Hlavní obsah

Je nutné, aby internetové vyhledavače eliminovaly závadný obsah v maximální míře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Internetové vyhledavače musejí být zárukou toho, že se k uživatelům dostanou jen prověřené a důvěryhodné informace. Tento článek se netýká vyhledávání, ale zejména nabídky dalších služeb, především pak článků z různých médií.

Článek

Já bych chtěl jen upozornit, že největší internetový vyhledávač Google nese velkou odpovědnost. Je třeba pečlivě vybírat média, jejichž články bude primárně nabízet v hlavní nabídce. Každé médium a každého novináře je třeba důkladně prověřit, než k nějaké spolupráci dojde. Nesmí se stát, aby se k řadovým uživatelům internetu dostávaly dezinformace šířené závadovými médii, která nedrží prst na tepu doby a nepřispívají k budování společenské odpovědnosti za naši budoucnost, k budování multikulturní společnosti, k podpoře sexuálních menšin nebo k ochraně klimatu.

Jako dobrý tuzemský příklad, byť ne úplně bez chyb, může posloužit Seznam.cz. Ten vybudoval vlastní zpravodajský server Seznam Zprávy, kam přispívají pouze prověření autoři, kteří už v minulosti ukázali, že chápou výzvy, které před naší společností stojí.

Seznam.cz pak nabízí i články z dalších zpravodajských webů a slouží mu ke cti, že extremistické pravicové plátky v nabídce skutečně nenajdete. Zato tam naleznete spoustu přínosných článků, které psali bystří a pokrokoví lidé z redakcí Forum 24, Alarm, Respekt, Aktualne.cz a mnoha dalších. Mám sice výhrady k Novinky.cz, kde se občas článek narušující naši důvěru v evropské instituce objeví, ale věřím, že gigant jako Google si dokáže závadné články ohlídat úplně stejně jako ve svém vyhledávači, kde se mu rovněž podařilo zcela eliminovat vyhledávání rozhovorů s nepřáteli našeho zřízení a dalších rozvracečských článků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz