Hlavní obsah
Internet a technologie

V insolvenčním rejstříku zjistíte o svých známých všechno a zadarmo. Stačí vám jméno a příjmení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Potřebujete zjistit, zda má váš soused či známý dluhy? V Česku je to dost snadné. Stačí si otevřít insolvenční rejstřík a máte informace zadarmo - a jako na dlani. Nepotřebujete k tomu skoro nic. Stačí i jméno!

Článek

Někdy je prostě nutné mít jistotu, že osoba, které plánujete půjčit peníze, bude schopna je vrátit. Stejně tak, když jste objevili svého nového životního partnera a zajímá vás, jaká je jeho finanční situace. Jedním z užitečných zdrojů informací může být insolvenční rejstřík, který poskytuje relativně snadný přístup k takovým údajům. A zadarmo!

Pravda na dosah ruky

Postačí znát pouze jméno, a v případě, že má osoba běžné příjmení a zobrazí se příliš mnoho záznamů, lze provést další specifikace - adresa, rodné číslo, datum narození. Nicméně obecně lze získat dostatek informací i pouze z toho, co už o dané osobě víte ze sociálních sítí.

Insolvenční rejstřík v plné verzi poskytuje i původní insolvenční návrh, kde žadatel detailně popisuje, jak se dostal do tíživé situace. Zjistíte tak, komu dluží a kolik, kdy vznikl tento dluh, od kdy není splácen, a zda některé závazky již přešly do exekuce. Obsahuje také detailní záznamy o chování dlužníka v insolvenčním řízení, včetně pracovních smluv s výší mzdy a dalších informací o příjmech - třeba to, kolik daná osoba zaplatí měsíčně na alimentech. To vše najdete zde.

Insolvenční rejstřík si s GDPR hlavu neláme

Když máte alespoň jméno a příjmení, můžete hledat. Ukáže vám to aktuální řízení i minulá. Pokud je vaše zadání příliš obecné, rejstřík vás upozorní a požádá vás o doplnění dotazu. Poskytne vám spisovou značku řízení, rodné číslo nebo datum, což vám umožní ověřit, zda se jedná o hledaného dlužníka. Veškeré přílohy a komunikaci se soudem lze nalézt v detailu řízení.

V oddíle A jsou dokumenty týkající se řízení do úpadku, tedy do vydání usnesení o úpadku. Oddíl B obsahuje informace aktuální o probíhajícím řízení. Oddíl P obsahuje přihlášky věřitelů, tedy informace o tom, komu dlužník dluží, v jaké výši, a další údaje, jako jsou úroky nebo vůbec důvod vzniku dluhu. Některé údaje mohou být zamazány z důvodu ochrany osobních údajů, ale to nesnižuje informační hodnotu. Obecně vám insolvenční rejstřík poví o dané osobě až příliš. Někdy mohou být zamazány aktuální příjmy nebo bankovní účty, často také jména nezletilých dětí nebo další údaje o příbuzných. Jelikož je ale důvodem insolvenčního rejstříku především ochrana budoucích věřitelů, velmi snadno dlužníka identifikujete.

Tady už si připlatíte

Exekuce tam ale nehledejte - pokud už nejsou součástí insolvenčního řízení. Registrů pro ověření exekucí existuje na internetu plno, jsou ale obvykle placené. Za jeden záznam obvykle zaplatíte cca 60 Kč, k tomu už ale budete potřebovat o něco více informací. Když al budete štědří, také se dozvíte, kde dluhy pro danou osobu začaly.

Zdroj: autorský text, insolvenční rejstřík, exekuční řád

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz