsko, Holandsko, Bangladéš či Florida. Velká Británie by přišla o podstatnou část svého území, stejně jako prakticky všechny ostatní přímořské státy. Austrálie by získala velké vnitřní moře a celých 40 procent světové populace by se muselo kvůli zvýšené hladině moří přestěhovat. Fakt, že by současně zmizel led i z Grónska a svět by tak získal novou zemi právě tam, je jen slabou útěchou. Zvýšení hladiny moří a zatopení některých částí světa by však nebyl jediným problémem. A vlastně by nebyl ani problémem nejhorším.

Změny v chemii oceánu

Tak obrovské množství vody, která je na Antarktidě uložená ve formě ledu, by zásadním způsobem změnilo salinitu, tedy slanost, a také pH oceánské vody. To by přímo zahubilo ohromné množství živočichů v oceánech, především by to však rozvrátilo systém oceánských proudů, což by klima planety ovlivnilo tak dramaticky, že vlastně ani neumíme říct jak.

Isostatický vzestup

Antarktida je pod ledovým příkrovem kontinentem se vším všudy. To znamená, že její kontinentální deska klouže po roztaveném magmatu a ve chvíli, kdy by se zbavila hmotnosti veškerého ledu tato její kontinentální deska by začala stoupat, stejně jako se sníží ponor lodě, když vyloží svůj náklad. To by vedlo k intenzivnějšímu pohybu kontinentální desky a Antarktida by se posunula jinam.

Foto: Pedro Szekely, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0 DEED

Ledovec v Antarktidě

Nějaké dobré zprávy?

Představa Antarktidy bez ledu je tedy poměrně děsivá. Dobrou zprávou budiž to, že kompletní ztráta ledové pokrývky Antarktidě určitě nehrozí. Něco takového by trvalo stovky let i v případě, že by se průměrná teplota na zemi zvýšila výrazně více než kolik předpokládají i ty nejčernější scénáře. Důsledky mizení ledu navíc budou jiné v případě, že led bude ztrácí hlavně ve východní část Antarktidy, která je méně citlivá na změny klimatu. V tomto případě by k růstu hladiny oceánu došlo pomaleji, protože východní Antarktida obsahuje méně ledu než západní.

Teplota, která by musela na Zemi pro úplné roztání ledové pokrývky, by však již dávno před roztáním ledu učinila celé tropické pásmo zcela neobyvatelným a naprosto by zničila zemědělství. Výsledkem by bylo masové vymírání rostlinných i živočišných druhů i naprosté většiny lidské populace. Takové změny se v historii planety samozřejmě odehrávaly a jejich důsledky byly právě takhle apokalyptické. Antarktida byla kdysi deštným pralesem, před 35 miliony let se však začala formovat její dnešní ledová pokrývka Dnešní podoba Antarktidy tak zásadně souvisí i s tím, jak se vyvinul náš živočišný druh, a co pro svoji existenci potřebuje.

Mohlo by se tedy zdát, že nám z tání antarktického ledu vlastně žádné nebezpečí nehrozí. Tak tomu ale bohužel ale není. I omezené tání antarktického ledu může ovlivnit klima na Zemi podstatným způsobem, ovlivnit tak i naše životy a učinit je mnohem složitějšími. Mnozí živočichové, kteří nazývají Antarktidu svým domovem, již doslova bojují o přežití.

Zdroje

1) What if all the ice melted in Antarctica?

2) What happened when Antarctic ice melted in the past?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz