Hlavní obsah
Lidé a společnost

Středověké dětství: Jak se žilo dětem v době, kdy smrt byla na každodenním pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ksenia Chernaya (pexels)

Středověk a pohádkoví rytíři k sobě nemohou mít dál

Život ve středověku nebyl žádný med. Těžká práce na poli, častá úmrtí i kvůli běžným onemocněním nebo tristní hygiena. Napadlo vás někdy, jak se tehdy žilo našim nejmenším? Jak vypadala výchova ve středověku?

Článek

Společenské vrstvy ve středověku

Výchova dětí byla velmi závislá na tom, do které ze společenských vrstev se dítě narodilo. Zatímco děti panovníka, šlechty a bohatých sedláků prožily dětství spíše zalité sluncem, děti rolníků prožívaly od mala velmi odlišnou zkušenost. Pokud však existovalo něco, čemu se děti bohatých nevyhnuly, byly to nemoci. Vysoká úmrtnost dětí byla tehdy způsobena hlavně nedostatečnou lékařskou péčí a špatnými hygienickými podmínkami.

Středověká výchova dětí

Pohledy na dětství ve středověku se velmi rozcházejí. Na jednu stranu bylo doloženo historiky, že o děti bylo pečováno s láskou. Byly nalezeny středověké hračky pro děti, texty ukolébavek a práva dětí stvrzoval také zákon na ochranu sirotků. Na stranu druhou ve společnosti převládá představa, že život dětí ve středověku byl naprosto strašný a nespravedlivý. S dětmi bylo od útlého věku zacházeno jako s dospělými, pracovaly v těžkých podmínkách, neměly právo na vzdělání a často byly bité.

Můžeme také najít odlišnosti ve výchově chlapců a ve výchově dívek. Chlapci většinou chodili do učení, aby se naučili nějakému pořádnému řemeslu. Pomáhali doma otci vést hospodářství a starali se o těžkou práci. Dívky z chudých rodin do školy nechodily, spíše byly doma se svou matkou a pomáhaly s péčí o domácnost. Učily se typické ženské práce jako například šití, uklízení a vaření. Také pomáhaly s péčí o další děti v rodině. Děti boháčů do školy chodily všechny nebo měly domácí učitele. Tyto děti byly většinou podřízené také sňatkové politice svých rodičů, díky které mohla rodina zbohatnout a upevnit své postavení mezi šlechtou. Chlapci se mohli ženit od 14 let, dívky od 12-13 let.

Úmrtnost dětí

Dle historické statistiky zemřelo 50 % dětí při porodu nebo krátce po porodu. Následně 25 % dětí zmíralo v prvním roce života, 12,5 % v období mezi prvním a čtvrtým rokem života a 6 % mezi pěti až devíti roky. Nemoci a úrazy tehdy totiž číhaly na každém kroku a medicína ještě nebyla na valné úrovni. Rovněž špatné hygienické podmínky léčbě moc nepřidávaly. Ba naopak, většinou smrt uspíšily. V žalostných podmínkách žily na ulicích především sirotci, kteří neměli další rodinu, která by se o ně postarala. Žili na ulicích a byli nucení krást, aby přežili.

Nucené práce

Všechny děti z chudších poměrů musely od mala pracovat. Práce se ne vždy řídila úměrně jejich věku. Na polích pracovaly mnohdy i pětileté děti. Historička Melissa Snell z texaské univerzity tvrdí, že děti měly při narození jasně dané postavení. Postavení bylo dáno tím, aby to bylo pro rodinu ekonomicky co možná nejvýhodnější. Synové zastávaly doma těžkou práci a dívky vše kolem domácnosti. Nucené práce dětí byly nevyhnutelné zejména proto, aby se rodina vůbec najedla. Děti zkrátka neměly na výběr. Pokud se narodily do chudší rodiny, byl jejich osud zpečetěn. Náctileté děti většinou pracovaly i daleko od rodiny. Vypomáhaly u cizích lidí a stesk po rodině pro ně musel být náročný. Výhodou však byla jistá strava a větší peníz než za práci doma na poli. Často se také u některých vzdělaných boháčů těšily slušnému zacházení, což pro ně doma byla mnohdy utopie.

Fyzické tresty

Ačkoli by se mohlo zdát, že bohaté děti měly život bez mráčku, není tomu úplně tak. Nevyhnuly se totiž fyzickým trestům. Je jedno, zda byly vzděláváni soukromým učitelem nebo chodily do lepších škol, učitelé či vychovatelé tehdy neváhaly sáhnout po rákosce. Děti byly obecně tehdy vystavené fyzickým trestům ve velké míře. Trestány byly biči, řemeny, holemi či pohlavky. U chudších dětí si pochopitelně mohl „zaměstnavatel“ dovolit je být, protože pracovaly pro něj. Rodiče vůči svým vlastním dětem pravděpodobně až tak suroví nebyli.

Závěr

Dětem se ve středověku rozhodně nedařilo nejlépe. Obzvláště těm chudým. Existují však také důkazy, že o některé bylo pečováno i s láskou a zájmem. Můžeme však být rádi, že časy středověku jsou již dávno pryč, protože právo na šťastné dětství má mít každé dítě, ať to z chudých poměrů či bohatých.

Zdroje

1) Jak vypadalo dětství ve středověku: Nic horšího si nelze představit: https://www.dotyk.cz/magazin/detstvi-ve-stredoveku-21000826.html

2) Jak vypadala výchova dětí ve středověku? Byla tak krutá, že si trauma odnesl téměř každý https://www.dotyk.cz/magazin/vychova-deti-stredovek/

3) Čas dětí: Chlapci a dívky ve středověkém světě

4) Děti ve středověku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz