Hlavní obsah
Sport

Katar den 17 – Zážitkový den a shrnutí osmifinále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Javi

CR7 na nové pozici

Poslední osmifinálové duely přinesly hodně emocí a fotbalové zajímavosti

Článek

Maroko – Španělsko 0:0, 3:0 pen.

Před zápasem jsem upozorňoval na marockou defenzívu a že Španělé, přestože jsou favority, budou muset ukázat nadprůměrný výkon, aby zvítězili. Marocká defenzíva v rozestavení 4-5-1, zkráceným hřištěm a s aktivním přistupováním dělala soupeři velké potíže. Navíc k tomu Afričané přidali rychlý přechod do útoku a porci individuálních dovedností a odvahy. Byly k vidění krásné momenty, jako například Búfálovo čarování s míčem a „vymíchání“ soupeře. Španělé sice po celý zápas kombinovali, ale nevypracovali si téměř žádnou šanci. Na držení míče se bohužel nehraje. Vše bylo statické, bez větších náběhů. V rámci celého utkání měli Maročané rozhodně více šancí a nebezpečných situací, nakonec v poslední minutě prodloužení mohli inkasovat. Sarabia ale měl dnes tyčkový den. V penaltovém rozstřelu dopadli Španělé hůře než včera Japonci. Nejprve Sarabia trefil tyč, poté Bono vychytal další dva střelce. Nepamatuji se, kdy jsem naposled viděl takto zpackaný rozstřel, jestli vůbec někdy. A přiznám se, že jsem rozhodně nečekal, že zrovna Španělé nebudou schopni proměnit jedinou penaltu! Maročané si svůj postup zasloužili! A není náhoda, že na celém šampionátu neinkasovali branku od soupeře (dokonce ani v rozstřelu), jedinou inkasovanou si vsítili sami! Úchvatná bilance.

Portugalsko – Švýcarsko 6:1 (2:0)

Měl to být otevřený zápas, ale Portugalci zahráli skvěle! Hlavu na špalek položil trenér Santos, který nechal na lavičce náhradníků Ronalda a postavil místo něj mladíčka bez reprezentačních zkušeností Ramose. A ten se mu odvděčil hattrickem. Švýcaři mnoho nepředvedli, dnes se Jihoevropanům nevyrovnali v žádném aspektu hry. Krátké slovo k CR7 – již jsem to zmiňoval v minulých hodnoceních, ale tenhle chlapík už má dny sečtené. Výkony jdou rapidně dolů, ubývá síla a rychlost a už se nedokáže prosadit. Navíc tento fakt mentálně velmi těžce kouše a moc chce ukázat, že ještě do starého železa nepatří. Ale jak jistě víte, když něco moc chcete a tlačíte na to, obvykle to je kontraproduktivní a nejde to. Pomalu se tedy s CR7 rozlučme…

Ve čtvrtfinále na sebe tedy narazí Portugalsko a Maroko. Přestože budou Evropané favoritem, nebudou to mít snadné. Sám jsem zvědav, zda rozlousknou skvělou obranu soupeře. Předpoklady k tomu mají, hrají přímočaře, v rychlosti, to by tu skvělou obranu mohlo roztrhat.

Osmifinálové zápasy nepřinesly velká překvapení. Vcelku snadno postoupili favorité – Brazilci, Argentinci, Francouzi i Angličané. U Nizozemců jsem si tak jistý nebyl, ale předvedli skvělý výkon proti jinému kvalitnímu týmu – USA. Překvapení na dosah měli Japonci, kteří mohli Chorvaty porazit, ale s notnou dávkou štěstí postoupili Evropané. Pokud se podíváme na seznam postoupivších, kraluje Evropa. Osobně jsem tam 2 jména nečekal, Nizozemce a Chorvaty. Neradoval bych se ale z evropské nadvlády – je sice pravdou, že některé reprezentace jsou kvalitativně jinde, ale většina Evropy zaostává se svým nevýrazným a profesorským stylem hry. Letos také zajímavě vyšel los, kdy na sebe v osmifinále nenarazili žádní favorité turnaje. Evropské země doplnili tradičně dva Jihoameričané a jeden Afričan. Pokud se podíváme na nalosované dvojice, tuším, že nás čeká jihoamerické semifinále (i když Argentinci s Nizozemci budou mít potíže). Druhé semifinále je otevřenější – očekávám, že Francie si poradí s Anglií v souboji dvou neuvěřitelných ofenzivních sil (Mbappé zase rozhodne) a Portugalsko s Marokem, i když Maroku bych ten postup velmi přál (samozřejmě s nulou vzadu).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz