Hlavní obsah
Sport

Quo vadis, česká ligo? Úspěšný tendr, potřebná reforma. A teď proměnit a neusnout!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SK Slavia Praha - Martin Malý

750 milionů korun ročně z historicky prvního tržního tendru na marketingová a televizní práva, dokončení první části reformy fungování LFA a pět týmů v evropských pohárech pro novou sezonu. Takový je dnes český profesionální fotbal.

Článek

Největší společenský fenomén zažívá nevídaný boom. Jsme však stále na začátku. Co dál? Neusnout a proměnit všechny nové příležitosti.

Začnou rovnou tím, že zrekapituluji to nejdůležitější, co se nám za poslední dva roky povedlo:

1) 750 milionů korun ročně za práva na ligu – Od 1. 7. 2024 o více než půl miliardy ročně navíc oproti stávajícímu stavu. O tolik více se nám povedlo vysoutěžit v historicky prvním tržním tendru na marketingová a televizní práva – od ročníku 2024/2025 – Chance ligy. Jsem rád, že cesta, které věřila Slavia, a kterou jsme museli prosadit i za cenu stížnosti na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, se ukázala jako správná. Děkuji kolegům ze Sparty, Plzně a Baníku za skvělou spolupráci při výběrových řízeních. Výsledek předčil naše očekávání a zajistil další investice do rozvoje první a druhé ligy.

2) Zahájení reforem LFA – Kolektivní orgán, kde mají zastoupení jak ti nejlepší z nejvyšší soutěže, tak z druhé ligy a zároveň volení zástupci z řad všech profesionálních klubů. Takový bude nový ligový výbor. Bez předsedy, jehož kompetence nově převezme výkonný ředitel LFA. Model manažerského řízení s kontrolní rolí ligového výboru. Cílem je větší profesionalizace fungování i řízení celé LFA. A to ve prospěch všech 32 klubů a s jasným úkolem udělat z fotbalu ještě větší fenomén.

3) 10. místo v koeficientu zemí UEFA – Pět týmů v evropských pohárech a desáté místo v žebříčku zemí, které příštímu mistrovi zajistí přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů UEFA. Splnili jsme dlouhodobý cíl a společně s Viktorkou a Spartou dostali Česko na mapu těch nejlepších.

A teď už k tomu, s čím jdeme jako Slavia do nové LFA:

1) Dokončení reforem – Profesionalizace fungování, řízení, lidských zdrojů, marketingu, komunikace směrem ke klubům a hlavně veřejnosti. Nová témata jako CSR nebo byznysový rozvoj značky LFA. To vše jsme odstartovali prvními kroky prostřednictvím reforem, je však třeba tyto změny dokončit. Musíme začít dělat věci jinak. Tak, aby liga rostla na hodnotě nejen úspěchy týmů v Evropě. Liga musí mít sama zásluhu na tom, že fotbal v Česku roste a stoupá na popularitě. To vše bude mít za úkol výkonný ředitel. Tuto pozici nyní převezme Tomáš Bárta. V ligovém výboru jsme si nově všichni rovni a zahajujeme novou etapu. Po vzoru Polska, ale s cílem dostat se značkou ligy na úroveň top lig Evropy.

2) Růst s našimi partnery – Vysoutěžit je jedna věc, naplnit potenciál druhá. Je třeba kvalitně nastavit spolupráci s novými partnery tak, aby se podařilo peníze proměnit jak v očích fotbalu, tak v očích našich partnerů. Ti do nás vložili velké investice i očekávání. Musíme společně fungovat tak, abychom za pět let byli schopni získat ještě více.

3) Fanoušek na prvním místě – Vysoká kvalita péče a služeb pro fanoušky nemůže fungovat pouze v klubech, které udávají trendy, ale musí být základním a povinným požadavkem pro všechny ligové týmy. V první vlně zlepšení zážitku přímo na stadionu a současně, ve spolupráci s našimi novými partnery, také zlepšení zážitku pro diváky u televize. Modernizace a inovace infrastruktury, lepší občerstvení, doprovodný program pro všechny věkové kategorie a mnoho dalšího. Stejně tak nové formáty v zápasových vysíláních, nové pořady o fotbale i nové pohledy na jednotlivé zápasy i celou soutěž. Fanoušek musí fotbalem žít. Nejen svým klubem, to je logické, ale pohltit ho má liga jako celek. S návštěvností a sledovaností souvisí i atraktivita hry jako takové. V tomto bodě musíme začít všichni pracovat na tom, aby hrací plochy byly ve stavu vyhovujícím standardům zápasů UEFA. Chceme například otevřít diskuse ohledně herního kalendáře nebo formátu ligy.

4) „Lex pyro“, řády a bezpečnost – Zákazy pyrotechniky v evropském fotbale nevedly k jejímu vymýcení. Taková je realita a je potřeba ji začít reflektovat. Kluby nemají nástroje, jak zákon o zákazu dodržet. Je třeba otevřít debatu o legislativním rámci pro řízené použití pyrotechniky na stadionech podobně, jako to udělali ve Francii nebo ve Švédsku. Stejně tak je potřeba upravit disciplinární řád tak, abychom netrestali sami sebe za to, že se diváci na stadionu a u obrazovek baví a dělají české lize objektivně velice povedený marketing. S tím souvisí i personální výměna složení disciplinární komise. Ta současná si nevybudovala autoritu, špatně komunikovala a svými nejasnými a často i protichůdnými či nekonzistentními rozhodnutími měla vliv na celkový obraz ligy. Pokud se mění ligový výbor, tak by se měla změnit i disciplinární komise. Důležitou součástí tohoto bodu je také obnovení diskuse s Ministerstvem vnitra ČR, Policií ČR i FAČR o rozsahu policejních opatření na fotbalových zápasech.

5) Férová a plynulá hra – Součástí tendru je nově také zřízení centrálního pracoviště VAR, ofsajdové linie v podobě kalibrované čáry a zavedení více kamer na stadionech. To by mělo umožnit ještě lepší, transparentnější a více kontrolované rozhodování sudích. Pevně věřím, že se brzy dostaneme i do stavu, který funguje na letošním EURO v Německu. Kde kontrola u videa nezdržuje, diváci na stadionu i u obrazovek hned ví, proč a jak bylo rozhodnuto a hra je plynulá. Je třeba úspěšně začlenit nové technologie. Ve spolupráci s FAČR více profesionalizovat sbor rozhodčích a usilovat o opětovné získání respektu k této profesi. Vše zdokonalovat po vzoru úspěšných příkladů z praxe na velkých turnajích nebo v TOP ligách Evropy. V neposlední řadě zůstane mým silným osobním tématem daleko větší důraz na ochranu zdraví hráčů a nulovou toleranci surové hry.

6) Evropsky úspěšné Česko – V evropských pohárech máme 5 týmů a jsme v TOP 10 fotbalových zemí starého kontinentu. Nemůžeme ustupovat, naopak. Úspěšné týmy v Evropě = úspěšný český fotbal. Trend posilování evropsky konkurenceschopných týmů musí pokračovat. Proto bude i v této oblasti výrazná finanční motivační složka pro všechny, kteří budou hrát o poháry a v nich samotných dokážou dojít daleko. Věřím, že to přispěje k budování silných značek a vstupu nových investorů do tuzemského fotbalu.

A moje role? Do ligového výboru mě Slavia nominovala, protože jsem v rámci „velké čtyřky“ stál u zrodu tržního tendru i reforem LFA. Z toho důvodu cítím i osobní odpovědnost k ostatním ligovým klubům. Cílem je nastavit vše tak, abychom od příští sezony mohli pod taktovkou nového ředitele LFA a nového ligového výboru fungovat na 100 %. Svoji roli v ligovém výboru tak beru jako časově omezenou. Chci usilovat o to, aby pro fungování LFA platila rovnice LFA = kluby, kluby = LFA. Ve všech ohledech a za každé situace. „Velká čtyřka“ nemůže být reformní opozicí vedení LFA.

Závěrem bych chtěl za náš klub poděkovat Tomáši Bůzkovi za odvedenou práci v ligovém výboru.

Jako liga za sebou máme velmi úspěšné období. Jak na hřišti, tak v hledišti i mimo stadiony. Poděkování patří i vám, všem fanouškům. Uvědomujeme si, že je to závazek a za sebe slibuji, že udělám maximum, abych témata, a s nimi související body představené v textu výše, prosadil. Když mi v tom pomůžete, budu jedině rád. Společně máme šanci naplno proměnit jedinečnou šanci na další skokový růst českého fotbalu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz