Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se žije v nejstudenějším městě na světě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Nejstudenějším městem na zemi je sibiřský Jakutsk. Nejnižší teplota byla naměřena 5. února 1891. Krásných -64,4°C. V zimě se teploty běžně pohybují kolem -40°C a slunce vidíte tak 4 hodiny denně. Dá se v takových podmínkách vůbec přežít?

Článek

Jakutsk je výjimečné město, postavené na permafrostu (trvale zmrzlé zemi). Žije v něm přibližně 336 000 obyvatel, z nichž velká část pracuje v blízkém diamantovém dole. Nejde o žádné zaostalé místo, naopak, v Jakutsku to žije. Můžete se bavit, vzdělávat, sportovat, co si jen usmyslíte.

Proč je v Jakutsku taková zima?

Jakutsk leží ve vnitrozemí, takže klima je kontinentální. Byl postaven u řeky Lena, jejíž údolí zadržuje studený vzduch. A pak tu máme ještě ten permafrost. Průměrná roční teplota v Jakutsku je -7,5 °C. Nic moc. Na druhou stranu během letních měsíců může teplota dosáhnout až 26 °C.

Budovy a auta

Určitě o něco složitěji než v našich zeměpisných šířkách, ale zdá se, že si lidé zvykli. Budovy stojí na sloupcích, protože jinak by jimi generované teplo mohlo pomalu začít rozpouštět permafrost. Veškerá potrubí jsou vedena nad zemí. Co se aut týče, tak někteří lidé si pronajímají vyhřívané garáže, jiní nechají auta prostě běžet, jinak už nenastartují. A další své vozy zakrývají speciálními „dekami“, které je mají udržet v teple.

Oblečení a obyčejný život

Lidé se musí hodně, hodně dobře oblékat. Vždy mají více vrstev oblečení, v zimě nosí kožichy, kožešinové čepice a boty ze sobích kožešin. Šálou si zakrývají půl obličeje. Venkovní schody jsou vždy pokryty koberci, protože jinak je riziko uklouznutí prakticky 100%.

Děti normálně chodí do školky a školy. Jen když teploty klesnou až přespříliš, zůstanou doma na online výuce. Doma si pak rodiny vaří vydatná jídla, aby měli všichni dostatek živin pro život v takto náročných podmínkách.

Jinak lidé žijí celkem normálně. Dokonce se najdou i takoví otužilci, kteří si vysekají díru do ledu, vlezou do vody a otužují se.

A může být hůř

Pro většinu z nás absolutně nepředstavitelné. A to nemluvím o tom, že existuje ještě chladnější trvale obydlené místo. Tím je ruská osada Ojmjakon s 500 obyvateli, kde v roce 1924 naměřili -71,2 °C. No. Myslím, že si přestanu na naše české zimy stěžovat.

Zdroje

  • https://www.newscientist.com/question/coldest-places-earth/
  • https://www.sciencefocus.com/planet-earth/coldest-city-in-the-world
  • https://www.livescience.com/what-is-the-coldest-city
  • https://www.youtube.com/watch?v=t5dinUjWmLE&ab_channel=MattandJulia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz