Hlavní obsah
Zdraví

Nadstandardní pokoj v pražských porodnicích? Platba za samotu, nikoliv za luxus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pamatujete ty luxusní pokoje z amerických seriálů, kde vám ráno přinesou čerstvý džus, abyste nabrali dostatek sil? Tak přesně ty bychom hledali v pražských porodnicích jen stěží.

Článek

O nadstandardním pokoji sní mnoho rodiček. Tím spíš, že si ho nemůžete zarezervovat dopředu, pokud nemáte předem naplánovaný císařský řez. Je to taková loterie - porodíte, a buď bude nebo nebude. Obvykle si o něj totiž můžete říct skutečně až ve chvíli, kdy je dítě na světě. Co kdybyste rodili dlouhých dvanáct hodin a zabírali místo někomu, kdo může opravdu platit.

Výhodný byznys

O tom, že je to výhodný byznys, žádný ředitel nemocnice zřejmě nepochybuje. Jedna z nejvytíženějších a nejžádanějších pražských porodnic Bulovka jich v posledních týdnech přidala rovnou jedenáct. A dává to smysl.

Ženy se po nadstandardech ptají, nemocnice si účtuje 1700 Kč za noc, a jelikož žena stráví v porodnici v průměru tři noci, je z toho pěkných pět tisíc a pár drobných. A to už přece stojí za snahu, ne?

Bída za pár tisíc

Jenže my u nás ten luxus prostě neumíme. Většina nadstandardních pokojů má oproti normálním jen jednu výhodu - jste tam sami. A když máte štěstí, získáte vlastní ledničku na pokoji. Právě samota je důvodem, proč obvykle ženy v porodnici po nadstandardu sahají. Lépe se tak seznámí s novorozencem, zajedou si vlastní režim, nemusí na nikoho brát ohledy nebo s dalšími ženami sdílet koupelnu. Není výjimkou, že se dostanete na lůžko, kde je koupelna pro dalších několik žen.

Proč ale neumíme ženám dát opravdu ten luxus, který by si po porodu rády dopřály? Alternativu domácího prostředí, ve kterém by jim bylo opravdu dobře, příjemně a bezpečně? Některé nemocnice už se o to pokoušejí, a nabízejí tak zvané rodinné pokoje, stále jich je však velmi málo. Přitom takové prostředí by bylo v Česku velmi žádané a mohlo by vést k pomalé změně, kterou porodnictví prostě potřebuje.

„Občas je mi stydno, když předávám rodičce nadstandard a říkám jí naši cenu. Ta kvalita tomu prostě neodpovídá, jediným argumentem je, že je tu žena sama. I to se může změnit, protože pokud máme velký nával, musíme k ženě další rodičku přiřadit, a pak pochopitelně přestává cenu za nadstandard platit. Pokud ale máte štěstí, můžete být koneckonců i na normálním pokoji sama. Zkrátka záleží, kolik žen v tu chvíli rodí. A to se nikdy nedá dostatečně predikovat,“ doplnila Věra.

Zdroj: autorka vycházela z rozhovoru s porodní asistentkou Věrou J.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz