Hlavní obsah
Sport

Katar den 13 – další drama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Javi

Jihokorejci slaví

Třináctý den uzavřel skupinovou fázi. Opět jsme viděli dramata do posledních vteřin a překvapivý pád Brazilců.

Článek

Korea – Portugalsko 2:1 (1:1)

Portugalci skutečně nastoupili bez několika hráčů základní sestavy, přesto šli brzy do vedení a utkání měli vcelku pod kontrolou. Sice inkasovali ze standardní situace, ale mezihra byla vyrovnaná a více ze hry měli spíše Evropané. Šok přišel v nastaveném čase (tedy především pro Uruguayce), kdy Korejci udeřili ze situace, kterou umí skvěle, a sice z přímočarého brejku. Totálně tím zamotali situaci ve skupině, nastartovali zajímavé události v souběžně hraném utkání a hlavně – zajistili si postup do osmifinále, který už před tímto zápasem čekal málokdo. Ohromně jsem se bavil u reakce Paula Benta po vstřelené brance, který musel utkání trávit na tribuně. Úžasné emoce!

Ghana – Uruguay 0:2 (0:2)

Vyrovnané utkání, kdy nejprve Ghana neproměnila pokutový kop, následně nabuzení Uruguayci protrhli střeleckou smůlu, která je provázela v prvních dvou utkáních a dvěma góly rozhodli o svém vítězství. Za oběma brankami stál skvěle hrající Suárez, který obě akce vypracoval. U druhé branky jim pomohl i brankář Ghany, který za mě nepochopitelně nevytrčil proti gólové střele nohu, ale snažil se ji chytit rukou. Bohužel se Uruguayci nechali uspokojit vedením, utkání kontrolovali, Ghanu k ničemu nepouštěli, ale spoléhali se na to, že Portugalsko neprohraje s Koreou. Když však Korea skórovala v nastavení, najednou se utkání zvrhlo v parádní podívanou, kdy akce střídala akci, hrálo se nahoru – dolů, ale nikdo nedokázal vstřelit branku, bohužel. Možná, že v kontextu pokutového kopu pro Ghanu, byla následně Uruguay o jednu, spíše dvě penalty okradena. Nicméně Jihoameričany může mrzet promarněných 60 minut po vstřelené druhé brance.

Srbsko – Švýcarsko 2:3 (2:2)

Toto utkání mě nepřekvapilo a trefil jsem se (konečně!) ve svém odhadu. První půle byla oboustranně velmi atraktivní, oba týmy útočili a tvořili si šance. Organizovaná hra Švýcarů a jejich secvičené kombinace ale přehráli živelný projev Srbů. Je faktem, že Srbové se prosadili pouze po 2 chybách (ztrátách) Švýcarů v přechodové fázi. Naopak Švýcaři hráli velmi zodpovědně a měli více ze hry, svou výhru si zasloužili.

Kamerun – Brazílie 1:0 (0:0)

Brazilci udělali 9 změn v základní sestavě a na hře to bylo znát. Kamerunci hráli zodpovědně a pečlivě bránili. Brazilci nepředvedli žádnou jízdu, naopak to byl profesorský pěší výkon. Ano, Brazilci sice měli více šancí v celém zápase, vytvořili si několik dobrých pozic, ale efektivní dnes nebyli. I Kamerunci si vytvořili několik šancí, nakonec v nastavení udeřili.

V osmifinále se tak utká Brazílie s Koreou, kde budou kanárci jasným favoritem a myslím si, že Korea i přes svou poctivost nebude mít sílu vzdorovat. Dále pak Švýcarsko s Portugalskem, kde je vše otevřené a může vyhrát kdokoliv. Obě strany mají své silné stránky, hrají velmi koncentrovaně, Portugalci jsou kreativní a dynamičtí, proti tomu Švýcaři organizovaní s nacvičenými vzorci – zde si netroufnu odhadnout, kdo projde dál. Už ani CR7 nemá tu sílu, aby utkání dokázal zlomit individuálně.

V prvním osmifinále nás ráno čeká hned velmi zajímavý souboj Nizozemců s USA. Američané sice drobně ustoupili od atraktivní otevřené hry, kterou se prezentovali v prvním zápase – tomu se nelze divit, když postupem času přibývá na důležitosti utkání. Nicméně při prapodivné formě tulipánů věřím v postup USA. Argentina s Austrálií bude favoritem, ale dejme pozor na nevyzpytatelnou Austrálii, ačkoliv doposud si poradila jen s průměrnými celky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz