Hlavní obsah

Láska v kanceláři: Nikoliv tabu, ale benefit se spoustou rizik a háčků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brooke Cagle (Unsplash)

Žena těšící se do práce, kde si užije i mnoho zábavy (ilustrační foto).

Romantické vztahy na pracovišti byly obvykle zatracovány zejména proto, že v případě jejich konce může dojít k rozvratu jedné nebo více pracovních skupin či týmu. Mohou být však také prospěšné. Jak s takovými vztahy pracovat?

Článek

Práci věnují lidé velkou část svého času a není proto divu, že zejména u takových povolání, kde je očekávaná týmová spolupráce a dlouhé hodiny v kanceláři, často vyvine mezi kolegy vztah přesahující profesionální hranice. V minulosti byly takové vztahy považovány za nežádoucí (výjimku tvořily páry, které do práce nastupovaly již jako sezdané). Páry je musely tajit, jelikož mnohdy se jednalo o vztahy mimopartnerské nebo na dvou odlišných úrovních v hierarchické struktuře (nadřízený – podřízený). V současné době se však ukazuje, že takovéto vztahy mohou být pro pracovní prostředí i zaměstnavatele prospěšné a přinášet řadu benefitů.

Výhody romantických vztahů na pracovišti

Romantický vztah v pracovním prostředí vzniká různým způsobem, obvykle je však navázán na společné úkoly. Právě spolupráce k sobě často přivede lidi s odlišnými schopnostmi a podobným smýšlením, což je velmi dobrý základ jak pro profesní, tak pro soukromé vztahy. Pokud tedy k sobě takoví lidé pocítí náklonnost, obvykle nezůstává pouze u ní.

Pokud se nejedná o vztah komplikovaný, tedy vyžadující ukončení již existujícího závazku jednoho nebo obou partnerů, či působící konfliktně nebo protekčně, může mít romantický vztah na pracovišti velmi pozitivní vliv prakticky na všechny členy týmu, jelikož vyvolává příjemnou až domáckou (rodinnou) atmosféru, která se může rozšířit i na další pracovníky. Pokud spolu navíc pár velmi dobře souzní, může pracovat efektivněji a produktivněji, zvláště u projektů přesahujících klasickou pracovní dobu. Mezi dvojicí navíc neexistuje vyložená pracovní kompetitivnost a má větší tendenci jednat jednotně. Za hlavní přednosti romantických vztahů tak lze považovat následující aspekty.

Vyvážení pracovního a osobního života

Zaměstnanci s partnerem na stejném pracovišti lépe koordinují svůj osobní a společenský život, jelikož společně tráví dostatek času i mimo domácnost a nemají vyloženě oddělené pracovní životy. To se promítá do obecné spokojenosti v osobní sféře, která podporuje příjemnou atmosféru na pracovišti. Pokud mezi partnery vznikne nějaký konflikt, mají pak (v případě, že se jedná o zdravý vztah) lepší předpoklady pro jeho rychlé vyřešení, jelikož je v jejich zájmu, aby ve vztahu panovala pohoda.

Efektivní komunikace a stmelování týmu

Zatímco v běžných pracovních vztazích může často docházet ke konfliktům nebo neporozumění, u romantických vztahů funguje velmi efektivní forma komunikace, která je obvykle velmi přesná a stručná. Tímto způsobem je možné dosáhnout velmi rychlého konsenzu nebo kreativního řešení problémů.

Podporující a pozitivně naladěná atmosféra

Partneři mají tendence se vzájemně podporovat a motivovat tak, aby společné cíle dosahovali rychle a s minimem prostředků. Velkou výhodou romantického vztahu na pracovišti je okamžitá pozitivní motivace ze strany partnera a podpora v případě potíží či překážek.

Negativa romantických vztahů na pracovišti pozor

Kromě výhod však mohou romantické vztahy na pracovišti přinášet také značná rizika. Je-li vztah pevný a stabilní, zpravidla působí v negativní rovině jenom velmi zřídka, u nestabilních vztahů však k negativním vlivům na ostatní dochází mnohem častěji. Vedle nich se může objevovat nevhodné chování, a to jak nepříjemné z hlediska přílišné intimity, která je v profesním prostředí nežádoucí, tak z hlediska sporů mezi partnery, jež si mohou přenášet i na pracoviště.

Pracovní výkon v takovém případě může zpomalovat nebo dokonce stagnovat. Velkým problémem pak může být střet zájmů, ke kterému dochází v případě nerovného postavení partnerů. Ten se může projevit právě zmíněnou protekcí, nebo naopak zneužívám postavení partnera na vyšší pozici. Velmi negativní vliv pak mívá rozchod partnerů (i v případě, že není vyloženě špatný) a často znamená ztrátu cenného člena týmu i kooperativní dynamiky.

Jak řešit romantické vztahy na pracovišti z pohledu zaměstnavatele

Rozvine-li se romantický vztah na pracovišti, případně hrozí-li něco takového, je dobré to podchytit včas vhodným přístupem ze strany nadřízených či oddělení lidských zdrojů. Obecně není zcela vhodné takovéto vztahy striktně zakazovat, jelikož se může stát, že zaměstnavatel přijde o cenné a výkonné zaměstnance, pro které bude romantický vztah důležitější než práce.

Velmi důležité je pak v rámci firemní politiky vymezit nesprávné způsoby chování a co se od zaměstnanců, mezi nimiž je romantický vztah, očekává. Na rozdíl od dřívějších přístupů, v dnešní době jsou zaměstnanci spíše povzbuzování k tomu, aby vztah s dalším zaměstnancem co nejdříve oznámili, lze s ním pak správně pracovat a dosáhnout potřebného způsobu chování.

Závěr

Romantický vztah mezi zaměstnanci již není tabu, jako tomu bývalo dříve. Řada zaměstnavatelů dokonce uznává, že takové vztahy mohu mít celkově pozitivní vliv na firemní kulturu i náladu v týmech. Vždy je však nutné se mít na pozoru a předcházet možným negativnům vyplývajícím například z konfliktu zájmů nebo řešení osobních sporů v profesních záležitostech. Správné chování by pro takové případy mělo být zakotveno přímo v zásadách a politice společnosti.

Zdroje

1. Romantic Relationships in the Workplace

2. Love Relationships in the Workplace: An Efficiency Perspective

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz