Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti ke spánku ve školce nesmí učitelky nutit, rodiče se mohou obrátit na inspekci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Nastoupilo vaše dítko do školky a bojujete s učitelkou, aby ho nedávala po obědě spinkat? Obvykle jsou to rodiče, kterým to naruší režim, ačkoliv si to někteří nepřejí. Už dávno je ale jasně dané, že na to školka právo nemá.

Článek

Nucení dětí ke spánku je nepřípustné, o tom už před lety promluvil tehdejší ombudsman. Školka musí respektovat individuální potřebu dětí. V praxi to znamená, že ti, kteří si chtějí po obědě lehnout, mohou, zbytku by však učitelky měly nabídnout vhodnou alternativu. Například čtení pohádky, kreslení nebo skládačku. Tak, aby nerušili ostatní, ale nemuseli se jim podřizovat. Že je to pro vás novinka? Ve spoustě školek totiž na nové postupy nedbají a stále si to dělají po svém.

Zavolejte na Českou školní inspekci

S novým školním rokem se znovu řeší to, co už mnohokrát. Rodiče prosí, aby školka respektovala režim jejich dítě, často ale učitelky nevidí a neslyší. Někdo by mohl maminkám namítnout, ať si v takovém případě najdou jiné vhodné zařízení, i bůh ale ví, jak je to v našem státě s umístěním do mateřské školy. Plné jsou státní i soukromé. A co mají rodiče dělat, když vzhledem ke stoupajícím cenám potřebují dva příjmy?

Už v roce 2013 se s tímto problémem obrátila na kancelář ombudsmana jedna z maminek, která se chtěla bít za to, že učitelky nemají právo nařizovat jejímu dítěti, kdy má spát.

Umíte spát na povel?

Ombudsman ji odkázal na Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, kterým se musí každý mateřská školka řídit. Tam se mimo jiné píše, že předmětné zařízení musí respektovat individuální potřebu aktivity, spánku a odpočinku jednotlivých dětí. Zavelit, že teď se spí a všichni zavřou oči, jde tak proti takovému nařízení.

Který dospělý umí zavřít oči a okamžitě usnout? Donucování dětí ke spánku je nepřípustné, uvádí také RVP. A pokud to školka nedodržuje, můžete se obrátit na Českou školní inspekci. Obvykle školní inspekce sjedná nápravu tak, že školku poučí o tom, jak to mají správně dělat. A hlas shora vždycky pomůže!

Zdroj: autorský článek, ČT24

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz