Hlavní obsah
Sport

Katar den 10 – Válka světů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Javi

Pulisic posouvá USA do Osmifinále

Shrnutí desátého hrací dne na MS v Kataru 2022.

Článek

Dalším dnem pokračovalo MS v Kataru a dnes se přehouplo do rozhodujících bojů o postup, což se projevilo i na záživnosti utkání.

Nizozemsko – Katar 2:0 (1:0)

Byl jsem zvědav na projev „tulipánů“, zda se konečně ofenzivně rozjedou, ale proti slabému Kataru to nebyla žádná sláva. Povinné vítězství sice zvládli, ale mdlý Katar měli rozhodně přehrát vyšším rozdílem. Pořadatelská země mě zklamala. Sice byl v některých okamžicích znát rukopis španělského trenéra, ale mezinárodní zkušenosti z velkých akcí týmu chyběly. Výkony byly takové mdlé, nedůrazné, nedotažené…

Ekvádor – Senegal 1:2 (0:1)

Přiznám se, že jsem čekal výhru Ekvádorců. V prvních dvou utkáních předvedli zajímavý aktivní výkon, plný nasazení a zajímavých akcí. Senegalci se jim však postavili velmi zdatným silovým výkonem, takticky zvládli utkání skvěle a v útočné fázi přidali i zajímavé technické dovednosti. Hlava mi však nebere postavení bránícího hráče Senegalu u přední tyče při vyrovnávacím gólu. V dnešním profesionálním fotbale takto „zabít“ jednoho bránícího hráče na zbytečné pozici (naposledy jsem si stavěl hráče k tyči, když jsem chytal v přípravce), který navíc vytvoří kapsu pro soupeře, který tak není v offsidu.

Wales – Anglie 0:3 (0:0)

Předvídal jsem jednoznačný zápas a Angličané mé domněnky potvrdili. Walesu se toto mistrovství nepodařilo, krom jednoho poločasu s USA nepředvedli jeho hráči prakticky nic a zaslouženě skončili ve skupině poslední. Angličané naopak předvádí hodně zajímavou hru, jejich kádr je plný mladých agilních běžců s fantastickou technikou. Pozastavím se u druhé branky Angličanů, kterou na zadní tyči zaznamenal Foden, kterému přihrávku skrze malé vápno adresoval Harry Kane. Nějak se nemohu ztotožnit s tím, že brankář Ward v této situaci nešel pro míč a nechal ho projít. Za mě byla tato přihrávka očekávatelná.

Írán – USA 0:1 (0:1)

Utkání dvou celků, kterým jsem přál postup, přineslo taktickou bitvu ovlivněnou průběžným výsledkem. V úvodu se hnali vpřed hráči USA, kteří na turnaji předvádí skvělé výkony, dynamickou hru a sympatické individuální výkony. Po vstřelené brance se situace začala pomalu obracet a do útoku se zákonitě museli hrnout Íránci (nikoliv Íráčané nebo Íránčané, jak je nazývali komentátoři nejen na ČT ale i na TV Nova). Jejich tlak a nasazení však k vyrovnání nevedly, vymodlená penalta se správně nepískala. Oba týmy podávaly sympatické výkony a Íránci mohou jet domů se vztyčenou hlavou, pokud tedy míří skutečně domů. Ještě bych zmínil skvělé zakončení Timothy Weaha, syna slavného otce, při pro offside neuznané brance – ten kluk to má prostě v krvi!

Po dnešku se nám vytvořily první osmifinálové dvojice. Anglie bude se Senegalem jasným favoritem, ale bude se muset vyrovnat s taktickým a silovým výkonem soupeře, který jim může dělat nepříjemné problémy. Druhou dvojici tvoří USA s Nizozemskem a zde já věřím hráčům USA. Pro jejich nasazení, technickou zdatnost a hlavně sebevědomí jim věřím. Proti tomu Nizozemci nepodávají nijak úchvatné výkony, ačkoliv zkušenosti budou na jejich straně.

Zítra nás čekají další skvělé zápasy, nesporná dramata v souboji o postup. Australané sice půjdou do utkání s Dánskem jako outsider, ale bez šancí nejsou. Francie i přes jistotu postupu bude s Tuniskem favoritem a pokud jim to vyloženě nenechají, dokáží je porazit i s náhradníky (potkají se Jebali a Koundé?). Večer vyvrcholí den zajímavými zápasy! Argentina urvala v minulém zápase 3 body a proti Polsku by měla být jasným favoritem. Nebýt výkonů Lewandowského, Poláci by byli již jednou nohou v letadle. Hrají totiž mizerně! Utkání Saúdů proti Mexiku slibuje zajímavou bitvu o postup. Arabové předvádí velmi dobré výkony, fyzicky a soubojově náročný fotbal doplnili o technické dovednosti. Proti tomu Mexičané jsou pro mě zklamáním. Je vidět, že s míčem si rozumí, ale moc toho nepředvedli. Já budu fandit Saúdům a přát jim historický postup, za své výkony by si ho jednoznačně zasloužili! A kurz není špatný! 😊

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz