Hlavní obsah

Příběh jednoho blázna - sociální sítě a jejich dopad na psychiku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jeden Blázen/Dalle

Sociální sítě

Sociální sítě mají na psychiku člověka komplexní a mnohostranné dopady, které mohou být jak pozitivní, tak negativní.

Článek

Pozitivní stránka zahrnuje možnosti, které sociální sítě poskytují pro spojení s rodinou a přáteli, zejména pro lidi, kteří žijí daleko od svých blízkých nebo mají omezené možnosti setkávat se osobně. Sociální sítě také umožňují sdílení informací a vzdělávání, podporují sociální aktivismus a mohou být užitečným nástrojem pro budování komunit a podporu osobního i profesionálního růstu.

Nicméně, negativní dopady sociálních sítí na psychiku jsou stále častěji zmiňovány ve výzkumech a diskuzích. Jedním z hlavních problémů je vznik závislosti na sociálních sítích, kdy lidé tráví přehnané množství času online, což může vést k zanedbávání reálných životních povinností a vztahů. Dalším negativním dopadem je srovnávání s ostatními, což může vést k nízkému sebevědomí, úzkosti a depresím. Lidé mají tendenci sdílet na sociálních sítích hlavně pozitivní aspekty svého života, což může u jiných vyvolávat pocit, že jejich vlastní život je méně úspěšný nebo méně šťastný.

Kromě toho, sociální sítě mohou být platformou pro kyberšikanu a online obtěžování, což má vážné psychologické následky, zvláště pro mladší uživatele. Stres a úzkost spojené s těmito negativními zkušenostmi mohou vést k vážným psychickým problémům, jako jsou deprese, sebevražedné myšlenky a další duševní poruchy. Algoritmy sociálních sítí navíc často posilují echo komory, kde jsou uživatelé vystavováni pouze názorům a informacím, které potvrzují jejich vlastní pohledy, což může vést k polarizaci a zvýšení sociálního napětí.

Sociální sítě také narušují spánek a mohou přispět k problémům se soustředěním a produktivitou. Modré světlo vyzařované obrazovkami může narušovat přirozené cirkadiánní rytmy, což vede k problémům se spánkem. Dále, neustálé přerušování notifikacemi může vést k poklesu koncentrace a zhoršení výkonu v práci nebo ve škole.

Pro zmírnění negativních dopadů je důležité nastavit si zdravé hranice pro používání sociálních sítí. Doporučuje se omezit čas strávený na těchto platformách, například používáním aplikací pro sledování času stráveného online nebo nastavením určitých časových bloků bez přístupu k sociálním sítím. Vědomé používání sociálních sítí, kde si uživatelé uvědomují, jaké informace konzumují a jak na ně působí, může také přispět k lepšímu psychickému zdraví. Aktivní vyhledávání pozitivních a podpůrných komunit a snaha o autentické sdílení zážitků mohou rovněž pomoci snížit negativní dopady sociálních sítí na psychiku.

Existuje několik statistik a studií, které ukazují vliv sociálních sítí na psychické zdraví. Zde jsou některé z nejvýznamnějších zjištění:

  1. Úzkost a deprese: Studie publikovaná v roce 2018 v časopise „Journal of Social and Clinical Psychology“ zjistila, že omezování času stráveného na sociálních sítích vede k významnému snížení úzkosti, deprese a pocitů osamělosti. Výzkumníci zjistili, že účastníci, kteří omezili používání sociálních sítí na 30 minut denně, vykazovali výrazné zlepšení psychické pohody.
  2. Sebevědomí a tělesná image: Výzkum provedený Royal Society for Public Health (RSPH) ve Velké Británii v roce 2017 zjistil, že sociální sítě jako Instagram a Snapchat mají negativní vliv na tělesnou image mladých lidí. Studie ukázala, že 70 % respondentů ve věku 14-24 let uvedlo, že se kvůli sociálním sítím cítí horší ohledně svého vzhledu.
  3. Kyberšikana: Výzkum zveřejněný organizací Ditch the Label v roce 2019 zjistil, že 42 % mladých lidí zažilo kyberšikanu prostřednictvím sociálních médií. Tato zkušenost může mít vážné dopady na psychické zdraví obětí, včetně zvýšeného rizika deprese, úzkosti a sebevražedných myšlenek.
  4. Spánek a soustředění: Studie publikovaná v „Journal of Youth and Adolescence“ v roce 2018 zjistila, že vysoká míra používání sociálních médií je spojena s horší kvalitou spánku a zvýšeným pocitem úzkosti. Modré světlo vyzařované z obrazovek může narušovat cirkadiánní rytmy, což vede k problémům se spánkem.
  5. Vliv na mladé lidi: Podle zprávy americké organizace Common Sense Media z roku 2019, 54 % teenagerů uvedlo, že tráví na sociálních sítích příliš mnoho času, a 29 % uvedlo, že by jim život byl lepší, kdyby sociální sítě neexistovaly. Další studie ukázala, že vysoká míra používání sociálních médií je spojena s vyšší mírou depresí u dospívajících dívek.

Tyto statistiky a studie ukazují, že sociální sítě mohou mít výrazné a často negativní dopady na psychické zdraví, zejména u mladých lidí. Aby se zmírnily tyto negativní účinky, je důležité, aby uživatelé sociálních médií byli informováni o rizicích a praktikovali zdravé používání těchto platforem.

Jedna z klíčových studií je ta provedená na Pensylvánské univerzitě v roce 2018, která ukázala, že omezení používání sociálních sítí může významně snížit pocity osamělosti a deprese. Tato studie zahrnovala 143 studentů, kteří byli rozděleni do dvou skupin: jedna pokračovala v obvyklém používání sociálních sítí, zatímco druhá omezila svůj čas na sociálních sítích na 10 minut denně na každou platformu (Facebook, Snapchat a Instagram). Výsledky ukázaly, že ti, kteří omezili svůj čas na sociálních sítích, zaznamenali významné snížení úrovně deprese a osamělosti (ScienceDaily) (Penn Today) (ResearchGate) .

Pro více informací o této problematice a přístupu k plným textům studií můžete navštívit následující odkazy:

Pro více článků navštivte můj web Život na hraně nebo sledujte facebookovou stránku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz