Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hell's Kitchen je jen uřvaná estráda. Kašpárek prostě není Ramsay, i když se snaží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto (placená licence)

Místo MasterChefa uvedla letos televize Nova pořad Hell's Kitchen v čele s Radkem Kašpárkem. Ten nabízí pohádkovou výhru i místo ve své nově otevřené restauraci 420. Ale opravdu je pro tuhle roli ten pravý?

Článek

Šestnáct profesionálních kuchařů se dobrovolně vzdá kontaktu s okolním světem a nechá se zavřít do Pekelné kuchyně. To je rozdíl oproti MasterChefovi, který izolaci nevyžadoval, ačkoliv někdy v prvních sériích existovala nějaká vila, kde soutěžící bydleli. Obsah do dílů se tam ale obvykle nenatáčel.

Absolutní vláda a šikana

Tentokrát každý z nich přichází z jiného kuchařského prostředí, z jiných poměrů a s jinými dovednostmi. MasterChef je soutěž amatérů, tady budou profesionálové. bojovat za svoji budoucnost. Všechny spojuje jediný cíl. Chtějí se stát pravou rukou michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka v jeho nové restauraci. Jako by ale téhle show chyběl Přemek Forejt a Honza Punčochář! Bez nich je Kašpárek jako rozzlobený buldok, který se rozhodl ukázat svou sílu.

Pro diváka to znamená, že co minutu bude ztlumovat zvuk, protože se nedá ten řev poslouchat a jen marně bude pátrat, kdy se z šikany potenciálních zaměstnanců stal obsah večerních pořadů na televizní obrazovky. Nežijeme snad v době, kdy se prosazuje rovnost? Nebo je snad gastronomie poslední prostředí, které ještě toleruje absolutní vláda jednoho? A možná je tohle show, která právě tohle potřebuje - ostrost.

Foto: se souhlasem TV Nova

Radek Kašpárek jako přísný kuchař, který soutěžícím nic neodpustí

Gordon Ramsay a dvacet let zkušeností

Česká Hell's Kitchen vychází ze zahraniční původní předlohy, jejíž tváří je světoznámý kuchař Gordon Ramsay. Ten se s nikým nemaže a bývá na soutěžící dost ostrý. Možná právě tam Kašpárek našel svou inspiraci.

Kdo je obávaný šéfkuchař?

Gordon Ramsay je jedním z nejznámějších šéfkuchařů na světě - a také nejobávanějších, protože se s nikým moc nemaže. Narodil se 8. listopadu 1966 ve Skotsku a během své kariéry získal celkem 16 Michelinových hvězd, i když v současnosti jich má osm. Je známý nejen pro své znalosti, ale také pro svůj ostrý jazyk, přímé vystupování a náročné požadavky.

Kromě Hell's Kitchen Ramsay účinkuje v mnoha dalších televizních pořadech, jako je Kitchen Nightmares, MasterChef, The F Word,Gordon Ramsay's 24 Hours to Hell and Back.

Vlastní takřka globální impérium restaurací a je autorem mnoha kuchařských knih, které ses těší obrovské popularitě. Jeho vliv v kulinářském světě je značný, ačkoli je často označován za kontroverzního kvůli svému drsnému stylu vedení zaměstnanců i soutěžících.

V Hell's Kitchen je na soutěžící obvykle ostrý kvůli tomu, aby show měla dostatečné drama. Je tak možné, že toho samého se snaží docílit Kašpárek ve své show. Ale není tohle na české poměry trochu mimo? Když řve Gordon Ramsay, nikdo už se ani nepozastaví. Jenže Kašpárek prostě není Ramsay!

Kašpárek se připravoval jako na olympionádu

„Rozhodně je to pro mě velká výzva a připravuji se na ni jako na olympiádu. Podrobil jsem tomu absolutně všechno, abych byl v dobré fyzické i psychické kondici. Například jsem zhubnul dvacet kilo. Jsem si vědom toho, že pořad budu moderovat sám a musím to jednoduše urvat,“ říkal Kašpárek na začátku. O urvání se snaží rozhodně - minimálně urvat divákům ušní bubínky.

„Je to samozřejmě show pro diváky a budu se snažit nabídnout soutěžícím i lidskou tvář. Jsem takový i v osobním životě, když uvidím, že někdo šlape vodu a dostává se do kopru, budu se ho snažit namotivovat a postavit na nohy, aby mohl bojovat o to, kvůli čemu sem přišel. Vítěz může vyhrát dva a půl milionu korun a zároveň se stát kreativním šéfkuchařem v mých restauracích 420 a Field. Chci jim pomáhat a vybrat toho nejlepšího z nejlepších,“ tvrdí. A je dost možné, že v dalších dílech opravdu potvrdí svá slova.

„Šéf budu takový, jaký jsem ve svých restauracích, budu přísný, ale férový. Pokud někdo nebude respektovat mě, mé recepty a filozofii, klidně ho vyrazím, a když bude třeba, roztrhám na něm i rondon. Nejsme ve one man show. Budu mít přehnané požadavky. Soutěžící, kromě toho, že bude muset špičkově vařit, tak musí být odolný vůči stresu, ale hlavně má to být můj parťák a pravá ruka, a proto musí být mezi námi chemie a musíme si sednout. Zkrátka musí mi být blízký i po lidské stránce. Nikdy bych si jako vítěze Hell‘s Kitchen nevybral nikoho, kdo sice umí výborně vařit, ale jako člověk je bídák,“ dodal. Tak uvidíme, zda z toho neudělá one man show spíš pro sebe - protože zatím se mu to, byť možná nevědomky, daří. A hezký pohled na to není…

Zdroj: TV Nova, gordonramsay.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz