Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co naše předkyně dělaly, když menstruační vložky, tampóny, kalhotky, kalíšky a mořské houby neměly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Kdo by náhodou netušil, tak menstruace je otravná a nepříjemná v jakémkoliv století nebo tisíciletí. Ale na druhou stranu, nikdy nebylo jednodušší menstruovat než dnes. Jak menstruační radosti řešily naše předkyně?

Článek

Inovativní starověk

Starověké civilizace byly neuvěřitelně vyspělé a nejinak tomu byla i ve vynalézavosti co se menstruačních pomůcek týče. Egypťanky používaly změkčený papyrus jako tampón (co jiného taky). V Řecku přírodní mořskou houbu. Indiánské ženy zase buvolí kůži. Zkrátka musely si vystačit s tím, co jim příroda dala. Což o to, nulový odpad, maximální udržitelnost, jen to pohodlí tam scházelo.

Zpátečnický středověk

Menstruovat ve středověku = noční můra. Naštěstí se netrápily tolik, protože středověké ženy menstruovaly výrazně méně než my. Zatímco moderní žena prožije zhruba 450 menstruací za svůj život, žena středověká 9×!!! méně, něco kolem 50. Jednak ženy dříve umíraly, dříve vstupovaly do přechodu, byly hubenější a těžce pracovaly, takže občas se menstruace ztrácela, a navíc byly častěji těhotné a déle kojily. Ale i tak se musely s karmínovou vlnou jaksi vypořádat.

Používaly zbytky látek, nejoblíbenější byla bavlna, protože byla příjemná a dobře sála. Musely si vypomoct, jak se dalo, protože spodní prádlo tehdy neexistovalo. Aspoň, že se většina spodniček vyráběla v praktické červené barvě.

Pokrokové 19. století

Vstoupil na trh jeden z prvních komerčních produktů – hygienická zástěra. Šlo o spodní zástěru, která díky provázkům suplovala spodní prádlo (klasické kalhotky totiž teprve začaly přicházet na scénu), tedy dobrou základnu pro savé materiály nahrazující vložky.

V roce 1896 společnost Johnson & Johnson přišla s hygienickým pásem, který se choval jako raný předchůdce moderních hygienických vložek. Zkrátka společnost nebo spíš firmy uznaly, že ženy menstruují a je třeba to nějak moderně řešit.

20. století jakožto zlatý věk menstruace

V minulém století se ženám konečně dostalo co nejpohodlnějšího řešení jejich každoměsíčních radostí. Objevily se vložky a tampóny, které se neustále zdokonalovaly a zdokonalují. Přesto je tak trochu neuvěřitelné, že první samolepicí vložky spatřily světlo světa teprve před 55 lety.

Současnost? Trend ekologické menstruace

No a ve století 21. se vracíme na počátek a snažíme se menstruaci řešit ekologicky a udržitelně. Menstruační kalhotky, pratelné vložky, menstruační kalíšky, menstruační houby. Máme kupu možností a během menstruace můžeme dělat prakticky cokoliv. Co myslíte, jaké další menstruační pomůcky budoucnost přinese?

Zdroje:

  • https://www.thewomensorganisation.org.uk/the-history-of-period-products/
  • https://www.vam.ac.uk/articles/a-brief-history-of-menstrual-products

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz