Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dnešní třicátník to má těžší než naše babičky. Zpověď mileniála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Jsem z generace, která musí umět všechno - vydělávat peníze on-line, založit minimálně deset start-upů, investovat, zajistit se na stáří, založit rodinu, zajistit jim dostatečnou životní úroveň, ušetřit na hypotéku… Není toho moc?

Článek

Nebudu lhát. Jsem silným odpůrcem socialismu a jakékoliv jiné formy státního uspořádání než demokracie. Ale když vidím dokumenty, jak se rozdávaly byty na počkání, závidím. Vážně. Děda mi vyprávěl, že jeho známý kdysi nastoupil do elektrárny a dostal k tomu byt. Musel se zavázat, že tam bude dělat 10 let. Odešel po dvou letech a nikdo byt zpátky nechtěl. Po revoluci ho prodal, postavil za to dům a celý život měl vystaráno. My to dnes máme nesmírně těžké.

Tolik otázek…

Na vlastní bydlení už nedosáhne ani střední třída. Pokud studujete vysokou školu, sotva našetříte 20 % ceny nemovitosti. A pokud šetříte, může se také stát, že si hypotéku berete a je vám 35 let. Najednou se zavazujete, že budete platit ohromné částky ještě v době, kdy naše babičky už byly dávno v důchodu, užívaly si vnoučátka a pěstovaly tu nejlepší zeleninu na světě.

Jsem smutná, často. Máme tolik možností. Ale zvládnout je? Nevím, co dělat dřív. Jsi zaměstnanec? Špatně, vyděláváš do kapsy někomu jinému. Žiješ v nájmu? Špatně, vyhazuješ peníze z okna. Neprocestoval si půlku světa před dětmi? Špatně, už to nestihneš. Nepracuješ na rodičovské? Špatně, jenom se válíš. Pracuješ na rodičovské? Zanedbáváš děti. Tolik možností nabízí i tolik cest, jak můžeme jako mileniálové selhat…

Generace Z je odvážnější

Neseme si v sobě ještě něco, co generace Z už dávno nemá. Potřebu potěšit rodiče. My ještě vnímáme vysokou školu jako známku prestiže, generace po nás už dávno ne. Ta už se ani nestresuje tím, že bude žít celý život v nájmu, protože raději procestuje ten svět s notebookem v batohu. Ale co se doopravdy stane, když bude každý prahnout po tom, aby se stal digitálním nomádem?

Kdo bude prodávat jídlo, uklízet ve školách, opravovat rozbité skříňky? Kdo bude pracovat na úřadech, kde je pevná pracovní doba, o kterou už nikdo nestojí? Střílím si tu do vlastních řad - ani já o takovou práci nestojím. Jenže takových, jako jsem já, je tisíce. A každého z nás děsí pravidla, pevná pracovní doba a fixní mzda. Je však naděje, že něco takového změní pracovní trh? Nebo je to cesta do krize, která vyústí v neúměrné mzdové požadavky?

Kult novodobých proroků

Všimněte si, kolik lidí si dnes stěžuje, že se všechno zdražuje. A jaký kult ad hoc proroků vznikl v generaci mileniálů - těch, kteří tvrdí, že bohatý může být každý, každý si zaslouží statisíce na účtu. Nepochybně ano. Ale pokud požadujeme na odměnách stále víc, není logické, že se zvedá i cena výrobků a služeb?

Každý chce mít svůj e-shop, on-line produkt, diář, kurz… Ta doba je skvělá v tom, kolik nám dává možností. Na druhou stranu klade na generaci Y extrémní tlak - chcete být vším a nejste ničím. Vyděláváme peníze, o kterých se našim rodičům ani nesnilo. A nestačí nám to. Chceme domy, na které nemáme dostatečný příjem. Musíme mít iPhone, Macbook i Air Force na nohách. Naše priority jsou jinde. Z dětí chceme svobodné bytosti, nedáváme jim na zadek, přetínáme rodové vzorce… Ale co to bude pro svět doopravdy znamenat? A bude tahle bublající proměna za 100 let přínosná? Nebo si sami pro sebe chystáme novodobé peklo?

Zdroj: úvaha autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz