Hlavní obsah
Sport

Katar den 18 – Brazilské čtvrtfinálové prokletí!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba dnešní zápasy měly podobný scénář – Jihoameričané měli utkání pod kontrolou a mířili za postupem. Ale nakonec se trápili až do penalt a Brazilci to opět nezvládli.

Článek

Chorvatsko – Brazílie 1:1 (0:0, 0:0) 4:2 pen.

Od úvodu se hrálo klasické taktikou svázané čtvrtfinále. Chorvaté byli na soupeře velmi dobře připravení, zvládli s ním běhat, a dokonce si i věřili i na vysoký presing. V první půli Brazilcům nic nedovolili a krom jednoho nebezpečného centru na Perišiče nebylo nic k vidění. Ve druhé půli již Brazilci převzali otěže zápasu a zamkli svého soupeře na jeho polovině. Skrze velmi dobře zorganizovanou obranu však bylo obtížné se dostat. Tak si Jihoameričané vytvořili pouze dvě nadějné pozice, ze kterých se jim ale skórovat nepodařilo. Ve stejném duchu se neslo i prodloužení. Až v nastavení první půle prodloužení předvedl Neymar něco navíc a úchvatně provedenou kombinaci zakončil blafákem brankáři a střelou pod víko. Druhé prodloužení si Brazilci zkušeně hlídali, skvěle bránili až do 117. minuty, kdy přišla nepochopitelná chyba! Brazilci vyrazili do neúspěšného presingu a nechali se přečíslit v protiútoku, po kterém přišlo vyrovnání z jediné střely Chorvatů na branku! Penaltovou loterii však mají Chorvaté skvěle zvládnutou. Mohou se opřít o Livakoviče, který na přímo pochytal polovinu ze všech penalt, které na něj na šampionátu šly. Brazilci tak znovu neprošli přes čtvrtfinále, už po čtvrté z pěti posledních šampionátů! Dnes však měli více ze hry, nedokázali ale překonat urputně bránící a bojující Chorvaty. Jejich projev je pro mě zajímavým úkazem. Na šampionátu neukázali nic překrásného, ale hrají neuvěřitelně účelně. Nadšení a týmové pojetí doplňují individuálními dovednostmi. Není to klasický balkánský styl, jako hrají třeba Srbové, kteří jsou silní v ofenzívě, ale živelní v obraně. Myslím, že Chorvaté ještě mohou zamíchat kartami v boji o medaile!

Nizozemsko – Argentina 2:2 (0:1, 2:2) 3:4 pen.

Argentinci měli celé utkání věci pod kontrolou. Drželi míč a Nizozemce k ničemu nepouštěli. V první půli si vypracovali náskok, který ve druhé půli Messi z penalty navýšil. Zdálo se, že jim nic nemůže zabránit v postupu do semifinále. Nizozemci za 75 minut nepředvedli vůbec nic, až jsem si říkal, jaká je škoda, že vyřadili USA. Pak se však začaly dít věci. Nizozemci poslali do hry čahouny, zjednodušili hru a bušili do soupeře. Střídající Weghorst pak hlavou po jednom z mnoha centrů snížil a tulipány vycítily šanci a zvýšily obrátky. Závěr zápasu byl notně vyhecovaný, doprovázený mnoha šarvátkami a když už se zdálo, že to Argentinci urvou, přišla desátá minuta nastavení a nesmyslný faul před vápnem, poslední standardka. Asi všichni čekali střelu na branku z velmi dobré pozice, ale Nizozemci si troufli na rozehrání signálu podél zdi a fyzicky silný Weghorst si uhlídal míč před svým strážcem a zakončil přesně! Prodloužení pak mělo podobný ráz jako většina zápasu. Nizozemci pečlivě bránili, Argentinci drželi míč a hledali cestu k rozhodnutí. Ve druhé části prodloužení to Jihoameričané pěkně roztočili a měli několik příležitostí rozhodnout zápas. Nakonec se však šlo do penalt. Úvod vyšel Messimu a spol., skvělý Martinez chytil dvě penalty a už to vypadalo na snadný triumf. Nizozemci se však znovu postavili na odpor a situaci zdramatizovali. Až jsem měl pocit, že Lautaro Martinez nepromění a Nizozemci nakonec otočí i rozstřel. Nestalo se a v semifinále jsou Argentinci – nutno dodat, že absolutně zaslouženě!

V semifinále na sebe narazí Chorvatsko s Argentinou. Očekávám, že Jihoameričané budou opět držet míč a kontrolovat utkání, ale Chorvaté svým přístupem budou určitě obtížně ke zdolání. Důležité bude, jak se vyvine faktor Messi, protože dnes to byl on, kdo utkání rozhodl pro svou zem.

Zítra nás čeká souboj Davida s Goliášem, tedy Maroka s Portugalskem, kde budou Evropané jasným favoritem. Tentokrát už by měli odčarovat marocké kouzlo defenzivy a prostřelit Bona. Francie s Anglií, to bude souboj dvou luxusních ofenzivních sil. Já však věřím tomu, že Mbappé bude tím rozdílem mezi oběma týmy, který posune dál Francii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz