Hlavní obsah
Sport

Katar den 12 – Soumrak bohů!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Javi

Japonští fotbalisté slaví gól na 2:1 | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Dvanáctý den potvrdil to, co jsme již nějakou dobu tušili…Evropa má problém! Opět dramatický závěr dne, skvělé příběhy a konec gigantů…

Článek

Kanada – Maroko 1:2 (1:2)

Způsob, jakým se oba soupeři prezentují, je pro mě milým překvapením. V první půli bohužel Kanaďany poznamenala chyba brankáře při první brance a nebyli se schopní dlouho dostat do hry. Navíc proti fantastické obranné formaci Maroka (skvěle zvládnutá 4-5-1) se jen těžko prosazovali. Až ve druhé půli se Kanada dostala ke své nátlakové hře, napadala velmi vysoko a převzala otěže zápasu. Vyrovnávací branku však již vstřelit nedokázala, přestože šance si vytvořila. Není náhodou, že Maročané prakticky v celé základní skupině neobdrželi branku od soupeře – jejich defenziva je velmi pevná.

Chorvatsko – Belgie 0:0 (0:0)

Vcelku nezáživnou první půli, ve které si Chorvaté v klidu hlídali postupovou remízu, vystřídala atraktivní půle druhá. Tu atraktivitu jako by přinesl příchod Romela Lukakua, který jako by vlil svým spoluhráčům krev do žil. Ti mu začali vytvářet šance jak na běžícím páse, ale jindy neomylný střelec dnes neměl svůj den. Možná to bude i vlivem delší herní pauzy zapříčiněné zraněním, ale s tím množstvím šancí naložil vskutku trestuhodně. Je pro Belgii velkou škodou, že se takto neprezentovala celý turnaj – místo toho hrála bez nasazení a dynamiky.

Japonsko – Španělsko 2:1 (0:1)

Další překvapení na úkor evropského giganta. První půle probíhala v režii Španělů, ti v klidu vedli, drželi míč a mířili za očekávanou výhrou. Japonci však reagovali v poločase změnou taktiky – taktika, to je ostatně jejich největší zbraň! Skvělý pressing a přímočarost vedli ke dvěma brankám a následně se Japonci zatáhli, postavili pevný blok v rozestavení 5-4-1 a neskutečnou disciplinovaností a bojovností už Španěly k ničemu nepustili! Je zajímavé, že proti Kostarice, kdy museli tvořit, se Japonci nebyli schopní prosadit, ale proti favoritům, z defenzivního postavení, vždy vstřelili dvě branky. Ve vyřazovacích bojích bezpochyby budou mít co říct…

Kostarika – Německo 2:4 (0:1)

Němci šli do zápase s tím, že musí vyhrát a věřit, že Japonci neporazí Španěle. Již víme, že druhá podmínka nedošla naplnění. I tak však mohli Němci pomýšlet na postup, kdyby vyhráli o více než 7 branek. Šancí na to měli dost, především pak ve druhé půli. Ale to už bylo za stavu, kdy Kostaričané překvapivě vyrovnali a posléze utkání otočili. Jejich ušmudlané góly pasovaly do německého stavu na tomto šampionátu. Němci určitě budou chybět, jsou kvalitním týmem, ale dělali hrozivé chyby v defenzivě a obdrželi laciné branky. Kostarika nakonec vytěžila z minima maximum, kdy její výkony byly ničemné, ale nakonec byla i půl hodiny od senzačního postupu a připravila divákům milé zážitky!

V osmifinále se potká Japonsko s Chorvatskem a vzhledem k herním stylům obou mužstev si troufnu říct, že Japonci jsou mírným favoritem a mají slušnou šanci postoupit. Španělé narazí na Maroko a stejně jako dnes proti Japonsku budou hrát proti propracované defenzívě. Tady mohou i oni narazit.

Zítra nás čekají poslední utkání základních skupin, Ghana proti Uruguay a Korea proti již postupujícím Portugalcům. Ghana má nejlepší výchozí pozici a stačí jí remíza. Navíc Uruguayci jsou na tomto turnaji i přes svou ofenzivní sílu impotentní, tak se remíza jeví jako pravděpodobná. Korejci při určité souhře výsledků také mohou postoupit. Jejich hra je sympatická, aktivní, ale zatím nevedla k žádné výhře. Portugalci už mají hotovo, možná nasadí hráče širšího kádru a usnadní tak Korejcům práci. V géčku je dost podobná situace. Brazilci mají hotovo, ale i přesto předpokládám, že Kamerun v klidu porazí. Srbsko se Švýcarskem si tak zahrají v přímém souboji o postup. Organizovaní Švýcaři proti živelným a šikovným Srbům. Těžko odhadovat, kdo uspěje. Já osobně věřím Švýcarům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz