Hlavní obsah
Zdraví

11 minut týdně ve studené vodě a bude z vás nový člověk. Praví Wim Hof i neurověda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jen tak pro zajímavost

Otužování je zdravé. Řekne vám prakticky každý. Ale jak konkrétně je zdravé a kolik času musím ve studené vodě strávit? Nebojte. Všechno se dozvíte.

Článek

Jak působí ledová voda na naše tělo?

  1. Dochází ke zvýšení srdeční frekvence.
  2. Dochází ke zvýšení krevního tlaku.
  3. Dochází ke zvýšení dechové frekvence.

A to všechno má spoustu spoustu pozitivních dopadů.

Silnější imunita

Jak otužování zvyšuje imunitu?

  • Stimuluje bílé krvinky. Ty jsou důležité pro boj s infekcí.
  • Zlepšuje cirkulaci krve, tedy lepší distribuci bílých krvinek.
  • Aktivuje hnědý tuk. Ten má schopnost spalovat bílý tuk a produkovat teplo.
  • Reguluje zánětlivé procesy v těle.

Studie ukazuje, že lidé, kteří se sprchují studenou vodou, mají o 29 % nižší pravděpodobnost, že si odnesou ze školy nebo práce nějaký ten „dáreček“. A když už, tak má většinou nemoc mírnější průběh a můžeme téměř normálně fungovat.

Lepší nálada

Vystavení chladu způsobuje prodloužené uvolňování dopaminu. Dopamin zvedá náladu, zlepšuje soustředění, pozornost a cílené chování. I krátký čas v chladu trvale zvyšuje dopamin, tudíž budete veselejší.

Úleva od bolesti

Záněty, otoky, namožené svaly. To všechno vyřešíte ledovou vodou. Urychlíte tak regeneraci. Proto není špatné dopřát si studenou sprchu také po sportu nebo tréninku.

Metabolismus

Studená voda krátkodobě zvyšuje metabolismus, protože tělo spaluje kalorie, aby si udrželo stabilní teplotu. Nicméně určitě se pomocí ledové sprchy nesnažte zhubnout, to nepůjde.

Pocit bdělosti

Záměrné vystavení se chladu uvolňuje adrenalin a noradrenalin v mozku a těle. Tyto chemikálie v nás vyvolávají pocit bdělosti a také rozrušení. Chlad způsobí po určitou dobu zvýšenou hladinu těchto chemikálií, takže se na nějaký čas zvedne také energie a zlepší soustředění.

Sebekontrola

Tím, že dobrovolně podstupujete takový stres jako je vystavování se studené vodě, pracujete na svém mozku, konkrétně prefrontální kůře. Stáváte se tak odolnějšími i v situacích mimo otužování.

11 MINUT TÝDNĚ

Pokud se budete chladu, který je nepříjemný, leč bezpečný, vystavovat 11 minut týdně, ne jednorázově, ale pár minut každý nebo každý druhý den, můžete se těšit na řadu pozitivních účinků pro tělo i psychiku. Studenou sprchu nebo koupel byste měli podstoupit nejlépe ráno, protože po ní se tělo přirozeně zahřeje a rozproudí, což je žádoucí přes den a ne večer.

JAK SE OTUŽOVAT?

Co se studené vody týče, tak máte možnosti dvě.

  1. Ledová koupel, to je otužování například v kádi nebo v přírodní vodě. Výborné, mega účinné. Vlezte do kádě, která má z počátku třeba 15 °C a zůstaňte v ní minutku. Postupem času prodlužujte čas strávený ve vodě. S přicházející zimou přirozeně bude docházet také k poklesu teploty.
  2. Studená sprcha. Není až tak účinná jako ledová koupel, ale výsledky přináší také, a hlavně je každému dostupná. Nejprve se můžete osprchovat teplou a nakonec studenou, začněte třeba na 30 vteřinách, následně můžete interval prodlužovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz