Hlavní obsah
Zdraví

Pozor na grepy, mají špatné interakce s léky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bob (Pixabay)

Grep je v případě užívání léků docela nebezpečná potravina.

Grapefruity jsou považovány za velmi zdravé ovoce, to ale platí jen částečně. Grepy i šťáva z nich mohou některým z nás způsobit vážné zdravotní problémy. Koho se toto riziko týká?

Článek

Konzumace grepů přináší mnoho zdravotních benefitů – pomáhají při nachlazení, mají preventivní účinky proti onemocnění srdce a mají schopnost působit preventivně proti některým typům nádorových onemocnění.

  • nachlazení – grapefruity mají vysoký podíl vitamínu C, který posiluje imunitní systém a pomáhá při zmírnění příznaků nachlazení,
  • rakovina – grepy obsahují látky, které mají výrazné preventivní účinky proti rakovině kůže, ústní dutiny, plic, tlustého střeva, žaludku, jater a prostaty,
  • hladina cholesterolu – konzumace grapefruitů napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi,
  • ateroskleróza – pektin obsažený v grepech zpomaluje vývoj aterosklerózy.

Zdravotní rizika spojená s konzumací grepů

Grepy tedy pomáhají v boji proti řadě nebezpečných onemocnění, proto nás překvapí, že grepy i grapefruitový džus mohou pro některé z nás znamenat značná zdravotní rizika. Pokud užíváme určité léky a zároveň jíme grepy nebo pijeme grapefruitový džus, může dojít k jevu, který se odborně nazývá interakce. Látky obsažené v grepech mají totiž schopnost změnit obsah léků v krvi a tím ovlivnit jejich účinky.

Náhodné zjištění nebezpečnosti grepů

K objevení tohoto jevu došlo vlastně náhodou. V roce 1989 probíhala studie zaměřená na sledování specifických účinků alkoholu při užívání léků na vysoký krevní tlak. Při studii dostávali dobrovolníci alkohol zředěný grapefruitovým džusem a testování zjistilo výrazný nárůst množství léků v krvi. Na základě tohoto zjištění vědci začali tento zvláštní jev zkoumat.

Princip škodlivého působení grapefruitů

Jak tedy k negativnímu působení grepů dochází? Grapefruity obsahují látky blokující cytochromy, tedy enzymy, které pomáhají při přeměně léčiv na neúčinné látky. Grepy tento systém vyřadí z provozu a hladina léku v krvi se nebezpečně zvyšuje. Působení léků v těle se tím prodlužuje, což přináší nežádoucí účinky, jako je předávkování a projevy toxicity.

Pro koho jsou grepy nebezpečné?

Vědci došli k závěru, že pokud užíváme některé typy léků, měli bychom se grepům i grapefruitovým šťávám vyhnout. O jaké léky se jedná?

Lék na snížení hladiny cholesterolu

Konzumace velkého množství grapefruitového džusu způsobuje blokaci enzymu, který odbourává lék na snížení hladiny cholesterolu. V krvi pak nebezpečně roste množství tohoto léku, což může způsobit bolesti svalů, rozpad svalových buněk, a dokonce i selhání ledvin.

Lék na snížení imunitní reakce po transplantacích

Další typ interakce mezi lékem a grepy byl objeven u léků užívaných na snížení imunitních reakcí. Bylo zjištěno, že látky z grepů zastavují čistící systém, který probíhá v tenkém střevě a v játrech. Nedochází k deaktivaci léčivých látek a tím se zvyšuje působení léků na lidské tělo.

Lék na snížení alergické reakce

Látky obsažené v grapefruitech působí také na léky snižující alergické reakce. Tato interakce probíhá tak, že grepy způsobí, že léčivá látka je z těla vyloučena bez léčebného efektu.

Záleží i na množství

Grepy a grapefruitové šťávy nejsou běžnou součástí našeho jídelníčku, proto je u nás malá informovanost o rizicích, která konzumace grepů může přinášet. Navíc každý z nás reaguje na látky obsažené v grapefruitech trochu jinak a není možné jejich účinky zcela zobecnit. Také záleží na tom, kolik grepů nebo džusu zkonzumujeme. Malé množství působí jen na činnost střev, velké množství pak dokáže ovlivnit fungování ledvin, což může přinést závažnější zdravotní problémy.

Jak se těchto rizik vyvarovat

Důležité je pročítat příbalové letáky léků, které užíváme, také se zeptat se lékárníka. Pokud užíváme léky, které se nedoporučuje kombinovat s grepy, musíme jejich konzumaci minimalizovat. Měli bychom také sledovat, jestli v ovocných šťávách nebo džusech, které pijeme, není obsažena grapefruitová složka. Když budeme obezřetní a budeme dodržovat tato pravidla, neměli bychom se do problematických situací dostat.

Další negativní účinky grapefruitů

Kromě zmiňovaných interakcí s určitými léky mají grepy i další negativní účinky:

  • vysoký obsah cukru – grepy nejsou vhodné pro diabetiky a pro ty, kteří bojují s nadváhou nebo obezitou,
  • poškození zubní skloviny – grepy obsahují kyselinu, která poškozuje zubní sklovinu,
  • alergické reakce – látky obsažené v grepech mohou způsobit alergické reakce, jako jsou kožní vyrážky, svědění i otoky.

Závěr

Informace o tom, jak grepy i grapefruitové sirupy a džusy příznivě působí na naše zdraví, čteme poměrně často. Proto nás překvapí fakt, že grepy mohou být pro některé z nás nebezpečné. Toto riziko se objevuje, pokud grepy kombinujeme s určitými léky. Případným zdravotním problémům spojeným s konzumací grepů se vyhneme, když budeme sledovat, zda se doporučuje naše léky užívat a zároveň konzumovat grepy.

Zdroje

1) Proč nemůžeme jíst během užívání některých léků grepy?

2) Grapefruit z pohledu bezpečnosti potravin

3) Interakce grepů s léky:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz