Hlavní obsah
Finance

Co je manželce do toho, kolik vydělávám? Hodně, říct to musíte ze zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nedávné rozhořčení některých autorů, co je manželkám do toho, kolik si odkládají na své účty a kolik vydělávají, je úsměvné - chlapi, už jste si je vzali, přiznejte barvu.

Článek

Manželství totiž není jen akt lásky a romantické chvíle strávené se svými nejbližšími, je to především oboustranně závazná smlouva, která vám ukládá jistá práva a povinnosti. Mezi takové patří například i to, že manželé jsou v manželství povinni sdílet stejnou hmotnou a kulturní úroveň - dle zákona tak nelze, aby se jeden měl dobře natolik, že si rozhazuje, co hrdlo ráčí, a druhý počítal u pokladny drobásky. A to není jediné.

Máte právo znát své příjmy

Občanský zákoník vás sice nepřinutí, abyste měli společný účet a z něho hospodařili, peníze, které máte však na svých „tajných“ účtech normálně do společného jmění manželů patří. A manžel/ka má právo znát příjmy svého partnera. Tečka, není to o domluvě.

Navíc musíte při volbě zaměstnání a podnikání brát zřetel na potřeby vaší rodiny, musíte se domluvit, pokud chcete nadále studovat a vaši rodinu to ovlivní.

Máte povinnost přispívat na domácnost, zabezpečovat rodinu, a to podle svých majetkových a osobních poměrů tak, aby životní úroveň jejich členů byla vždy srovnatelná.

Silné řeči nepomohou

Ať už má muž či žena touhu své příjmy utajit, nebo snad silné řeči, že to vůbec říkat nemusí, nemá pravdu. Mimochodem máte také povinnost svého manžela vyživovat - pokud se jeden má výrazně lépe. Od toho je manželství, jistota pro všechny. Alespoň jak to zákoník předkládá ve svých paragrafech.

Zdroj: občanský zákoník č. 89/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz