Hlavní obsah
Jídlo a pití

Je meloun jenom sladká voda, nebo fakt obsahuje i něco zdravého?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Neznám nikoho, kdo by vyloženě nesnášel meloun. Většina lidí se po něm naopak může utlouct. To logicky vede k dedukci, že něco tak sladkého a dobrého asi nebude kdovíjak zdravé. Jak to s tím melounem nakonec vlastně je?

Článek

Moje maminka říkávala „ale prosím tě, vždyť meloun je jenom voda“. A měla z 91 % pravdu. Pak meloun naštěstí ale obsahuje ještě 7,5 % sacharidů a další živiny. Trošinku vlákniny, nějaké ty vitamínky (C, B5, A), minerály (draslík, hořčík) a antioxidanty.

Takže vlastně dietní jídlo?

Meloun je nízkokalorický. Sice má v sobě cukr, ale ve finále obsahuje velmi málo kalorií vzhledem k jeho hmotnosti. Navíc nám pomáhá zůstat hydratovaní, což je dost důležité, obzvlášť teď v létě. Takže ano, pokud si k svačině místo sušenek dopřejete meloun, jste z obliga.

Meloun podporuje trávení

Meloun je převážně voda. A je v něm i trochu vlákniny. Když tyhle dvě věci spojíte dohromady, vyjde vám jako výsledek ukázkové zažívání. Navíc působí jako přírodní diuretikum, tzn. zvyšuje tvorbu a vylučování moči.

K čemu ještě je meloun dobrý?

Konzumací melounu rozšíříte drobné svaly kolem cév, a tím snížíte krevní tlak. A třeba i ztuhlost tepen. Skvělý tip, jak zvládnout prázdniny s dětmi doma bez ztráty kytičky. Meloun taky snižuje inzulinovou rezistenci. No a pokud jste sportovec, tak šťáva z melounu prý zvládne zařídit dokonce i to, aby svaly po cvičení bolely míň.

Melounem proti rakovině?

Dá se říct. Meloun se díky vysokému obsahu antioxidantů i vitamínu C stává skvělým kandidátem na boj proti některým nemocem včetně rakoviny.

Z toho plyne? Meloun je skoro zázrak. Tak dobrou chuť.

Zdroje

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/266886#nutrition
  • https://www.healthline.com/nutrition/foods/watermelon#bottom-line

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz