Článek
Když jsme jako malí chodili do školní jídelny, umírali jsme z představy dušených jater nebo buchtiček se šodó. Možná jsme se jako starší ušklíbli při představě, že Francouzi s radostí konzumují šneky. To ale zdaleka není to nejhorší, co vám může na talíři přistát.
Říká se, že jiný kraj, jiný mrav. V otázce gastronomie to platí dvojnásob. Následující výběr děsivých pokrmů rozhodně není pro slabochy. Obsahuje takové věci, o kterých jste nejspíš netušili, že by mohly být skutečně k jídlu.

Balut je embryo, které se konzumuje i s pařátky a zobáčkem.
Kachní embrya i se zobáčkem
V jižní Asii je velmi populární delikatesa, které se říká Balut. Ve skutečnosti nejde o nic jiného, než kachní embryo. Jakmile kachna snese vejce, čeká se dvacet dní. Následně se toto oplodněné vejce uvaří ve vodě, což způsobí, že zárodek uvnitř se napůl uvaří - zůstává ale polosyrový.
Embryo se pak lžící vyloupne ze skořápky a následně se spořádá. Labužníci ho jednoduše zbaští i s pařátky či zobáčkem. Podává se většinou se zeleninou.
Ovčí hlavy
Na Aljašce jsou místní zvyklí na opravdu tvrdé podmínky. Proto se naučili z poražených zvířat zužitkovat prakticky všechno. Pokud jde o ovce nebo losy, pojídají se dokonce i jejich hlavy a tento pokrm se jmenuje Pacha.
Využít se dá jak vývar, tak i samotné maso. Nejvíce si milovníci tohoto velice naturalistického jídla pochutnají na očních bulvách a jazyku.
Nejsmradlavější sýr na světě
Na Sardinii má dlouhou tradici sýr Casu Marzu, který má natolik intenzivní odér, že si vysloužil titul nejvíce zapáchajícího sýra vůbec. To je ale jen jeden z jeho problémů.
Jedná se o ovčí sýr, který se nechá zrát tak dlouho, až se v něm objeví hmyzí larvy. Ty pochopitelně vylučují a jejich exkrementy přispívají k další fermentaci sýra. Při konzumaci ovšem tyto larvy v pochoutce zůstávají.
Zatímco na Sardinii jde o národní pochoutku, obyvatele jiných koutů světa tato sporná delikatesa natolik pobuřuje, že je její prodej v jiných státech z hygienických důvodů zakázán.
Dobrota ze záhrobí
Další podivné jídlo pochází z Grónska a jmenuje se Kiviak. Jeho příprava samotná rozhodně není pro každého. Je totiž potřeba najít uhynulé alky, což jsou ptáci podobní tučňákům.
Ty se poté vloží do vyprázdněných útrob rovněž mrtvého lachtana. To celé se zahrabe pod kameny a další tři až osmnáct měsíců se nechá zrát. Výsledek této zdlouhavé přípravy se poté znovu vyhrabe a za syrova konzumuje v zimních měsících.
In the harsh Arctic environment of Greenland, traditional food preservation methods led to the creation of kiviak, a...
Posted by Kamran on Wednesday, January 1, 2025
Posvátný nápoj hrůzy
Pokud byste snad zatoužili tolik dobrého jídla něčím originálním spláchnout, rozhodně byste měli zamířit do Indie. Nejspíš dobře víte, že v této zemi jsou krávy považovány za posvátné. To se ale týká jejich tělesných tekutin.
Kravská moč má podle hinduistů blahodárný účinek pro tělo i duši. Proto se v supermarketech zcela běžně prodává a najdete ji v regálech hned vedle mléka a jogurtů.
Ostnatý dezert na závěr
Na pořádném degustačním menu pochopitelně nemůže chybět ani zákusek. Za tím nejbizarnějším se musíte vypravit do Číny. Místní obyvatelé totiž tradičně věří v léčivé účinky škorpionů.
Na tržištích si je tak můžete koupit smažené a napíchnuté na špejli. Pro opravdové fajnšmekry pak existuje dokonce varianta polévaná horkou čokoládou.
Zdroje:
https://www.evropa2.cz/clanky/zivot/20-nejodpornejsich-jidel-ktere-lidi-doopravdy-jedi-to-nestravite