Hlavní obsah
Seberozvoj

Chcete být šťastní? Bez problému. Pomůže vám serotonin. Čím si zvýšit hladinu hormonu štěstí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Každý svého štěstí strůjcem, každý svého serotoninu tvůrcem. Jak hormonu štěstí pomoct, abychom se konečně cítili tak, jak si přejeme?

Článek

Seznamte se – Serotonin

Kdo nebo co je serotonin? Serotonin (hormon štěstí) má to štěstí, že je hormonem i neurotransmiterem, to znamená molekulou schopnou přenášet informace mezi buňkami.

Serotonin najdeme v našem těle v mnoha zákoutích. V trávicím traktu, v krevních destičkách i v nervech, tedy v centrálním nervovém systému.

Kde se serotonin bere?

Vyrábí se z aminokyseliny tryptofan. Tu získáváme z jídla (maso, mléčné výrobky, vejce a ořechy). Zhruba 90 % serotoninu vzniká v našich střevech. Která jsou mimochodem obdivuhodně propojena s mozkem.

Co serotonin dělá?

Všechno. Ovlivňuje každou část těla, od emocí po motoriku. Pomáhá při spánku, přepíná REM a NREM spánkem. Pomáhá při trávení, kontroluje pohyb a funkci střev. Sráží krev a hojí rány. Pomáhá tělu pociťovat nevolnost a vyvolat zvracení (pozitivně myšleno). Podílí se také na řízení sexuálních funkcí těla. A hlavně? Stabilizuje a reguluje naši náladu.

Serotonin není dopamin

Vzhledem k tomu, že oba hormony mají co do činění s našimi pocity a naší náladou, občas si je pleteme, ale existují mezi nimi velké rozdíly. Serotonin vzniká ve střevech, dopamin v mozku. Serotonin stabilizuje náladu a úzkost, dopamin ovlivňuje motivaci a potěšení. Při léčbách deprese je to hlavně hladina serotoninu, se kterou se pracuje. A nakonec, serotonin pomáhá regulovat spánek a bdění, dopamin nás činí bdělejšími.

Foto: Pixabay

Jak serotonin zvýšit?

Samozřejmě existuje chemická cesta, tedy léky a potravinové doplňky. Ale ty byste měli užívat pouze po poradě se svým lékařem. Naštěstí se dá hladina serotoninu popostrčit nahoru i přírodními způsoby.

Kam nechodí slunce, chodí lékař aneb alou na sluníčko

Jakmile se sluneční paprsky dotknou vaší sítnice, začne vám narůstat serotonin. Samozřejmě tahle rovnice funguje i obráceně. Pokud se slunečními svitu nevystavujete, podepíše se to na vaší náladě. Každý den bychom měli strávit venku minimálně 10-15 minut. Minimálně. Jo a jedna menší studie prokázala, že pobyt v přírodě zvyšuje hladinu serotoninu.

Foto: Pixabay

Jste to, co jíte

Serotonin můžete vlastně poměrně snadno i sníst. Tedy pokud sníte tryptofan. A ten najdete v potravinách s vysokým obsahem bílkovin (maso, mléčné výrobky, vejce, ryby, luštěniny).

Ve zdravém těle vysoký serotonin

Chce to pohyb. Cvičení totiž spouští uvolňování tryptofanu do krve. Ano, toho tryptofanu, ze kterého vzniká serotonin. Cvičení navíc snižuje ostatní aminokyseliny, a umetá tak cestičku k mozku právě tryptofanu. Stačí jen si trochu zvýšit tepovku, takže nějaké aerobní cvičení mírné intenzity. Ideálně rychlá chůze, běh, jízda na kole, turistika nebo plavání.

Foto: Pixabay

Jak se na serotonin volá, tak se serotonin ozývá

Serotonin zlepšuje naši náladu. To ano. Ale je tu ještě jedna zajímavá informace. Dobrá nálada zvyšuje náš serotonin. Pokud budeme přemýšlet o něčem příjemném, představovat si něco hezkého nebo vzpomínat na něco krásného, můžeme si zvednout náladu, a tím i serotonin.

Hurá na masáž

Nejlépe k nějakému masážnímu odborníkovi, ale ve finále pomůže i domácí masáž od partnera. Masáž zvyšuje serotonin a dopamin a snižuje kortizol (hormon stresu). Zkrátka trefíte hned několik much jednou masáží.

Foto: Pixabay

Snižte si stres

To se snadněji řekne, než udělá. Kdybyste si uměli snížit stres, zřejmě už dávno rastafariánsky plujete na obláčku. Nu, odborníci radí cvičit, psát si deník, chodit k terapeutovi, provozovat dechová cvičení a poslouchat uklidňující hudbu.

Udělejte si čas na své nejbližší

Když strávíte čas se svými milovanými lidmi nebo dokonce i domácími mazlíčky, zvýšíte hladinu serotoninu. Takže pokud jste zrovna osamělí, chce to nějaké chlupaté potěšení.

Foto: Pixabay

Přestaňte být sobci

Pomoc druhým a laskavost k lidem kolem sebe zvyšuje nejen oxytocin a dopamin, ale také serotonin. Takže zkuste udělat něco hezkého pro druhého a rázem serotonin poskočí do zelených hodnot.

Hlad je nejlepší kuchař, smích je nejlepší lékař

Smích snižuje stresový hormon, tím pádem zase zvyšuje ty „dobré“ hormony. Takže cha cha, chi chi, cho cho. Ale ne tak ironicky jako šíleně smutná princezna. Hezky od srdíčka. A serotonin se vás bude držet zuby nehty. Teda střeva nervy.

Foto: Pixabay

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz