Hlavní obsah
Sport

Quo vadis, česká ligo? Konec démonizace fanoušků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SK Slavia Praha - fotbal a.s.

Fanoušci sešívaných ve fanzoně #SlaviaFest

Fotky po zuby ozbrojených policistů a zprostředkované scenérie další zbytečné demonstrace síly na víkendových kláních mi zas a znovu připomněly téma démonizace českých fanoušků. Ta je oproti jiným zemím až úsměvná. Nabízím krátkou polemiku.

Článek

Úvodem bych rád řekl, že jsem byl patnáct let příslušníkem ozbrojených sil a mám hluboký respekt k lidem v uniformách. Vážím si toho, že nám Policie ČR jako fotbalu pomáhá udržovat pořádek, který by správně měl být předmětem organizace a nákladovou položkou jednotlivých klubů. Tento text není kritikou, nýbrž jedním z prvních výkopů směrem k pozitivnímu řešení pro všechny zúčastněné. Fotbal i policii.

Tak jako téměř vždy rád hledám inspiraci za hranicemi. Pro srovnání nemusíme jako již tradičně jít na západ Evropy nebo do Skandinávie. Úplně postačí naše nedávná zkušenost z Košic. Místo přehlídky moci šlo o vesměs přátelské přivítání návštěvníků města, policisté nebyli karavanou strachu, ale příjemným doprovodem a místo plné polní na sobě měli tradiční pochůzkový oděv. Když to jde na Slovensku, musí to přece jít i u nás.

„Better safe than sorry“, a proto nikdy nebudu argumentovat proti samotné účasti policie na utkáních. Proč však místo okázalé demonstrace síly nejsou plně vybavené bezpečnostní složky připraveny v krátké docházkové nebo dojezdové vzdálenosti pro případ nutnosti zásahu? Kultivaci fotbalového prostředí a pohledu nefanoušků na něj by to jistě prospělo. Vždyť co si asi myslí maminka s dvěma dětmi, která za těžkooděnci se psy čeká, až projdou fans. Přitom toto oddělení od „nebezpečí“ může provést klidně i řadový policista. Doslova jeden. Možná jde pro někoho o maličkosti, ale pokud chceme český fotbal posouvat, musíme tak činit ve všech směrech. A musí to chtít každý z nás, který se na jeho organizaci podílí. Namísto zbytečné démonizace fans bychom měli jít cestou, kterou jsme mohli na vlastní oči vidět už i u našich východních sousedů.

Věřím, že se i díky našemu snažení diskuse brzy otevře, posune a z odpovědných míst přijdou konkrétní kroky ke zlepšení této situace. Stejně jako se tomu stalo například u zlepšování podmínek sektorů hostí. Výsledkem bude přívětivější prostředí pro fanoušky, pozitivnější pohled veřejnosti na fotbal a v neposlední řadě také spousta ušetřených peněz nás všech, daňových poplatníků.

To, co leží před námi a je současně cílem těchto slov, není slepá kritika, ale objektivní výzva, zda stejného společného cíle nelze dosáhnout i jinou cestou. Přesto se stejnou nebo dokonce vyšší efektivitou i již zmíněnými nižšími náklady. Přitom ruku v ruce s růstem respektu a úcty k práci policie. Bez předpojatosti a s úsměvem. Z našich dosavadních zkušeností víme, že represivní přístup nikdy fungovat nebude. Přistupujeme k fanouškům pozitivně a ti nám to svým chováním oplácí. Za Slavii i celou ligu jsme připraveni pokračovat v pozitivním dialogu, který známe ze skupiny LFA pro fanoušky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz