Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jsem porodní asistentka v pražské porodnici. To, co se tu teď děje, je náročné pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Věra (43) se živí jako porodní asistentka ve velké pražské porodnici a svou práci odjakživa miluje. Sama ale říká, že doba se významně mění. A pro ni samotnou v ní možná přestává být místo.

Článek

Dříve i teď jsme se vždy snažili svou práci dělat co nejlépe, to se nezměnilo. Občas je ale těžké stíhat tu „moderní dobu“. Řeknu to tak, jak to je.

Dříve ženy porodní plán neměly

Když se mi sejde v jeden den či noc deset porodů a každá maminka si přinese plnou A4 porodních přání, zorientovat se je těžké. Některá chce vyšetřit novorozence na těle matky, některé je to jedno. Další chce podávat vitamín K na lžičku, jiná zase trvá na aromaterapii, napářce nebo odmítá klystýr.

Je toho mnoho, co dnes ženy určují nebo preferují. Dřív si každá přála jen porodit nebo to přežít. A já tleskám tomu, že doba jde dopředu. Víte, co je ale pro mě těžké?

Mnoho přání, málo hlav

Pro nás, porodní asistentky, je někdy zkrátka šílené pamatovat si, která rodička má jaké přání. Snažíme se vše splnit do posledního detailu, ale pokud se nám něco nepovede, na něco se dostatečně nezeptáme nebo nesplníme, hned se to na internetu hemží stížnostmi, výkřiky o tom, že nejsme nemocnice, která podporuje respektující porod.

Přitom to není pravda, ale některá přání rodiček jsou tak rozličná, že snadno zapomenete, jakou preferovanou polohu má v porodním plánu uvedenou. Tím spíš, když v poslední době porodní doporučíte jinou, protože jste přesvědčení, že právě tahle pomůže.

Za každou chybu tvrdý bič

Dnes existuje tolik skupin, které jsou připraveny vám okamžitě pomoci se žalobou nebo stížností, abychom dostali co proto, když nejsme stoprocentní. A my se ze všech sil snažíme být, protože nejsme nepřátelé pacientů. Jenže ten tlak okolí je tak obrovský, že člověk se už dopředu bojí, že nějakou chybu udělá.

Chodím do práce už kolikrát se strachem, co se zase může dít… Jako by nemocnice teď neustále bojovali s pacienty a snažili se jim jen ublížit. Přitom to vůbec není pravda.

Zdroj: autorka vycházela z rozhovoru s Věrou J.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz