Hlavní obsah
Lidé a společnost

Veronice Žilkové zemřel osmiměsíční syn, v jeho posledních minutách raději odešla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto/ Pavel Gwužď (licence zakoupena)

Tragédie, na kterou nikdy nezapomene. A možná právě díky ní je dnes herečka Veronika Žilková ze seriálu ZOO silnou ženou, kterou jen tak něco neporazí. Její syn Melichar zemřel, když mu bylo osm měsíců.

Článek

Herečce bylo 45 let, když umíral její syn Melichar, kterého měla s bývalým mužem Martinem Stropnickým. U jeho posledních chvil nedokázala být, a tak ten den raději utekla do divadla. Stropnickému trvalo celé dva týdny, než řekl své ženě, jak poslední minuty jejich syna probíhaly. O pár let později se nechala slyšet, že měl zemřít už při porodu.

Tušila, že je něco špatně

Stropnickému bylo v době, kdy se narodil Melichar, už padesát let. Jeho syn Matěj je homoseuxál a Žilková mu chtěla dopřát syna, díky kterému by jejich rod pokračoval po meči. Proto navzdory pokročilému věku se ve 45 letech pustila do dalšího těhotenství. A ono to vyšlo.

Až později si uvědomila, že od začátku tušila, že je něco špatně. Snad na to mají matky svou intuici, když jsou s dítětem propojené. Psalo se o ní, že o synově brániční kýle věděla od začátku a odmítla jít na potrat, protože je to katolička. Nebyla to pravda, dozvěděla se to až v osmém měsíci. Dva dny před pohřbem svého táty.

Děsivou diagnózu dobře znala

Informace to pro ni ale nebyla nová. Se stejnou diagnózou se potýkal i její nejstarší syn Cyril Navrátil. Ten ale komplikace zvládl a dnes je z něj zdravý a úspěšný dospělý muž. Melichar takové štěstí neměl.

Stropnický chtěl manželku odvézt do zahraniční, kde by ji ještě těhotnou operovali. Odmítla to. Doma měla děti, bála se, že by se mohlo něco stát. Dalších sedm let si to vyčítala a přemítala, jak by to dopadlo, kdyby na návrh svého muže tehdy kývla.

„Zažili jsme fázi, kdy to bylo beznadějné, pak nadějné a pak to po tom velmi nadějném období během týdne skončilo celé,“ vzpomínala Žilková. „Měli ho nechat zemřít. Myslím, že tenkrát měla mít poslední slovo příroda. Jenže dnes doktoři zkusí všechno, co jde, musejí. Jenže vlastně ho akorát trápili. A zbytečně. Věděli jsme, že nemá plíce,“ dodala.

Zdroj: idnes.cz, blesk.cz, cnn.iprima.cz, aktualne.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz