Článek
Maggi táhne na 140 let
Maggi vymyslel Julius Maggi. Jak jinak. Roku 1886! Takže milé karcinogenní Maggi příští rok oslaví 140 let! Kouzlu Maggi nepropadli jen Češi a Slováci, ale taky Poláci a Němci. Sám výrobce přiznává, že se jeho složení v různých státech liší. Je tedy nad míru jasné, že do Česka putuje to nejzdravější. Ale kde pro nás tuhle dobrůtku chystají, to se z etikety bohužel nedozvíme.
Co nám Maggi může nabídnout?
Kromě vzpomínek na dětství a zdravotních problémů v budoucnosti? Jedlou sůl, kvasný vinný ocet, libečkový extrakt (wow!), dextrózu, kvasniční extrakt a aroma. Nu dobrá. Samé nic neříkající suroviny, kosti nebo kopyta žádná. Počkat počkat, ne tak zhurta, ještě máme naději.
Je libo éčko nebo dvě?
Z etikety se na nás totiž usmívají poslední přísady, dvě éčka, ale prvotřídní. E621 (L-glutaman sodný) a E635 (disodné ribonukleotidy). To první zlatíčko se vyrábí hydrolytickým štěpením sóji nebo fermentací bramborového nebo obilného škrobu. Dodává pokrmům masovou chuť. To jsou ty masové vývary v levných restauracích, které maso neviděly ani z rychlíku. Pokud se to s E 621 přežene, dostihne vás tzv. syndrom čínské restaurace (to je mimochodem oficiální název).
Nu a E635 se tváří nadmíru tajemně. Až podezřele tajemně. Vyrábí se prý z olejů, tuků a sušeného rybího masa. Takže kopyta nula. Jste zklamaní? Já taky. Na druhou stranu? V tak dobré společnosti se může jednomu stát, že rozemele i nějaké to kopýtko, já bych flintu do žita neházela. Co je ovšem veselejší jsou vedlejší účinky jeho užívání. Kam se hrabou zažívací obtíže, tohle je jiná jízda. Když se zadaří, můžete se těšit na astma, hyperaktivitu, vyrážku, otoky rtů, hrdla a jazyka.
Přešla vás chuť? Rozumím. Tak si řekneme, jak vyrobit domácí obdobu tohoto návykového ochucovadla.
Jak vyrobit domácí Maggi?
Pokud chcete nějakou alternativu, která vás nezabije, tak si nachystejte následující.
- velký svazek čerstvého libečku
- 0,5 l vody
- 1 lžička soli
- 2 polévkové lžíce oleje
Libeček i se stonky rozmixujte ve vodě a 30 minut povařte. Pak přeceďte (nejlépe přes plátýnko), přidejte sůl a olej a vařte tak dlouho, než se dostanete na konzistenci polévkového koření. Po vychladnutí přelijte do skleniček a skladujte v lednici.
Zdroje: ferpotravina, maggi, ceskatelevize