Hlavní obsah
Názory a úvahy

Maminky, přestaňte tvrdit, že pijete kvůli dětem. Udělaly jste si je dobrovolně a nejste nesvéprávné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Sklenička bílého na uklidnění? To kvůli dětem, slýchám často ze svého okolí. Fakt, že si matka nalije sama, protože dvouleťák vínko neotevře, je vedlejší.

Článek

Proč jsou děti hlavním argumentem k tomu, aby si maminky večer nalily? Mají to prý těžké, jsou celé dny doma, na hřišti. Řeší příkrmy, odrážedla, kočárky, zimní kombinézy - a na jaře zase novou velikost bot. Ale není to štěstí?

Alkohol jako pomocníček

Mít možnost být doma a nebát se, co bude moje dítě jíst. Mít střechu nad hlavou, teplou peřinu a čistou postel. Plnou ledničku a v něm pribiňáčka, kterého jsem koupila bez obav, jestli mi u pokladny bude stačit hotovost.

Partnera, který se postará o to, aby rodina nestrádala. Rodinu, která občas pohlídá. A když nemám rodinu, která pohlídá, tak jenom fakt, že mám zdravé dítě, které má dvě ruce a dvě nohy, je to obrovský dar. A pokud mám při tom všem pocit, že je toho na mě moc a nemám ventil, proč se z něj stává alkohol, po kterém jste ještě více unavené? Pijete, protože toho máte moc?

Vždyť z toho může být malér…

Argument, že máte děti, neobstojí. Ty má většina populace a každý z nich nemá dvojku v žíle. Možná by bylo fajn si srovnat, jestli vám za to ta flaška stojí, až se vaše dítě v noci vzbudí a bude potřebovat rychlou pomoc. Odvézt k lékaři. Až bude plakat, a vy ho neuslyšíte, protože dřímáte v alkoholovém opojení.

Až jednou zjistíte, že už bez skleničky alkoholu neusnete. Až vám vaše dítě za dvacet let vyčte, že už se s vámi nedá ani mluvit a nezná vás střízlivé. Protože alkohol není koníček, alkohol je spouštěč mnoha nemocí - a také silné závislosti, která má potom složitou cestu zpátky. Myslete na to, až si znovu otevřete láhev vína večer u televize. Co se teď zdá jako milá zábava všeobecně podporovaná českou společností, se může brzy ukázat jako váš největší nepřítel. Obvykle nejste nesvéprávné, děti máte dobrovolně a můžete se rozhodnout, že pít přestanete. Zatím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz