Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muži vs. ženy. Kdo má v Česku lepší život?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Ženy mají nižší platy, muži zase více pracují. Co o životě mužů a žen v ČR vypovídají statistické údaje z roku 2022 a 2023? Má se někdo lépe?

Článek

Žen je v ČR více než mužů, 51 %. Ženy se dožívají vyššího věku. Žena v průměru žije 84,1 let, muž pouze 79,8. To by hrálo do karet ženám. Když to ale vezmeme z druhé strany, u porodu většinou umírají ženy, ne muži. Fajn a teď vážně. Jdeme na to.

Vzdělání

Na obory s výučním listem se hlásí mnohem více chlapců než dívek. Na gymnáziích studuje 57 % dívek. Mezi absolventy vysokých škol najdeme také více žen než mužů. Mužů studuje jednak méně, jednak častěji vysokou školu nedokončí. Na druhou stranu co se doktorského studia týče, podíl žen mezi absolventy je nižší, 45 %.

Jak je to v práci?

Ženy převažují ve zdravotnictví a sociální péči, vzdělávání a kultuře, muži zase dominují ve stavebnictví, informatice a v průmyslu. Ženy méně pracují. Muži stráví v práci průměrně 39,3 let života, ženy pouze 33,3 let. Více mužů pracuje na sebe, konkrétně 19,36 %, zatímco žen je 11,6 %.

Ženy postihne o polovinu méně pracovních úrazů než muže. V noci pracuje více mužů než žen. Nejvyšší míru nezaměstnanosti najdeme u žen bez středního vzdělání, muži jsou na tom o pár procent lépe.

Zdravotnictví patří ženám

Ženy ve zdravotnictví převažují. Máme 54 % lékařek, 62 % zubařek a 98 % zdravotních sester (já vím, překvapivé). Bohužel však ženy vévodí zdravotnictví i jako pacientky. Výdaje zdravotních pojišťoven na ženy jsou o skoro 4 % vyšší než na muže.

Školství samozřejmě taky

V mateřských školách najdeme 99 % učitelek, na základních 84 % a na středních 60 %. Muži získávají navrch na vysokých školách, tam vedou 63 %. Ve výzkumu a vývoji jsou muži zastoupeni dokonce 71,3 %.

Vendulky na ministerstvu?

Ve státní správě najdeme sice 59 % žen, ale s vyššími posty to tak horké nebude. V parlamentu sedí 75 % mužů, ministrů mužů máme dokonce 88 %, prezidentku jsme neměli ani jednu. Mezi velvyslanci najdeme 81 % mužů.

Co ty platy?

Průměrná hrubá měsíční mzda byla u žen o 8378 Kč nižší než u mužů. Průměrný měsíční starobní důchod byl u žen o 3271 Kč nižší než u mužů. Medián lékaře muže činil v roce 2022 90 162 Kč, lékařky pak 72 212 Kč.

Věznice jsou plné chlapů, ale…

Muži páchají trestnou činnost mnohem více než ženy. Ať už jde o vraždy, loupeže, ublížení na zdraví nebo krádeže. Nicméně co se znásilnění, sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití a kyberkriminality týče, ženy jsou dost v nevýhodě, protože jsou to právě ony, které se stávají oběťmi v nefér nepoměru.

Neřesti a závislosti

Denně kouří 22 % mužů a 13 % žen, denně pije 9 % mužů a 3 % žen, na druhou stranu co se užívání psychoaktivních léků týče, užívá je 20 % žen a 10 % mužů.

Volný čas

Ženy více čtou. Alespoň jednu knihu v roce 2022 přečetlo 77 % žen. Mužů bylo pouze 50 %. Ano, polovina mužů a třetina žen nepřečte ani jednu knihu za rok. To je masakr. Ale nevadí. Co se sportu týče, muži vedou, ale jen o 3 %. Pravidelně sportuje polovina mužů a 47 % žen.

Perličky nakonec

  • Devět z deseti vybodovaných řidičů jsou muži.
  • Na dotaz, kdo se PŘEVÁŽNĚ stará o domácnost odpovědělo „já“ 65 % žen a 8 % mužů.
  • Na mateřské máme něco málo přes 99 % žen, na rodičovské už „jen“ 98 %.

Zdroje:

  • https://statistikaamy.csu.gov.cz/je-lepsi-byt-zenou
  • https://csu.gov.cz/zdravi-zen-a-muzu?pocet=10&start=0&skupiny=30&razeni=-datumVydani
  • https://csu.gov.cz/vzdelavani-zen-a-muzu-veda-a-digitalizace?pocet=10&start=0&skupiny=30&razeni=-datumVydani
  • https://www.tojerovnost.cz/wp-content/uploads/2023/11/FINAL-ZaMvD_2023.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz