Hlavní obsah
Psychologie

Příběh jednoho blázna - pravidelný režim v životě bipolárníka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bing (generováno AI Copilot)

Strom života

Pravidelný režim hraje klíčovou roli v životě člověka s bipolární afektivní poruchou. Tento režim by měl zahrnovat pravidelný spánek, stravu, cvičení a další různé denní aktivity. Toto je velice důležité z mnoha důvodů, které popíšu níže.

Článek

Stabilizace nálady

Protože je bipolární afektivní porucha charakterizována extrémními výkyvy nálad, které zahrnují epizody hypománie / mánie a deprese, je pravidelný režim nutná pomůcka ke stabilizaci biologických rytmů uvnitř těla. Toto významně přispívá k prevenci těchto výkyvů. Člověk by měl mít víceméně podobný režim každý den. To samozřejmě neznamená, že si nedopřejete nějaký výlet nebo podobné povyražení, ale určitě není dobré žít chaotickým způsobem života kdy nevíte co budete dělat za hodinu. Já osobně mám téměř každý den stejné rituály. Snažím se vstávat ve stejný čas, jezdit do práce ve stejný čas, chodit z práce ve stejný čas, pak pravidelné návštěvy příbuzných a o víkendu zejména přes léto je můj režim také daný. Tyto opakující se aktivity mi pomáhají být v klidu a zbytečně se nestresovat změnami.

Zlepšení spánku

Problémy se spánkem jsou velice běžné u lidí s bipolární afektivní poruchou. Já osobně s problémy se spánkem bojuji snad od dětství. Pravidelný spánkový režim pomáhá zlepšit kvalitu spánku a snížit riziko vzniku epizod hypo / mánie nebo deprese, které mohou být vyvolány nedostatkem spánku nebo nepravidelným spánkovým režimem. Změny ve spánku, mohou být indikátorem, že se něco děje, proto je nutné na toto dávat velký pozor. Při mé poslední hypománii jsem potřeboval pouze pár hodin spánku. Lidé v těžké mánii spánek mnohdy nepotřebují vůbec. Naopak v depresi může člověk spát nadměrně, takže i na toto je dobré myslet.

Redukce stresu

Tento odstavec je zrovna v mém případě úzce spjatý s tím prvním. Pravidelný režim může pomoci snížit stres tím, že poskytuje strukturu a předvídatelnost v každodenním životě. Proto je opravdu důležitý pravidelný režim. Je dokázáno, že stres může být spouštěčem epizod bipolární afektivní poruchy, takže jeho minimalizace je klíčová. Vím, že v dnešním chaotickém světě s vysokým tlakem na výkon to není snadný úkol, ale člověk by si měl např. svůj pracovní život umět nastavit tak, aby nebyl ve velkém stresu. Nebývá výjimkou, že lidé s touto nemocí nemohou vykonávat některé profese, např. povolání, kde jsou noční směny.

Zlepšení celkového zdraví

Pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a dostatečný odpočinek jsou základními složkami zdravého životního stylu. Tyto faktory prokazatelně přispívají k lepšímu fyzickému i psychickému zdraví a podporují celkovou stabilitu nálady. V tomto případě je ale nutné myslet na to, že všeho moc škodí. Rozhodně mohu doporučit nějakou lehčí pravidelnou aktivitu několikrát týdně, ale zase by to nemělo přejít do extrémního stavu srovnatelného s tréninky profesionálních sportovců. Důvodem je to, že nadměrné vyčerpání zvyšuje stres a člověk se pak může velice rychle ocitnout v jedné z epizod bipolární poruchy.

Podpora při léčbě

Pravidelný režim může podpořit účinnost léčby, včetně užívání léků a návštěv terapeutů. Připomínky na pravidelné užívání léků a docházení na terapeutická sezení mohou pomoci udržet konzistentní léčbu. Terapeutická pomoc nemusí sedět úplně každému, ale rozhodně bych ji doporučil všem. Minimálně za zkoušku to rozhodně stojí a když zjistíte, že to není pro vás, nemusíte pokračovat. Naopak když zjistíte, že je to směr, který by vás mohl posunout a pomoci vám se zvládáním své nemoci, bude to jedině dobře.

Když si shrneme výše uvedené, tak to v praxi znamená, že lidé s bipolární afektivní poruchou by se měli snažit vstávat a chodit spát každý den ve stejnou dobu, pravidelně jíst a věnovat se fyzické aktivitě nebo jiným koníčkům, plánovat své aktivity dopředu a dodržovat léčebný plán předepsaný jejich lékařem. Tímto způsobem můžeme velice dobře zvládat svou poruchu, zlepšit kvalitu svého života a hlavně se udržet v remisi dlouhou dobu.

Pro více článků navštivte můj web Život na hraně nebo sledujte facebookovou stránku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz