Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na seriály Klaus časem neplýtvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus je prý vykopávka, která už nerozumí dnešnímu světu a stále pláče po „starých časech“. Měl by tedy raději koukat na staré seriály a mladé pokrokáře neprudit.

Článek

Takto jsem si shrnula sáhodlouhé povídání paní Čechové. Té se mimo jiné na Klausovi ještě nelíbí, že odsuzuje mladé za touhu po stále kratší pracovní době a dalších novodobých požitcích. Neopomněla ani zahartusit na Klausovo zatracování greendealu a měst plných koloběžek místo aut.

Inu, Klaus senior je stará škola a ctí pořekadlo „bez práce nejsou koláče“. Je už dost starý na to, aby se přesvědčil, že tohle pořekadlo nakonec vždy dojde naplnění. Čím je společnost bohatší - a to bývá jen a jen díky houževnaté a neutuchající práci předchozích generací, tím více se v ní vyskytuje koumáků, kteří se „vezou“. Tedy těch, kteří se dosyta nacpou koláči i bez práce. Jenže čím víc bude koumáků a méně pracantů, tím dříve koláčky dojdou.

V některých státech na omezeném území už zkoušeli model tzv. nepodmíněného příjmu. Prostě každý občan bez ohledu na věk dostal určitou částku dostačující k slušnému životu. Kdo chtěl, mohl i pracovat a zajistit si tak blahobyt. Nikdy nikde to nevyšlo. Lidé většinou nepracovali a bylo jasné, že takto by za chvíli nebylo z čeho vyplácet dávky.

Od nedávného vzniku umělé inteligence se však snílci zase chopili naděje - doufají, že UI ten bezpracný blahobyt přepočítá tak, že to prostě bude fungovat.

Nebude. Zrovna jako pomatené vize EU o fungujícím koloběhu stále se zvyšujících daních a následně zvyšujících se dotací.

A greendeal? Ta pomatenost, která vznikla v hlavách jedinců přecpaných koláčky zdarma a zrovna na kontinentu, který svět zatěžuje jen 8 % všech emisí? Kdyby ti koláčnici raději místo kol a koloběžek vymysleli ekologickou hromadnou a neutuchající dopravu, kdyby se vrhli na vymýšlení nových zdrojů energie a neustrnuli u větrníků ničících přírodu nebo u solárů okupujících ornou zem!

Pokrok byl vždy postupný a vždy spojený s prací a myšlením. Kdybychom skutečně zůstali doma a užívali si nepodmíněného příjmu, pokrok by se zastavil. Je totiž taky podmíněn bojem o přežití, bojem o zlepšování.

A tohle Klaus senior ví moc dobře. Jistě proto neciví na seriály, ale slovně nás bičuje k práci a myšlení. A já mu fandím.

V

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz